Η Lamborghini των τουαλετών

default image

Η Toto είναι η Lamborghini των τουαλετών. Με πίνακα ελέγχου υψηλής τεχνολογίας και αυτόματο καπάκι είναι το φετίχ των Ιαπωνέζων

Η Toto είναι η… “Lamborghini” των τουαλετών, η “Cadillac” των κομό. Με  πίνακα ελέγχου υψηλής τεχνολογίας, αυτόματο καπάκι, θερμαινόμενο κάθισμα και  ενσωματωμένο μπιντέ, το “Neorest” είναι το είδος της τουαλέτας που θα χρησιμοποιούσε σίγουρα ο James Bond. Ή έτσι πιστεύει ο Kunio Harimoto, ο προϊστάμενος της Toto.



Η Toto, που βρίσκεται στην Ιαπωνία, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις – κουζίνας μπάνιου και κεραμικών- στον κόσμο. Κερδίζει περίπου 500 δισεκατομμύρια γιεν(5 δισεκατομμύρια δολ) άνα έτος και μάλιστα πάνω από ένα τρίτο από αυτά προέρχονται από τις τουαλέτες και τα σχετικά εξαρτήματα.



Είναι  γνωστή για τη σειρά “Washlet”  συμπεριλαμβανομένου του Neorest, το οποίο εκτός από όλα τις άλλες λειτουργίες κρύβει τις μυρωδιές και ηχεί όπως το τρεχούμενο νερό ή το κελάηδισμα για να καλύψει τους έξωτερικούς ενοχλητικούς θορύβους.



Εισαγμένες το 1980, τέτοιες περίπλοκες τουαλέτες έχουν γίνει ένα εθνικό προϊόν, που βρίσκεται στο 70% των ιαπωνικών σπιτιών. Μέχρι σήμερα περισσότερες οικογένειες έχουν τέτοια λεκάνη παρά  υπολογιστή. Ο Toto, ως πρωτοπόρος στην αγορά και τεχνολογικά πρωτοπόρος, πωλεί 1.5m τους ένα έτος.



Δεν έχουν “πιάσει” ακόμα στην Αμερική.



Στην Αμερική, όπου οι μπιντέδες θεωρούνται “φιγούρα”, η Toto πωλεί λιγότερους από 2.000  τουαλέτες ετησίως (αν και αρέσουν στα αστέρια ταινιών όπως μεταξύ των άλλων ο Τσάρλυ Σιν και η Γούπι Γκολντμπεργκ). Στην Ευρώπη, επίσης, αντιμετωπίζει τα τρομερά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων  των εθνικών κανονισμών.



Γίνεται χρήση  χαλκού ή ορείχαλκου στα τοιχώματα (ανάλογα με το πώς “σκληρό” ή “μαλακό” είναι το τοπικό νερό) το βαθμό πίεσης νερού που δύναται να αντέξει η λεκάνη.



“To πλήθος των κανονισμών καταστρέφει τις οικονομίες κλίμακας προστατεύοντας τους εσωτερικούς κατασκευαστές,” εξηγεί ο κ. Harimoto, δεδομένου ότι ο Toto πρέπει να παραγάγει  διαφορετικές τουαλέτες για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ διαμαρτύρεται ότι “πήρε στο προσωπικό της εταιρίας ένα πλήρες έτος για να ξανασχεδιάσει τα προϊόντα για να πληρεί όλους αυτούς τους κανονισμούς.”

 

Επιπλέον, οι τουαλέτες υψηλής τεχνολογίας πέτυχαν στην Ιαπωνία για μοναδικούς λόγους. Τα σπίτια είναι γενικά μικρά και πολλές γενεές ζουν μαζί. Τα μπάνια είναι συχνά η μόνη θέση όπου υπάρχει κάποια ιδιωτικότητα, έτσι οι ιδιοκτήτες σπιτιού είναι πρόθυμοι να ξοδεψουν περισσότερα σε αυτά.



Οι κατοικίες  είναι κρύες το χειμώνα, έτσι ένα θερμό κάθισμα είναι ανεκτίμητο. Και οι τουαλέτες όπως το Washlet απευθύνονται στα ιαπωνικά φετίχ και για τις συσκευές και για την καθαρότητα.



Και έπειτα υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: Τα αμερικανικά σπίτια δεν έχουν επίτοιχη αποχέτευση πίσω από τη λεκάνη.





 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα