All About Heart: H Ελλάδα πρωτοπόρος στον τομέα της καρδιάς

Πόσο προσέχουμε την καρδιά μας; Τι γνωρίζουμε για τους κινδύνους που εγκυμονούν, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων; Ο Διευθυντής της Β' Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, Στέλιος Κωνσταντινίδης, απαντά στο NEWS247
- 04 Απριλίου 2017 18:20
Η καρδιά μας θα έλεγε κανείς πως είναι η μηχανή του σώματος μας. Ένας ακούραστος εργάτης που λειτουργεί αδιάκοπα όλη μέρα στέλνοντας αίμα σε κάθε σπιθαμή του σώματός μας. Δυστυχώς όμως πολλοί από εμάς την παραμελούμε μέσα στη σύγχρονη ‘βίαιη’ καθημερινότητα, υιοθετούμε -πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζουμε- κακές συνήθειες που την επιβαρύνουν και δυσκολεύουν το έργο της και δε δίνουμε σημασία στα καμπανάκια που μας χτυπά.
Ένας άνθρωπος που καθημερινά αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά στο Νοσοκομείο Υγεία, ο Διευθυντής της Β΄Καρδιολογικής Κλινικής, Στέλιος Κωνσταντινίδης, μας εξηγεί όλα τα λάθη και τις παραλείψεις μας καθώς και την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική εξέλιξη που σήμερα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που εμφανίζονται με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα.
Είναι άλλωστε ο κατάλληλος άνθρωπος καθώς ο Όμιλος Υγεία πρωτοπορεί στον τομέα των παθήσεων της καρδιάς, προσφέροντας ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από το στάδιο της πρόληψης/ διάγνωσης έως και τη θεραπεία, κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των καρδιαγγειακών παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν από την εμβρυική ως και την ενήλικη ζωή.
“Οι καρδιοπάθειες είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Μάλιστα 17,5 εκατ. είναι οι εκτιμώμενοι θάνατοι παγκοσμίως από καρδιαγγειακά νοσήματα και αντιπροσωπεύουν το 31% του συνόλου των παγκοσμίων θανάτων. Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στο θέμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.” μας τονίζει εξ αρχής κάνοντας μας να καταλάβουμε πως πρόκειται για ένα μείζον θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Η πρόληψη και η προστασία της καρδιάς
Γιατί φτάσαμε όμως σ’ αυτό στο σημείο και τι συμβαίνει στη χώρα μας; Ο κ.Κωνσταντινίδης, θέτει τις βασικές αιτίες του προβλήματος, που δεν είναι άλλα από μικρά καθημερινά πράγματα που μπορούν όμως να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα, αρκεί να εφαρμόζονται και αρκεί όλοι να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της εφαρμογής τους.
Κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα
“Ο Έλληνας δεν παρακολουθείται τόσο σωστά όσο θα έπρεπε και δεν κάνει συχνά εξετάσεις τόσο συχνά όσο θα έπρεπε για την πρόληψη. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι, ότι δεν ξέρει καλά, και δεν τον βοηθάει γενικώς η κοινωνία και η ιατρική κοινότητα, το πόσο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος, που θεωρείται από τους κυριότερους παράγοντες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Διακοπή καπνίσματος, μείωση της υψηλής χοληστερίνης, ελάττωση του σωματικού βάρους, καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθημερινή άσκηση, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μέσα σ’ αυτά πρέπει να βάλουμε και την κληρονομικότητα για την οποία όμως δεν μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Άρα, όλοι πρέπει να πιστέψουμε στη διακοπή του καπνίσματος, και στη σωστή μεσογειακή διατροφή η οποία στηρίζεται στο ελαιόλαδο, στο ψάρι, στα φρούτα και στα λαχανικά, που τα έχουμε σε αφθονία στη χώρα μας” εξηγεί.
Ένα στοιχείο που θα βρει κανείς με μια απλή αναζήτηση είναι πως η κρίση αυξάνει τους κινδύνους, και τις καρδιοπάθειες εξαιτίας του στρες αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των ασθενών και εντάσσοντας σε αυτούς άτομα ολοένα και μικρότερης ηλικίας. Τι τελικά όμως ισχύει, κατά πόσο τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σημεία των καιρών της οικονομικής κρίσης;
Η κρίση βοηθάει στην αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων έμμεσα αλλά όχι άμεσα
“Σίγουρα το στρες και η καθημερινότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, παρ΄όλα αυτά δεν μπορούμε να αποδώσουμε αποκλειστικά στην κρίση, την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Λέγοντας ότι η κρίση έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που καπνίζουν, που δεν τρέφονται σωστά, που δουλεύουν περισσότερο ώστε να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους μειώνοντας την άσκηση και στοχεύοντας σε γρήγορο φαγητό που δεν είναι ότι πιο υγιεινό. Άρα βοηθάει στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων έμμεσα αλλά όχι άμεσα” τονίζει.
Το πρώτο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
“Υπάρχει μερική έλλειψη ενημέρωσης για όλα τα παραπάνω. Πρέπει όμως να το βάλουμε σκοπό και από κοινού Πολιτεία και ιατρική κοινότητα να κάνουμε το θέμα γνωστό στο ευρύ κοινό. Η καρδιολογική κοινότητα θεωρεί μεγάλη επιτυχία το να μην έρχονται στα νοσοκομεία άνθρωποι με εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Και αυτό θα οφείλεται στην πρωτογενή πρόληψη. Από πλευράς μας προσπαθούμε στα σχολεία, στους δήμους αλλά και με εκδηλώσεις όπως αυτή που κάνει ο όμιλος Υγεία να κάνουμε γνωστό πως πρέπει να ελαττώσουμε τους παράγοντες κινδύνου. Αν αυτό γίνει εφικτό θα ελαττωθούν τα προβλήματα κάτι που πιστεύω ότι ως ένα βαθμό το έχουμε πετύχει.” λέει ο κ.Κωνστανστινίδης.
Άλλωστε, αυτόν τον ενημερωτικό χαρακτήρα έχει και η εκδήλωση με τίτλο ” All About Heart” που διοργανώνει ο Όμιλος Υγεία, την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 5.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η αντιμετώπιση των παθήσεων σήμερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Εκτός βέβαια από την πρόληψη που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, η επιστήμη σήμερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχει κάνει άλματα στην αντιμετώπιση των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία και επέμβαση στον δε Όμιλο Υγεία μπορούμε με βεβαιότητα να πιούμε ότι είμαστε πρωτοπόροι στο τομέα αυτό.
“Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο οποιοδήποτε καρδιαγγειακό συμβάν έρθει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείου μας, υπό τη μορφή του επείγοντος. Σε πολύ χρονικό διάστημα υπάρχει δυνατότητα αγγειοπλαστικής , εμφύτευσης stent, αναρροφήσεις θρόμβων κλπ. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί όσο πιο γρήγορα έρθει ο ασθενής στο νοσοκομείο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να πάει καλά εάν υποστεί ένα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο” μας ενημερώνει.
Τι γίνεται όμως με όσους παρουσιάζουν προβλήματα στις βαλβίδες; Τι μπορούμε να προσφέρουμε σ’ αυτούς;
“Οι καρδιολόγοι καταρχήν μπορούν να κάνουν τη σωστή διάγνωση για το πρόβλημα της βαλβιδοπάθειας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχοντας στη διάθεσή τους την πιο μοντέρνα τεχνολογία. Στο νοσοκομείο Υγεία υπάρχει ομάδα καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών που εκτιμούν πόσο σοβαρή είναι μια καρδιολογική πάθηση και ανάλογα δίδεται η κατάλληλη θεραπεία ή αποφασίζεται η κατάλληλη επεμβατική μέθοδος. Στο τμήμα διαδερμικών βαλβίδων, που είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα που πραγματοποιούνται όλες οι διαδερμικές θεραπείες βαλβιδοπαθειών που είναι διαθέσιμες σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι παλαιότερα όταν όλες οι βαλβιδοπάθειες αντιμετωπίζοντας κυρίως χειρουργικά (εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς) τώρα μπορούν να αντιμετωπιστούν διακαθετηριακά δηλαδή μέσω των αγγείων να φτάσουμε στην καρδιά και να εμφυτεύσουμε βαλβίδες, ή να διορθώσουμε βαλβίδες και να τις επαναφέρουμε σε καλή λειτουργία. Και αυτό γίνεται με ειδικούς καθετήρες και ειδικά υλικά τα οποία τα προωθούμε έως την καρδιά. Αυτό έχει σαν μεγάλο πλεονέκτημα ότι ο ασθενής βγαίνει πολύ σύντομα από το νοσοκομείο και σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφει στην κανονική του ζωή. Βεβαίως και η καρδιοχειρουργική έχει τη θέση της και στις επεμβάσεις αυτές, υπάρχουν καρδιοχειρουργοί έτοιμοι να επέμβουν εφόσον χρειαστεί. Η καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί σημαντικά χρησιμοποιώντας θωρακοσποπικές τεχνικές για επισκευή (πλαστική) βαλβίδων, αφαιρέσεις ενδοκαρδιακών όγκων και συγκλείσεις ενδοκαρδιακών επικοινωνιών. Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Υγεία είναι πρωτοπόρο στη μέθοδο αυτή.”
Η μοναδική χειρουργική αίθουσα στην Ελλάδα
“Όλα αυτά γίνονται στη μοναδική υβριδική χειρουργική αίθουσα στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο Υγεία, όπου μπορούν συγχρόνως να γίνουν πολλών ειδών επεμβάσεις αλλά και πολλών ειδών απεικονιστικές εξετάσεις που διευκολύνουν άμεσα το έργο των καρδιολόγων των καρδιοχειρουργών και όχι μόνο” υπογραμμίζει ο κ.Κωνσταντινίδης.
Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει πια τίποτα από χώρες του εξωτερικού
“Κανένας Έλληνας δεν χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό για διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Όλες οι καρδιαγγειακές παθήσεις αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Υγεία και σε πολλές περιπτώσεις πρωτοπορούμε. Και το νοσοκομείο μας είναι από τα πρώτα στον κόσμο που έχει προχωρήσει σε μοντέρνες τεχνικές εμφύτευσης- επιδιόρθωσης βαλβίδων και έχει επιλεγεί είμαστε ως κέντρο εκπαίδευσης και άλλων γιατρών από το εξωτερικό.” υπογραμμίζει.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ηλεκτροφυσιολογικό τμήμα του Υγεία είναι από τα πρώτα στον κόσμο που εμφύτευσαν ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια. Όπως επίσης, είναι από τα πρώτα στον κόσμο που έχει τηλεμετρική παρακολούθηση των ασθενών με βηματοδότη ή απινιδωτή εξ αποστάσεως. Αυτό σημαίνει ότι όλα παρακολουθούνται χωρίς τη φυσική παρουσία του ασθενούς στο νοσοκομείο, μέσω των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών των γιατρών.
Μπορεί λοιπόν ο τελευταίος τεχνολογικό εξοπλισμός αιχμής να δίνει πολλές δυνατότητες σε γιατρούς και ασθενείς ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Αυτά και ακόμη περισσότερα θα αναλυθούν στην εκδήλωση με τίτλο ” All About Heart” που διοργανώνει ο Όμιλος Υγεία, την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 5.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που ο κ.Κωνσταντινίδης και οι συνάδελφοι του θα αναλύσουν με απλή γλώσσα όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.
Βεβαίως πέρα από τους ενήλικες μεγάλο ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει και η συζήτηση από τους παιδοκαρδιοχειρουργούς και παιδοκαρδιολόγους που διευθύνουν τα αντίστοιχα τμήματα στο νοσοκομείο Μητέρα.