ΟΠΕΚΕΠΕ: Η αντιπολίτευση κρατά στο κάδρο τον Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 5'
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η αντιπολίτευση κρατά στο κάδρο τον Μητσοτάκη
EUROKINISSI

Η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική του “ανήξερου Μαξίμου”. Ερωτήματα στον πρωθυπουργό από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι αποστάσεις από Νικήτα Κακλαμάνη και Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Στη… διάσωση του πρωθυπουργού φαίνεται να εστιάζονται πλέον οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη «θερινή χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όμως, η αντιπολίτευση φαίνεται πως καταφέρνει να διατηρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εντός κάδρου» με απανωτά ερωτήματα, ενώ επίκειται η πρόταση για σύσταση προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Η αντιπολίτευση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή όχι απλά ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο για το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτικά, αλλά προϊδέασε για στοιχεία που θα δείχνουν πως τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν οργανωμένα και με πολιτική κάλυψη.

Δήλωσε πως «δε θα περάσει έτσι η ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ ό,τι συμψηφισμούς και αν προσπαθήσετε να κάνετε. Γιατί δεν είστε ανήξεροι. Γνωρίζατε πάρα πολύ καλά. Και έχουμε και άλλα, πάρα πολλά στοιχεία για να αποδείξουμε ότι γνωρίζατε πάρα πολύ καλά και επιτρέπατε αυτό το σκάνδαλο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε πολύ συγκεκριμένος τονίζοντας πως «θα πάρουμε πρωτοβουλία να κατατεθεί πρόταση προανακριτικής, που καλούμε όλα τα κόμματα να την ψηφίσουν, χωρίς παιχνίδια, με σεβασμό στο Σύνταγμα, με κανονική διαδικασία, όπως επιτάσσει ο κοινοβουλευτισμός και όχι fast track πονηριές όπως τη μια έχουμε κοστούμι Τριαντόπουλου, την άλλη έχουμε κοστούμι Καραμανλή».

Εστίασε μάλιστα τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λέγοντας πως ο πρώην επικεφαλής της ΟΠΕΚΕΠΕ «ο κ. Σημανδράκος έστειλε επιστολή το 2023 στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε για αυτά τα ΑΦΜ (εκείνα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιδότησης). Άρα, το ξέρατε πάρα πολύ καλά». Συνέχισε τονίζοντας: «Το ερώτημα λοιπόν, προς τον κ. Μητσοτάκη, είναι: Αφού τα ήξερε, γιατί δεν έκανε τίποτα και φορτώνει στο λαό ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόστιμο; Αυτή είναι η ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη. Τον φιλοευρωπαίο. Τον άριστο. Τον αξιοκράτη που το μόνο του άλλοθι είναι να μας λέει ότι φταίνε και οι προηγούμενοι».

Ανάλογες αναφορές έγιναν και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ταχθεί ασυζητητί υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Πρόταση για μια τέτοια επιτροπή θα καταθέσει και το ΚΚΕ όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης, χθες ο Αλέξης Χαρίτσης εκ μέρους της Νέας Αριστεράς σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 2 Φεβρουαρίου μιλούσε για «ζεστό χρήμα» του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα διατεθεί στους αγρότες. Αναρωτώμενος «πόσο χυδαία είναι αυτή η φράση «ζεστό χρήμα», λέει ο πρωθυπουργός της χώρας; Και για ποιους υπάρχει; Για όλους. Και για τους νόμιμους και για τους παράτυπους. Και πράγματι, εκείνο το διάστημα η δέσμευση του κυρίου Μητσοτάκη έγινε πράξη. Όλα τα παράτυπα ΑΦΜ πληρώθηκαν».

Η κυβέρνηση

Στον αντίποδα των επιδιώξεων της αντιπολίτευσης κινείται η κυβέρνηση. Δείχνοντας όμως ότι δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες ανάσχεσης της αρνητικής τροχιάς που έχουν πάρει οι εξελίξεις. Επίσης, διαφαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να στηρίξει μια επιλογή καταψήφισης μια πρότασης για προανακριτική επιτροπή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παύλος Μαρινάκης στις δημόσιες δηλώσεις του έχει εστιάσει στο να «βγει εκτός συζήτησης» το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχο που προδίδει μια εικόνα «διαχείρισης ζημιάς».

Στη βάση αυτή σε δηλώσεις του έθεσε το εξής ερώτημα: «Μία κυβέρνηση που είναι στο κόλπο, έχει έναν πρωθυπουργό που δίνει εντολή στους υπουργούς να στείλουν δικογραφίες στη Δικαιοσύνη και να μπλοκάρουν πληρωμές; Έχετε ξαναδεί τέτοια περίπτωση, που πιάστηκε κάποιος με γίδα στην πλάτη; Ακούσατε πριν το 2019 να στέλνουν “κόκκινα” ΑΦΜ στη Δικαιοσύνη;». Κατέστησε έτσι προφανές ότι η διάσωση του προφίλ του πρωθυπουργού είναι αυτή την στιγμή το βασικό της μέλημα.

Αυτά την ίδια στιγμή που με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο κορυφαία στελέχη… τηρούν τις αποστάσεις τους. Πρώτος ο Νικήτας Κακλαμάνης που έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα – μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή – ότι δεν πρόκειται να «κάνει πίσω» από τα θεσμικά του καθήκοντα ως Πρόεδρος της Βουλής όσον αφορά την κοινοβουλευτική διαχείριση της υπόθεσης.

Έτσι διεμήνυσε ότι η Βουλή θα μείνει ανοιχτή όσο χρειαστεί προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για προανακριτική. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί μια συνθήκη που θα μπορούσαν να του αποδοθούν από την αντιπολίτευση κατηγορίες για μεθοδεύσεις που θα μπορούσαν να σχετιστούν με παραγραφή υπουργικών αδικημάτων.

Σε ανάλογου πνεύματος δήλωση προχώρησε και ο -προερχόμενος από τον αγροτικό νομό Λάρισας- Μάξιμος Χαρακοπουλος. Αναφέροντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη θα είναι «αδιανόητο να μην διευκολύνει η Βουλή την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θα δώσουμε εικόνα συγκάλυψης».

Τις εντυπώσεις προσπάθησε να αμβλύνει χθες στην Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως την περίοδο 1998-2004 τα πρόστιμα της Ε.Ε για ζητήματα επιδοτήσεων εναντίον της Ελλάδας ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Παραδέχθηκε όμως ότι δεν λειτούργησε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα