Έφτασε η ώρα εφαρμογής του μνημονίου

Φουλάρει τις μηχανές και πιάνει δουλειά η νέα κυβέρνηση - Αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, άρση capital controls, κατάρτιση προϋπολογισμού για το 2016 οι βασικές προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος - Ορατός ο κίνδυνος για πρόσθετα μέτρα λόγω των αστοχιών του 2015
- 21 Σεπτεμβρίου 2015 08:28
Τη δύσκολη αποστολή εφαρμογής του μνημονίου κρύβει η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, καθώς η κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου – και τα όποια μηνύματα προέκυψαν από αυτήν – πέρασαν ήδη στο χθες.
Η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες καλείται, εν μέσω εξαιρετικά σφικτών χρονοδιαγραμμάτων, να φουλάρει τις μηχανές και να προχωρήσει την εφαρμογή της μακράς λίστας των μνημονιακών υποχρεώσεων, για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευθεί ήδη από το καλοκαίρι.
Η νέα κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει, ήδη από το πρώτο λεπτό ανάληψης των καθηκόντων της, ενώ το ευρύ φάσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων εκτείνεται από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την άρση των capital controls μέχρι τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό μέτωπο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως την 5η Οκτωβρίου, προκειμένου να κατατεθεί στη βουλή αλλά και να παρουσιαστεί στο Eurogroup, που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα.
Κατά τις πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, θα ενσωματωθούν όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που ψήφισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η παρελθούσα Βουλή.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για επιδόματα (ΕΚΑΣ, πετρέλαιο θέρμανσης), τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς και τα στρατιωτικά κονδύλια ακόμη σε μη μισθολογικά έξοδα (μετακινήσεις, υπερωρίες υπαλλήλων).
Οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ περισσότεροι προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Υπενθυμίζεται εδώ πως για το 2016 ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του AEΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% που είναι ο στόχος για το 2015.
Ωστόσο, η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και η στασιμότητα της οικονομίας αναμένεται να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τη διαμόρφωση της ύφεσης για το τρέχον έτος, 2015, ίσως και σε επίπεδα άνω του 2%.
Αυτό δεν αποκλείει τον κίνδυνο οι δανειστές να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, κατά την επίσημη πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, η έναρξη της οποίας τοποθετείται τον Οκτώβριο.
Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση αποτελεί και η επίσημη έναρξη του διαλόγου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τους δανειστές να εξετάζουν, όπως έχει διαφανεί από την προηγούμενη εβδομάδα, πλαφόν στις ετήσιες αποπληρωμές χρέους, από την πλευρά της Αθήνας, στο 15% του ελληνικού ΑΕΠ.