Φόβοι για νέα έκρηξη στη Φουκουσίμα

default image

Έξι χιλιάδες κυβικά μέτρα αζώτου θα διοχετεύσει η εταιρία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Μάχη με τον χρόνο για να αποτραπεί νέα έκρηξη (Pics)

Η Tepco που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σκοπεύει να διοχετεύσει 6.000 κυβικά μέτρα αζώτου στον αντιδραστήρα 1 για να αποτρέψει πιθανή έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.

Οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό φοβούνται ότι η ποσότητα υδρογόνου θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρις ότου κατά την επαφή με το οξυγόνο του αέρα προκληθεί έκρηξη.

Οι εκρήξεις υδρογόνου έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εξωτερικό κτίριο των δυο εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι (Ν.1).

Σύμφωνα με την Tepco, η επιχείρηση διοχέτευσης αζώτου αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες και ίσως αρχίσει σήμερα.

Το άζωτο, ένα αδρανές αέριο, χρησιμοποιείται συχνά σε ευαίσθητες ζώνες αποθήκευσης για να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου και ν΄αντικαταστήσει έτσι μέρος της ατμόσφαιρας.

Οι νέοι φόβοι για έκρηξη εκφράζονται ενώ η Tepco κατάφερε σήμερα να σταματήσει τη διαρροή άκρως ραδιενεργού ύδατος το οποίο κατέληγε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή είναι και η μοναδική ευχάριστη είδηση εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες για την Tepco.

Ωστόσο, η εκούσια απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό 11.500 τόννων ελαφρώς ραδιενεργού ύδατος συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα, μόλις 250χλμ από το Τόκιο και τους 35 εκατομμύρια κατοίκους του, απειλώντας τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα.

Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η θαλάσσια τροφική αλυσίδα θα μολυνθεί μέχρι την κορυφή της αρχής γενομένης από το πλανγκτόν, το οποίο καταναλώνουν τα ψάρια.

Για να καθησυχάσει τον πληθυσμό, η κυβέρνηση έθεσε ένα όριο στα επίπεδα της ραδιενέργειας για τα προϊόντα της θάλασσας, όπως και για τα λαχανικά.

Η απόρριψη μολυσμένου νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό απειλεί τις εξαγωγές φρέσκων προϊόντων της Ιαπωνίας.

Η Ινδία απαγόρευσε πλήρως χθες και για τρεις μήνες σε πρώτη φάση τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία.

Είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, ενώ η Κίνα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Ρωσία και οι ΗΠΑ περιόρισαν τις απαγορεύσεις τους στα προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Ιαπωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία εφαρμόζει από τις 24 Μαρτίου ελέγχους στην είσοδο των προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές αυτές, αποφάσισε να μειώσει τα επιτρεπτά επίπεδα της ραδιενέργειας εναρμονίζοντάς τα με αυτά της Ιαπωνίας, τα οποία είναι ήδη πολύ αυστηρά.

Μέχρι σήμερα στην ΕΕ ίσχυαν τα επίπεδα που είχαν οριστεί μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

Εξάλλου, βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί η λειτουργία του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Η λειτουργία του Φουκουσίμα Νταΐνί διεκόπη μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσαν ζημιές στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

“Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στο Τόκιο. Ομως, οι πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν μόνο με συναίνεση των τοπικών αρχών. Το βρίσκω αρκετά δύσκολο να επαναλειτουργήσει το Φουκουσίμα Νταϊνί”, τόνισε ο Μασαγιόσι Γιοσίνο, μέλος του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, της αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα