Νταβούτογλου κατά Πάπα και ΕΕ: Διαβολικό μέτωπο σχηματίζεται εναντίον μας

default image

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Άγκυρας στις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου περί γενοκτονίας των Αρμενίων και τον χρήζει "αρχιερέα" του διαβολικού μετώπου που έχει στηθεί εναντίον της. Την ίδια ώρα η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία

Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος αναφερόταν στη γενοκτονία των Αρμενίων, χαρακτηρίζοντάς την την πρώτη “γενοκτονία του 20ου αιώνα”, όλοι ήμασταν σίγουροι πως η αντίδραση της Άγκυρας δεν θα αργούσε να έρθει. Το θέμα της σφαγής των Αρμενίων, όπως αντίστοιχα και της γενοκτονίας των Ποντίων είναι ταμπού για την τουρκική πολιτική ελίτ και όσο περισσότερο αναδύεται στην παγκόσμια ιστορική μνήμη και συζήτηση, τόσο περισσότερο προκαλεί “παρανοϊκές” αντιδράσεις.

Το γάντι της αντιπαράθεσης σήκωσε μετά τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που ανέφερε: “Ένα διαβολικό μέτωπο σχηματίζεται εναντίον μας. Τώρα ο Πάπας εντάχθηκε σε αυτή τη συνωμοσία”. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βατικανό και προανήγγειλε σοβαρές κυρώσεις για τη θέση του ανώτατου ιερωμένου της καθολικής εκκλησίας.

Ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο θέμα, σε ομιλία του σε συνέδριο του κόμματος του Ερντογάν. Μάλιστα ο Τούρκος πολιτικός βρήκε ευκαιρία από το γεγονός και αναφέρθηκε στους διωγμούς της καθολικής εκκλησίας εναντίον των Εβραίων το 15ο αιώνα. “Απευθύνομαι στον Πάπα” είπε: “Όσοι δραπέτευσαν από την καθολική δίωξη στην Ισπανία βρήκαν την ειρήνη κάτω από την πολιτική τάξη της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ιστορικά ζητήματα, αλλά δεν θα αφήσουμε του ανθρώπους να πρσβάλουν το έθνος μας μέσω της ιστορίας” σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η ΕΕ ζητά την αναγνώριση της γενοκτονίας

Στο μεταξύ το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων πριν 100 χρόνια, λίγες ημέρες αφότου ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο.

Παρόλο που το ψήφισμα επαναλάμβανε τον όρο που είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το 1987, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις με την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ότι θα αγνοήσει το αποτέλεσμά της. «Ό,τι απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο», είχε δηλώσει νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν.

Ψηφίζοντας με ανάταση των χεριών, οι ευρωβουλευτες ενέκριναν το ψήφισμα που αναφέρει πως «τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1915 – 1917 εναντίον των Αρμενίων στην περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελούν μια γενοκτονία».

Μετά το ψήφισμα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Κοινοβούλιο ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία. Στη δήλωση τόνισε πως οι νομοθέτες που υποστήριξαν το ψήφισμα ήταν σε συνεργασία με «όσους δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και θρέφουν το μίσος, την εκδίκηση και την κουλτούρα των συγκρούσεων».

Η Τουρκία συμφωνεί ότι χριστιανοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μάχες με Οθωμανούς στρατιώτες που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου 1915, όταν οι Αρμένιοι ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αρνείται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός για να χρησιμοποιηθεί ο όρος γενοκτονία.

Η Αρμενία, πολλοί δυτικοί ιστορικοί και ξένα κοινοβούλια αναφέρονται στις μαζικές δολοφονίες ως γενοκτονία.

Πηγή: Washington Post/ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα