Προκλητική Ζαχάροβα: Αποδίδει τις εικόνες φρίκης στην Μπούτσα σε "παραγγελία" των ΗΠΑ

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Μπούτσα
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Μπούτσα AP

"Μια ακόμη στημένη παράσταση από το καθεστώς του Κιέβου", χαρακτήρισε το ρωσικό ΥΠΕΞ τις εικόνες φρίκης από τη Μπούτσα, με εκατοντάδες πτώματα αμάχων να κείτονται στους δρόμους. "Παραγγέλθηκε από τις ΗΠΑ", λέει η Ζαχάροβα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας "παραγγέλθηκε" από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

"Ποιοι είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", σημείωσε χθες Κυριακή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

ADVERTISING

Όπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

"Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος 'παρήγγειλε' αυτό το θέμα".

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ερευνούν την πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων εκατοντάδων ανθρώπων --κάποιοι από τους οποίους ήταν δεμένοι και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση-- τα οποία ήταν διάσπαρτα γύρω από πόλεις έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες και το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από την Μπούτσα αποτελούν "πρόκληση" σχεδιασμένη για να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

"Μια ακόμη στημένη παράσταση από το καθεστώς του Κιέβου"

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι εικόνες ήταν "μια ακόμη στημένη παράσταση από το καθεστώς του Κιέβου".

Οπτικό υλικό και φωτογραφίες από πτώματα αμάχων διάσπαρτα στην πόλη έχουν προκαλέσει εκκλήσεις από δυτικές χώρες για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα Δευτέρα για να συζητηθεί η "προβοκάτσια από ακραίους Ουκρανούς", όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, στην Μπούτσα.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης", όπως την αποκαλεί, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και "αποναζιστικοποίηση" της γειτονικής της χώρας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθειά της να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Διεθνής κατακραυγή για τα εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Κυριακή (03/04) τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την διάπραξη θηριωδιών στην περιοχή Μπούτσα του Κιέβου, μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης ότι 300 κάτοικοι της πόλης, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκησε για ένα μήνα.

Στο μεταξύ φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, απεικονίζουν πτώματα διάσπαρτα στους δρόμους της Μπούτσας και καταστροφές σε όλη την πόλη.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ'οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο τουίτερ, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούτσα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network