Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τη ζάχαρη

- 25 Σεπτεμβρίου 2007 21:13
Τη βελτίωση του καθεστώτος αναδιάρθρωσης του τομέα της ζάχαρης ενέκρινε η Ολομέλεια του ΕΚ εγκρίνοντας σχετική έκθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κας Κατερίνας Μπατζελή, εκ μέρους της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.
Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά ζάχαρης, είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2006. Είχε σαν στόχο την μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. τόνους έως το 2010.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπονταν μία μείωση της τάξεως των 6 εκατ. τόνων που θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί έως τα σήμερα. Τα μέτρα όμως υπήρξαν προφανώς ανεπαρκή και η μείωση που επιτεύχθηκε φθάνει μόλις τα 2,2 εκατ. τόνους.
Με στόχο να πεισθούν οι παραγωγοί να προχωρήσουν στη μείωση παραγωγής προτείνεται με την έκθεση Μπατζελή η αύξηση της ενίσχυσης αναδιάρθρωσης από 218,75 ευρώ σε 625 ευρώ και αυτό για την περίοδο εμπορίας 2008-2009.
Παίρνοντας το λόγο ενώπιον της Ολομέλειας η εισηγήτρια δήλωσε μεταξύ άλλων : “Θα πρέπει να ενισχυθούν όλα εκείνα τα μέτρα που σταθεροποιούν την αγορά ζάχαρης και που κατοχυρώνουν τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.
Θα πρέπει επίσης να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών με τη διαφοροποιημένη εφαρμογή του καθεστώτος, δημιουργώντας έτσι μία αναδιάρθρωση πολλαπλών και διαφορετικών ταχυτήτων.”
Με την έκθεση Μπατζελή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί επίσης να λάβουν οι παραγωγοί το 25% της ενίσχυσης που καταβάλλεται από το ταμείο αναδιάρθρωσης και όχι μόνο το 10% που προτείνει η Επιτροπή.
Ζητεί επίσης οι παραγωγοί ζαχαρότευτλων να λαμβάνουν πρόσθετη ενίσχυση 260 ευρώ ανά τόνο αποδεσμευθείσας ποσόστωσης ζάχαρης.
Η Επιτροπή προτείνει την καταβολή του ποσού των 237,5 ευρώ ανά τόνο τόσο για την περίοδο 2008/2009 όσο και αναδρομικά για τα δύο πρώτα χρόνια της μεταρρύθμισης. Με την υιοθέτηση μιας κοινοβουλευτικής τροπολογίας, η εν λόγω ενίσχυση αναμένεται να καταβληθεί έως και την περίοδο 2009/2010.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης το ύψος της ενίσχυσης για διαφοροποίηση για τις περιφέρειες, στις οποίες έκλεισαν εργοστάσια ζάχαρης, να διατηρηθεί στα 109,5 εκατ. ευρώ ανά τόνο αποποιηθείσας ποσόστωσης ζάχαρης έως την περίοδο 2009/2010.
Να σημειωθεί ότι το 2006 αποφασίστηκε το ποσό αυτό να μειωθεί σε 93,80 την περίοδο 2008/2009 και 78 ευρώ την περίοδο 2009/2010.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν τέλος ότι εάν κριθεί απαραίτητη μία “ευθύγραμμη μείωση των ποσοστώσεων” το 2010 , να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια :
Κατά το πρώτο στάδιο, τα κράτη μέλη ή οι επιχειρήσεις που δεν έχουν αποποιηθεί οικειοθελώς μέρος της ποσόστωσής τους για το 2008/2009 ή έχουν αποποιηθεί λιγότερο από 13,5% , υφίστανται περικοπή κατά 13,5%.
Στο δεύτερο στάδιο εφαρμόζεται η πρόταση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις εκείνες που αποποιήθηκαν ποσοστώσεις κατά τη διάρκεια του καθεστώτος αναδιάρθρωσης. Η απαλλαγή θα είναι ανάλογη των προσπαθειών που κατέβαλαν και θα υπολογιστεί με βάση μαθηματικό υπολογισμό της Επιτροπής.
(Πηγή: ΑΠΕ)