Νέος επικεφαλής του ΔΝΤ

Ικανοποίηση στο Παρίσι από το διορισμό του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος Καν ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
- 28 Σεπτεμβρίου 2007 09:24
Για μεγάλη νίκη της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναφερόμενος στο διορισμό του πρώην υπουργού Ντομινίκ Στρος-Καν στη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. “Αυτό είναι το πολιτικό άνοιγμα: να προτείνονται, στο όνομα της Γαλλίας, γυναίκες και άνδρες χωρίς να μας ενδιαφέρει το πολιτικό παρελθόν τους αλλά υπολογίζοντας τις ικανότητές τους”, είπε ο κεντροδεξιός Σαρκοζί ο οποίος είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Στρος-Καν και όλοι είχαν κάνει λόγο για ένα άνοιγμα της δεξιάς προς τα αριστερά.
Από την πλευρά του, ο Στρος-Καν εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο της Ευρωομάδας Ζαν-Κλον Γιουνκέρ, “χάρη στον οποίο ξεκίνησαν όλα” και στο Νικολά Σαρκοζί που “στο όνομα της Γαλλίας στήριξε την υποψηφιότητά του”. Ο 58χρονος Στρος-Καν γίνεται ο τέταρτος γάλλος που αναλαμβάνει επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού με τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ η Ρωσία είχε προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Γιόζεφ Τοσόφσκι.Κατά παράδοση η Ευρώπη επιλέγει το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ και οι ΗΠΑ αυτόν της Διεθνούς Τράπεζας.
Μη θέλοντας να εμφανιστεί ως “ο υποψήφιος του Βορρά απέναντι στο Νότο ή των πλουσίων απέναντι στους φτωχούς” ο Στρος-Καν επέλεξε να περιμένει από τη Χιλή την απόφαση των 24 μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που συνεδρίασαν στην Ουάσινγκτον. “Το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ μαζί σας στη Χιλή, στη Λατινική Αμερική, αναμένοντας αυτήν την είδηση, είναι για μένα ένα θετικός συμβολισμός που θέλω να τον μοιραστώ μαζί σας” είχε δηλώσει.
Ο σημερινός Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ροντρίγο Ράτο αποχωρεί τον επόμενο μήνα για προσωπικούς λόγους ,ολοκληρώνοντας πρόωρα την πενταετή θητεία του. Ο Στρος Καν είχε υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του ΔΝΤ και ότι θα δώσει στις αναδυόμενες οικονομίες μεγαλύτερο μερίδιο στις ψηφοφορίες και σημαντικότερο ρόλο συνολικά, ικανοποιώντας το αίτημα διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων -όπως η Oxfam. Παραδοσιακά, από το 1945 που ιδρύθηκε ο οργανισμός, ο επικεφαλής του είναι δυτικοευρωπαίος, αλλά πολλές από τις 185 χώρες μέλη του, υποστηρίζουν πλέον ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για την εκλογή και αυτή να γίνεται με βάση τα προσόντα και όχι την εθνικότητα.
(ΠΗΓΗ:ΑΠΕ)