Σημαντική οικονομική συμφωνία μεταξύ Ιράν και Πακιστάν

Το Ιράν και το Πακιστάν συμφώνησαν, απούσης της Ινδίας, στο σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αγωγού μεταξύ των δύο χωρών
- 29 Σεπτεμβρίου 2007 13:45
Το Ιράν και το Πακιστάν συμφώνησαν, απούσης της Ινδίας, στο σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αγωγού μεταξύ των δύο χωρών που θα υπογραφεί στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιρανικής υπηρεσίας Shana.
“Η συμφωνία για το πρόγραμμα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου θα είναι έτοιμη για να υπογραφεί στα τέλη Οκτωβρίου από τους προέδρους του Ιράν και του Πακιστάν. Όλες οι πλευρές του συμβολαίου για την πώληση φυσικού αερίου στο Πακιστάν εξετάστηκαν και η συμφωνία είναι έτοιμη, ώστε νομικοί και τεχνικοί εμπειρογνώμονες να συντάξουν ένα κοινό κείμενο για την υπογραφή”, δήλωσε ο Ιρανός υφυπουργός πετρελαίου Χογιατολάχ Γανιμιφάρντ.
Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου στο Πακιστάν στα μέσα Οκτωβρίου για να εγκρίνουν την τελική διατύπωση της του κειμένου συμφωνίας.
“Το Πακιστάν ζητούσε 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως αλλά εμείς συμφωνήσαμε στα 30 εκατομμύρια. Συμφωνήσαμε με τους Πακιστανούς ώστε η τιμή να οριστεί σύμφωνα με τις σημερινές προδιαγραφές της αγοράς”, πρόσθεσε ο ιρανός αξιωματούχος.
Ιράν και Πακιστάν συμφώνησαν να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις τους παρά την απουσία της Ινδίας, που αποφάσισε να μη συμμετάσχει στις νέες διαπραγματεύσεις. “Η ινδική πλευρά δεν συμμετέχει στις συνομιλίες αυτές καθώς Ινδία και Πακιστάν δεν συμφώνησαν στην τιμή διαμετακόμισης του φυσικού αερίου μέσω Πακιστάν”, πρόσθεσε ο υφυπουργός Πετρελαίου.
Οι συνομιλίες για το πρόγραμμα αυτό προϋπολογισμού 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε στόχο την προμήθεια με ιρανικό φυσικό αέριο της Ινδίας μέσω του Πακιστάν και ενός αγωγού φυσικού αερίου 2.600 χλμ., ξεκίνησαν το 1994. Το πρόγραμμα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου προκάλεσε εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, πριν επανατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις αρχές του 2004. Η Ινδία δέχεται επίσης αμερικανικές πιέσεις να μη λάβει μέρος σε αυτό το πρόγραμμα, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει έτσι να τιμωρήσει το Ιράν για την άρνησή του να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
(Πηγή: ΑΠΕ)