Αναβρασμός στους αγρότες - Ζητούν στήριξη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Τρακτέρ
Τρακτέρ INTIME

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι πολλαπλές. Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες μέτρα και για τους αγρότες, που ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο.

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι που αναμένουν ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, καθώς οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την πρωτογενή παραγωγή είναι πολλαπλές και εγκυμονούν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερου κύματος ακρίβειας.

Πέρα από τις αυξήσεις- φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, καθώς και του κόστους του πετρελαίου, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με “καπέλο” έως και 100% στα λιπάσματα και οι κτηνοτρόφοι με έλλειψη ζωοτροφών, που εισάγονται σε σημαντικό ποσοστό από Ρωσία και Ουκρανία. Σημειωτέον ότι οι δύο αυτές χώρες παράγουν το 30% των δημητριακών και ζωοτροφών παγκοσμίως.

ADVERTISING

Επιπλέον, οι ροδακινοπαραγωγοί της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας και οι παραγωγοί σύκων της Εύβοιας, που εξήγαγαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στη Ρωσία, βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση και προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Βέβαια πρώτα θα πρέπει να αποφασίσει σήμερα και αύριο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τόσο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όσο και για ένα ειδικό ταμείο ή δημοσιονομικό περιθώριο στα κράτη- μέλη για τη στήριξη καταναλωτών και συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων.

Το πάγιο αίτημα των αγροτών, κυρίως αυτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, για αφορολόγητο πετρέλαιο, πάντως δεν είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς ωστόσο μετά από συνάντηση που είχε προχθές με το βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει με επιδότηση τη ρήτρα αναπροσαρμογής για την κατανάλωση ρεύματος όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στη διεύρυνση -μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις- της βάσης δικαιούχων της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση με αύξηση κατά 10 εκατομμύρια ευρώ του αρχικού ποσού.

Το πρόβλημα για τους αγρότες είναι πως και με 50% έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής που ισχύει από Γενάρη, η αύξηση στο λογαριασμό της ΔΕΗ ή του όποιου παρόχου φτάνει το 100%. Και αυτό καθώς εάν για παράδειγμα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πχ 5,5 χιλιάδες ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής 19,5%, ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 9,5 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν εξετάζεται το ενδεχόμενο η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής να φτάσει το 75% με 80%.

Έχει συζητηθεί επίσης η επιδότηση με κουπόνι για την αγορά λιπασμάτων, εφόσον όμως δώσει το “πράσινο φως” η ΕΕ ώστε να μην κατηγορηθεί η χώρα μας για αθέμιτη στήριξη των δικών της αγροτών. Το ζήτημα όμως είναι κρίσιμο, καθώς όχι μόνο θα σταματήσουν οι εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος επειδή οι αγρότες θα κάνουν αναγκαστικά μικρότερη χρήση λιπασμάτων, να είναι μειωμένη και η εγχώρια παραγωγή. Με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τις επισιτιστικές δυνατότητες της Ελλάδας και βέβαια το κόστος του ψωμιού.

Οι δε κτηνοτρόφοι ζητούν από την κυβέρνηση τουλάχιστον να απαγορευτεί η διάθεση του καλαμποκιού ως βιοκαύσιμο, προκειμένου οι διαθέσιμες ποσότητες να διοχετευτούν για ζωοτροφές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πέραν της αύξησης κατά 10 εκατομμύρια ευρώ της στήριξης για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, εισηγείται κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές ή προϊόντα που λόγω του πολέμου προκαλούν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας. Μάλιστα και η Γαλλία εισηγείται να σταματήσει κάθε σκέψη για αγρανάπαυση, καθώς πρέπει να αξιοποιηθεί και το τελευταίο εκτάριο παραγωγικής γης στην Ευρώπη.

Και βέβαια γενικότερα η ΕΕ καλείται να επανεξετάσει γενικότερα το οικονομικό της μοντέλο: Οι Βρυξέλλες ουσιαστικά δεν ήθελαν την πρωτογενή παραγωγή στην ΕΕ, ώστε να εισάγει η Ευρώπη φθηνότερα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα από άλλες χώρες και να εστιάζει στις υπηρεσίες. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε ότι το μοντέλο αυτό είναι επισφαλές οικονομικά απέναντι σε μία διεθνή κρίση και μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και επισιτιστικό κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος για όλο το 2022. Η Ουκρανία είναι όμως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ: Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του μισού καλαμποκιού της.

Ενώ η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, το απαραίτητο λίπασμα για την καλλιέργεια σιτηρών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να αναστείλει τις εξαγωγές του πολύτιμου αυτού στοιχείου τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου.

Και εν τω μεταξύ οι τιμές των σιτηρών καλπάζουν. Μέσα σε μόλις 12 ημέρες η διεθνής τιμή του μαλακού σιταριού αυξήθηκε κατά 50%. Οι τιμές των τροφίμων φτάνουν μάλιστα πλέον στα επίπεδα της παγκόσμιας κρίσης του 2008 και έχουν ξεπεράσει και τα επίπεδα ακρίβειας που είχαν συνδεθεί με την “αραβική άνοιξη” το 2010.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγρότες, Ακρίβεια, Πόλεμος στην Ουκρανία, Φυσικό αέριο, Ηλεκτρική Ενέργεια, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευρωπαϊκή Ένωση, Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Γεωργαντάς
SHARE:

24Media Network