Κυβέρνηση: “Όχι” σε lockdown, “ναι” σε μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Κυβέρνηση: “Όχι” σε lockdown, “ναι” σε μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Κόσμος περπατά στο Σύνταγμα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Αν και τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται δραματικά, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου lockdown.

Παρά το “μαύρο” ρεκόρ με 5.449 κρούσματα κορονοϊού χθες, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, αλλά εξετάζει επιπλέον μέτρα, που θα αφορούν όμως κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Δεν έχει όμως ακόμη “κλειδώσει” ποια θα είναι τα μέτρα αυτά. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού επιστρέψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα από τη Γλασκώβη στην καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου και αύριο Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test που θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε δύο την εβδομάδα ή και τρία στους τομείς της εστίασης και διασκέδασης. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα πιέσει ακόμη περισσότερους να εμβολιαστούν. Το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους πέραν των υγειονομικών όμως έχει οριστικά απορριφθεί, καθώς στο Μαξίμου διαπιστώνουν κίνδυνο αντισυνταγματικότητας- χώρια που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε και αντιδράσεις.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται για να πιεστούν οι ανεμβολίαστοι και να ανακοπεί η μετάδοση του κορονοϊού αφορά στους μεικτούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει πως η πρόσβαση και στους υπαίθριους χώρους εστίασης και διασκέδασης θα γίνεται στο εξής με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή και rapid test. Ένα άλλο σενάριο αφορά στον πιο αυστηρό ορισμό του τι συνιστά εξωτερικός χώρος ενός καταστήματος εστίασης. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε, τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικά. Πάντως περιορισμοί στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους που σχετίζονται με βασικές ανάγκες, όπως τα σουπερμάρκετ, δεν εξετάζονται.

Το ζήτημα βέβαια είναι τα όποια μέτρα ανακοινώνονται, να εφαρμοστούν κιόλας. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο των ευθυνών για την τήρηση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση, τόσο τους ίδιους τους καταστηματάρχες, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης συναγερμού είναι ότι χθες πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συσκέψεις στο Μαξίμου, με θέμα καταρχάς την ενίσχυση των νοσοκομείων στην περιφέρεια και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια αντοχής του, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εστίαση, με τη συμβολή και των δημάρχων και περιφερειαρχών.

Η κυβέρνηση πετάει λοιπόν το μπαλάκι και στους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους οποίους καλεί να ελέγχουν ότι όντως στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Και ταυτόχρονα καλεί τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού είναι κοινό μυστικό ότι ιδίως στην επαρχία τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση καταπατώνται ευρέως.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση με κίνητρα για την ένταξη των γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας και με αναδιάταξη του προσωπικού του ΕΣΥ, ελπίζει ότι θα καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού συνεχίζεται, αν και εκφράζονται φόβοι ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί όσοι θα μπορούσαν να πειστούν. Η κυβέρνηση όμως επιμένει και εξετάζει και το ενδεχόμενο, εκτός από την αποστολή SMS για την τρίτη δόση, να βομβαρδίσει με μηνύματα στο κινητό και όσους ανεμβολίαστους έχουν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση, ξεπερνώντας έτσι πιθανούς σκοπέλους περί προσωπικών δεδομένων.

“Θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας του μη εμβολιασμού, και αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Και από την άλλη πλευρά η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο. Η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της”, δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:

“Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική, για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει την ζωή των άλλων. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχουμε την υγεία μας, προσωπική και δημόσια. Προϋποθέτουν να εμβολιαστούμε.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα