Με μικρό καλάθι και ρωγμές στο “επιτελικό κράτος” ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Με μικρό καλάθι και ρωγμές στο “επιτελικό κράτος” ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί αποτελεσματικότητας έγινε στάχτη στις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ στη ΔΕΘ ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανέμεναν ότι αυτή η ΔΕΘ θα αποτελούσε το επόμενο “βήμα εμπρός” μετά το διπλό εκλογικό θρίαμβο του Μαϊου και του Ιουνίου.

Έκτοτε όμως έχουν μεσολαβήσει οι καταστροφικές πυρκαγιές που έκαναν στάχτη το αφήγημα περί αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ενώ ούτως ή άλλως το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμένεται να είναι μικρό και “μεταρρυθμιστικό”.

Μετά τη βιβλική καταστροφή στη Ρόδο και τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, η πυρκαγιά στον Έβρο που συνεχίζει να μαίνεται για 15 ημέρες, απογυμνώνει το περίφημο επιτελικό κράτος.

Το 112 ακόμη και για γειτονιές της Λαμίας και για το Σουφλί, αλλά και η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, επίσης σόκαραν, καθώς η κυβέρνηση κατηγορείται ότι απλώς εκκενώνει και δεν προλαμβάνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως στη Βουλή κινήθηκε στο δόγμα “φταίνε ολοι οι άλλοι πλην της κυβέρνησης” και έκλεισε το μάτι σε ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας για εμπλοκή μεταναστών στη φωτιά στον Έβρο, επιχειρώντας να προλάβει τον Κυριάκο Βελόπουλο και λοιπές όχι και τόσο δημοκρατικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε άλλωστε ότι η πολιτεία είχε προετοιμαστεί καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά για την αντιπυρική περίοδο, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με “συνδυασμό πρωτοφανών γεγονότων”. Ανακοίνωσε πάντως την πρόσληψη 1.500 πυροσβεστών και δασοφυλάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται και δημοσιονομικό περιθώριο για ένα μπόνους στους πυροσβέστες. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μπορέσει να κάνει τις σχετικές εξαγγελίες στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Το πολιτικό θέμα βέβαια για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως είχε λανσάρει το αφήγημα πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις όποιες αδυναμίες, είναι τουλάχιστον αποτελεσματική και μπορεί να “κάνει τη δουλειά”. Το αφήγημα αυτό όπως αναφέρθηκε υπέστη ρωγμές. Και πλέον τίθεται το ερώτημα πως θα παρουσιάσει πειστικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μία μεταρρυθμιστική ατζέντα τετραετίας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό από το κυβερνητικό επιτελείο διεμήνυαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει εφέτος στη ΔΕΘ με “μεταρρυθμιστικό καλάθι”, αποφεύγοντας την παροχολογία.

Το “μεταρρυθμιστικό” και όχι οικονομικό αυτό “καλάθι” θα έχει βέβαια σαφές και συγκεκριμένο (νεο)φιλελεύθερο ιδεολογικό πλαίσιο, με σλόγκαν τον “πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό”.

Υπενθυμίζεται ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είχε διεκδικήσει τον όρο “εκσυγχρονισμός” και είχε μεταξύ άλλων προαναγγείλει αλλαγές στην υγεία, αλλά και την πρόθεση του να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εν τω μεταξύ όμως η κυβέρνηση έχει βρει συνταγματικό παραθυράκι για ιδιωτικά ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη αναμένεται λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ.

Μετά τη ΔΕΘ θα έρθει και το περίφημο νομοσχέδιο “Επιτελικό Κράτος 2”, που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει άλλωστε “σημαία” το θέμα της αξιολόγησης, παρά τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν καταρχήν στο χώρο της εκπαίδευσης.

Εν τω μεταξύ έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση και το εργασιακό νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει ήδη τεράστιες αντιδράσεις.

Καθώς όμως από το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα ακρίβειας με αιχμή τις αυξήσεις στο ρεύμα, το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν μπορεί να είναι και εντελώς άδειο. Έτσι μεταξύ άλλων έρχεται νέα στήριξη για το ηλεκτρικό ρεύμα, παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους, διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή εφάπαξ επιδόματος σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά στο τέλος του έτους, καθώς και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να προτάξει τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις, περίπου 4%, που αναμένονται από το 2024, αλλά και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, που έχει ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσει επίσης από το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα