Λύση για το χρέος “χωρίς δεκανίκια” θέλει το Μαξίμου

Λύση για το χρέος “χωρίς δεκανίκια” θέλει το Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Πεπεισμένη πως η λύση για το ελληνικό δημόσιο χρέος θα είναι τέτοια που θα εξασφαλίζει την διαρκή και όχι πρόσκαιρη πρόσβαση στις αγορές εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να ξορκίζει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης που πολλοί προβάλλουν ως την καλύτερη επιλογή για την ασφαλή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και μάλιστα διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστούν δεκανίκια με διατήρηση της χώρας στον αναπνευστήρα.

Συγχρόνως, δε, αποσυνδέει τις αποφάσεις του ΔΝΤ από τις όποιες αποφάσεις για το χρέος.

Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί χθεσινή δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ανακοινωθούν πριν από την λήξη του προγράμματος, το Μαξίμου συνεχίζει να πιστεύει ότι έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχουν καταλήξει και οι διεργασίες για την ελάφρυνσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις είναι εντατικές και τα μηνύματα που παίρνει η ελληνική πλευρά δείχνουν ότι θα εξασφαλισθεί μία λύση που θα δώσει στις αγορές χρήματος την ασφάλεια εκείνη ώστε να δανείζουν με προσιτά επιτόκια την χώρα.

Εκτενή αναφορά έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή εκδήλωση για τα Ποσειδώνια 2018 λέγοντας πως επιδίωξη είναι όχι μία οποιαδήποτε λύση για το χρέος αλλά για μία λύση που θα δώσεις σταθερή πρόσβαση στις αγορές.

Η λύση για το χρέος όπως την περιγράφει η κυβέρνηση γίνεται σε συνεργασία με τους εταίρους μας και θα μπορεί να πείσει σε βάθος χρόνου τις αγορές διατηρώντας τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα. Προσαρμόζοντας συγχρόνως την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μέσω και του γαλλικού μηχανισμού.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχουν τεχνικά μέσα για να βρεθεί μία λύση για το χρέος με τέτοια χαρακτηριστικά και μάλιστα χωρίς να ζημιωθούν-όπως είπε- οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Στο ίδιο κλίμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο 24.7 επανέλαβε χθες ότι η τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν θα επηρεαστεί από το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τις εξελίξεις και υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις για το χρέος έχουν περιγραφεί από το κείμενο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 και για τα βραχυπρόθεσμα και για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ένταξης της χώρας μας σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Έχει την σημασία του το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε χθες πως τα πλεονάσματα της χώρας αποτελούν εγγύηση για την σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια με την δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων. Τόνισε ότι αυτό θα γίνει με “ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις” και μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα αυτά έχουν την επικύρωση του ΟΟΣΑ, των θεσμών, των διεθνών αναλυτών και των αγορών. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτές οι μειώσεις φόρων που θα ξεκινήσουν από το 2019 ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο θα είναι μεγαλύτερες και θα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα κατατεθεί στην Βουλή την Παρασκευή. Σχετική ενημέρωση θα γίνει σήμερα το απόγευμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από έξι μέλη της κυβέρνησης τους κ.κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Ξανθό, Σταθάκη, Χαρίτση και Ηλιόπουλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα