Οικονομικός Οδικός Χάρτης για την Παλαιστίνη

Οικονομικός Οδικός Χάρτης για την Παλαιστίνη
Η ίδια ιστορία επί δεκαετίες

Η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε την κατάρτιση ενός "Οικονομικού Οδικού Χάρτη" για τα Παλαιστινιακά Εδάφη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην περιοχή

Η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα την κατάρτιση ενός “Οικονομικού Οδικού Χάρτη” για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπογραμμίζοντας το πρώτιστο ενδιαφέρον του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσης στην κρίση που μαστίζει την περιοχή.

Η Ιστορία μας έχει αποδείξει πως οι συνθήκες της οικονομίας και της ασφάλειας βρίσκονται σε πλήρη συσχετισμό στις συγκρούσεις. Προσφέροντας σ’ έναν λαό έναν οικονομικό ρόλο στο ίδιο του το μέλλον ενθαρρύνουμε όλες εκείνες τις μετριοπαθείς δυνάμεις“, τόνισε ο ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, παρουσιάζοντας την σχετική έκθεση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του αντιπροσώπου του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία κι ΟΗΕ) για τη Μέση Ανατολή, εκτιμά πως η ανάλυση αυτή “θ’ αποτελέσει μέγιστη συνεισφορά στην δουλειά” που επιτελούν οι μεγάλες δυνάμεις.

Η μελέτη είχε παραγγελθεί τον Σεπτέμβριο του 2005, ωστόσο η οικονομική κατάσταση στα Κατεχόμενα “έχει επιδεινωθεί έκτοτε”, ιδιαίτερα “μετά την κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς, γεγονός που καθιστά την πρόκληση ακόμη πιο άμεση”, παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν “ζοφερές” τις ενεστώσες οικονομικές προοπτικές στα Παλαιστινιακά Εδάφη. “Παρά τη βοήθεια 10 εκατ. δολαρίων από τη διεθνή κοινότητα από την εποχή του σχηματισμού της Παλαιστινιακής Αρχής το 1993, οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι φτωχαίνουν και το 65% εξ αυτών διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας” και ορίζουν πέντε βασικά σημεία για την κατάρτιση ενός “οικονομικού οδικού χάρτη”.

Τα σημεία τούτα προβλέπουν, πρώτον τη σταθεροποίηση της παλαιστινιακής οικονομίας με τη μείωση των δημοσίων εξόδων, δεύτερον, την ύπαρξη σταθερών σχέσεων ανάμεσα στην παλαιστινιακή κι ισραηλινή οικονομία, τρίτον, ορθή ισορροπία ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες συνθήκες ασφάλειας και στη δυνατότητα κυκλοφορίας και πρόσβασης, τέταρτον, διαφοροποίηση και την ποικιλία στην παλαιστινιακή οικονομία ώστε να βελτιωθεί η πρόσβασή της στις ξένες αγορές και τέλος να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και να βελτιωθεί το κλίμα για τις επενδύσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα