Εισαγγελική πρόταση: Κανένα ελαφρυντικό για Τσοχατζόπουλο

Εισαγγελική πρόταση: Κανένα ελαφρυντικό για Τσοχατζόπουλο
ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ -ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Εισήγηση να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις στον Άκη Τσοχατζόπουλο και στον Ιωάννη Σμπώκο, έκανε η εισαγγελέας στη δίκη για το "μαύρο πολιτικό χρήμα". Αυτή την ώρα δευτερολογούν οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απόφαση του δικαστηρίου

“Εκτός” ελαφρυντικών δεν αποκλείεται να τεθούν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Ιωάννης Σμπώκος, στη δίκη για το “μαύρο πολιτικό χρήμα”. Η εισαγγελέας της έδρας, Αναστασία Δημητριάδου, εισηγήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να μην αναγνωριστούν στους δύο καταδικασθείς κάποιο ελαφρυντικό, υποστηρίζοντας πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ούτε για αυτό του προτέρου εντίμου βίου, ούτε για εκείνο της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η αγόρευση της εισαγγελικής λειτουργού δεν προκάλεσε την αντίδραση του Ακη Τσοχατζόπουλου, παρά το γεγονός ότι αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο, δεν αποκλείεται ο πρώην υπουργός να υποχρεωθεί να επιστρέψει πίσω στη φυλακή. Όταν όμως, το λόγο έλαβε ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική, αφού ο πρώτος ανέφερε κατά την εισήγησή του ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος δημιούργησε την απαραίτητη υποδομή, προκειμένου να ξεπλύνει το βρώμικο χρήμα, κατά τη θητεία του ως υπουργός. “Εδώ ακούσαμε μύθευματα, που τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ δεν μπορούν να λέγονται αυτά.Αυτά είναι μυθευματα, από που και ως που; Ντροπή σου!” φώναξε ο καταδικασθείς.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, θα πρέπει να αναγνωριστεί ελαφρυντική περίσταση σε όλους. Μεταξύ άλλων, στη Βίκυ Σταμάτη και στην Αρετή Τσοχατζοπούλου <ητήθηκε να δοθεί εκείνο της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αντίστοιχα, για τους Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκο Καρατζα, Νίκο Γεωργουλάκη και Γιώργο Κωνσταντάτο, που καταδικάστηκαν χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης του αδικήματος κατ' επάγγελμα, ζητήθηκε η αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, ενώ για τον ξάδελφο και πρώην στενό συνεργάτη του υπουργού, Νίκο Ζήγρα, εισηγήθηκαν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, το οποίο του είχε αναγνωριστεί και πρωτόδικα, αλλά και εκείνο της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Κατά τις δευτερολογίες, το λόγο πήραν τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος όσο και ο Ιω. Σμπώκος. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση ως προς τον πρότερο έντιμο βίο, καθώς “επί 26 χρονια ήμουν εκλεγμένος βουλευτής, υπουργός επτά φορές”. Πρόσθεσε δε πως το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που τον καταδίκασε για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, του αναγνώρισε το ςπίμαχο ελαφρυντικό και υπογράμμισε: “Ο πρότερος έντιμος βίος είναι αυτός που έχω να δώσω στο παιδί μου, στην οικογένεια μου, μετά από έξι χρόνια που πέρασα στο Κορυδαλλό”.

Από την πλευρά του, ο Ιω. Σμπώκος αναφέρθηκε στο ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου: “Θα μου διαγράψετε την διαδρομή μου, γιατί; Σαν φοιτητής του Πολυτεχνείου, ήμουν από τους 4 που διεκόπη η αναβολή λόγω της αντιδικτατορικής δράσης. Είχα λόγο να κάνω 1000 μεροκάματα στο ψυχιατρείο και να βοηθάω; Το έκανα επειδή το ήθελα.

Ακόμα και τώρα ελπίζω ότι θα μου δώσετε τα ελαφρυντικά. Πέντε χρόνια διασύρομαι…»

Υπενθυμίζεται ότι και οι 16 κατηγορούμενοι κρίθηκαν το πρωί ένοχοι, όπως κατηγορούνται, ενώ αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα