Πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό τέμενος στο Πακιστάν

Πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό τέμενος  στο Πακιστάν

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η επίθεση κατά του τεμένους της σιιτικής μειονότητας στοίχισε σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους στο νότιο Πακιστάν.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε τέμενος κατά της  σιιτικής μειονότητας στο νότιο Πακιστάν.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς σ' αυτή την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής στη Σικαρπούρ, μια απομακρυσμένη πόλη της νότιας επαρχίας Σιντ.

"Συνολικά 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Σικαρπούρ και 46 άλλοι τραυματίσθηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά", δήλωσε ο επαρχιακός υπουργός Υγείας Τζαμ Μεχτάμπ Νταχρ. Νοσοκομειακή πηγή επιβεβαίωσε αυτό το νέο απολογισμό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Η θρησκευτική βία αυξάνεται στο Πακιστάν, όπου ριζοσπαστικές οργανώσεις ισλαμιστών σουνιτών βάζουν συχνά στόχο τζαμιά όπου συγκεντρώνονται σιίτες, τους οποίους θεωρούν άπιστους. Οι σιίτες αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Πακιστάν, που ανέρχεται σε 180 εκατ. κατοίκους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι προκάλεσε την έκρηξη στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης.

"Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη φύση της έκρηξης", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σικαρπούρ, ο Σακίμπ Ισμαήλ Μεμόν. "Πυροτεχνουργοί ερευνούν το σημείο της έκρηξης".

Τμήμα του τεμένους κατέρρευσε μετά την έκρηξη, παγιδεύοντας στα ερείπια μερικούς από τους τραυματίες, τους οποίους απελευθέρωσαν στη συνέχεια παριστάμενοι.

Η οργάνωση Τζαντάλλαχ, η οποία έχει αποσχισθεί από τους πακιστανούς Ταλιμπάν και πέρυσι εξέφρασε την υποστήριξή της προς την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

"Ο στόχος μας ήταν το τέμενος της σιιτικής κοινότητας.Είναι εχθροί μας", δήλωσε ο Φάχαντ Μάρουατ, εκπρόσωπος της Τζαντάλλαχ, χωρίς να επεκταθεί.

Ο Σάιν Ράχιο Μεράνι, ένας περιφερειακός αστυνομικός αξιωματούχος, δήλωσε πως η έκρηξη οφείλεται πιθανόν σε εκρηκτικό μηχανισμό, αν και η πακιστανική τηλεόραση μετέδωσε πως ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι είδαν έναν άνδρα που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά.

Η επίθεση της Σικαρπούρ είναι η πιο φονική που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο εναντίον μιας από τις μειονότητες της χώρας, σιίτες, χριστιανοι, ινδουιστές, αχμάντι, κλπ. Πρόκειται επίσης για την πιο φονική επίθεση στη χώρα από την επιδρομή των Ταλιμπάν εναντίον ενός σχολείου στην Πεσάβαρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν που στις 16 Δεκεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network