ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ‘ΜΑΧΟΝΤΑΙ’ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ
Καθημερινή μάχη για να καταδείξουν την εμπλοκή χρυσαυγιτών σε επιθέσεις κατά Ελλήνων και μεταναστών, δίνουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ποιο είναι όμως, το κίνητρο, η κινητήρια δύναμη που τους οδήγησε στο να αναλάβουν ένα τόσο δύσκολο καθήκον;
Καταλαμβάνουν πάντα την αριστερή πλευρά της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, φρουροί των θυμάτων και των οικογενειών τους, που θέλησαν να εναντιωθούν στη Χρυσή Αυγή. Στόχος τους να καταδείξουν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τις εγκληματικές πράξεις στο Κερατσίνι και στο Πέραμα, όσων κάθονται στο εδώλιο.
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής -όπως και οι υπερασπιστές- δίνουν κι αυτοί τον καθημερινό τους αγώνα, με τις ερωτήσεις και τα στοιχεία που διαθέτουν, προκειμένου η φωνή των θυμάτων να ακουστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη και να ληφθεί υπόψη. Άνθρωποι με εμπειρία στα δικαστικά έδρανα, βρέθηκαν τώρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής “για να πράξουν το καθήκον τους” -όπως λένε-, για να υπερασπιστούν τα θύματα αυτή της υπόθεσης.
Από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις στον Κορυδαλλό, το δικαστήριο έκρινε πως θα πρέπει να παραμείνουν και να μην αποβληθούν οι δικηγόροι τριών υποθέσεων, της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα, της επίθεσης των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα και της επίθεσης κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή. Όλοι τους μέχρι σήμερα, δίνουν τη μάχη της πολιτικής αγωγής, δίχως όμως να καταπιάνονται με το σκέλος του αφορά στην εγκληματική οργάνωση, και πάλι μετά από απόφαση του δικαστηρίου.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι; Και κυρίως, γιατί πήραν την απόφαση να καταπιαστούν -αρκετοί εξ αυτών- αφιλοκερδώς στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης;
“Τιμή και πρόκληση”
Στο πλευρό των τεσσάρων Αιγύπτιων αλιεργατών, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους ενώ κοιμόντουσαν, τον Ιούνιο του 2012, στέκονται -ανάμεσα σε άλλους- οι δικηγόροι Τάκης Ζώτος και Κώστας Παπαδάκης.
Ο Τάκης Ζώτος είναι από τους πρώτους, που ασχολήθηκαν με θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι εκτός από τους αλιεργάτες, ο δικηγόρος είχε παρασταθεί ως πολιτική αγωγή και στην υπόθεση του Σαχ. Λουκμάν, ο οποίος μαχαιρώθηκε στο Πετράλωνα. Υπόθεση που αν και έχει συσχετιστεί με τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, το δικαστήριο απέβαλε τους δικηγόρους πολτικής αγωγής.
Αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα και με το αποκαλούμενο “πογκρόμ κατά μεταναστών” που ακολούθησε τη δολοφονία του Μ. Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι ενεργό μέλος της πρωτοβουλίας jailgoldendawn για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, η οποία αποτελείται από μια ομάδα δικηγόρων που εδώ και πάρα πολύ καιρό ασχολούνται εθελοντικά με την υπόθεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “για κάθε δικηγόρο που σέβεται τον κοινωνικό του ρόλο, είναι καθήκον, να υπερασπίζεται τους φτωχούς και τους αδύνατους, που είναι θύματα οργανωμένης ρατσιστικής βίας από ναζιστικές οργανώσεις.
Οι Αιγύπτιοι ψαράδες είναι εργάτες, είναι μετανάστες, είναι φτωχοί και αδύναμοι. Γι’ αυτό υπήρξαν θύματα της εγκληματικής δράσης της Ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον τους είχε ρατσιστικό κίνητρο. Διαπράχθηκε, κατά το κατηγορητήριο, από το «τάγμα εφόδου» Περάματος, με εντολή του «περιφερειάρχη» – βουλευτή Ι. Λαγού, με σκοπό την τρομοκράτηση όλων των απλών ανθρώπων.
Είναι τιμή και πρόκληση που δέχθηκαν να είμαι και εγώ ένας από τους δικηγόρους στην υπεράσπισή της πολιτικής τους αγωγής τους, ως θυμάτων, στη δίκη κατά της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή”.
(Τάκης Ζώτος)
Δικηγόρος των “αντιπάλων της εξουσίας”
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ποινικολόγος Κώστας Παπαδάκης, κάθεται στα έδρανα δικαστηρίου που συνεδριάζει στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι υποθέσεις που συνήθως τον απασχολούν έχουν κοινωνικό, πολιτικό ή ιδεολογικό υπόβαθρο.
Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες είναι μαχόμενος δημοσιογράφος, υπερασπιστής σε μικρές και μεγάλες κινηματικές δίκης. Παράλληλα, έχει διατελέσει πέντε φορές εκλεγμένος εκπρόσωπός της στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο ίδιος μιλώντας στο WE του News247, αναγνωρίζει ότι: “υπήρξα πάντα δικηγόρος των από κάτω και των αντίπαλων της εξουσίας, απέναντι στους τρομονόμους, την κρατική καταστολή και τη δικαστική αυθαιρεσία”.
Και συνεχίζει, λέγοντας: “Με τις αποσκευές αυτές δέχθηκα να αναλάβω τους Αιγύπτιους ψαράδες – θύματα της Χ.Α., για να υπηρετήσω τους ίδιους στόχους και όχι φυσικά για να συμβάλω σε οποιαδήποτε δίωξη ιδεών. Τέτοια δεν υπάρχει. Η δίωξη αφορά όχι ιδέες, αλλά εγκληματικές πράξεις και είναι ελλιπέστατη και σκανδαλώδης, όχι εναντίον, αλλά υπέρ των κατηγορουμένων. Αν στη θέση τους ήταν αντιεξουσιαστές θα είχαν πολλαπλάσιες διώξεις και φυλακίσεις.
Σε αυτήν τη δίκη τα θύματα της εξουσίας, κράτους και παρακράτους βρίσκονται στην θέση της πολιτικής αγωγής. Με σεβασμό στις αρχές του νομικού πολιτισμού και των υπερασπιστικών δικαιωμάτων αξιώνουμε, μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα από αυτό το δικαστήριο να γίνει φορέας όχι καταστολής, αλλά έννομης προστασίας. Και θα κριθούμε όλοι για τη συμβολή μας”.
(Κώστας Παπαδάκης)
“Ο αγώνας να είναι πιστευτός”
Το τραγικό αποτέλεσμα των όσων έλαβαν χώρα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 είναι γνωστό σε όλους. Από σχεδόν την πρώτη ημέρα, ο Γιώργος Μαραγκός και ο Ανδρέας Τζέλλης βρέθηκαν στο πλευρό της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, αναλαμβάνοντας να χειριστούν την υπόθεση, όταν αυτή διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια Πειραιά και πολύ προτού η Δικαιοσύνη ερευνήσει τη συνολική δράση της Χρυσής Αυγής.
Οι δύο δικηγόροι πήραν την απόφαση να υπερασπιστούν τους γονείς και την αδελφή του Παύλου Φύσσα, διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη. Έχουν μακρά πείρα στη μάχιμη ποινική δικηγορία, κυρίως σε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως αποκαλούνται. Μεταξύ αυτών, η υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου και η δικογραφία με τις κλοπές κοσμηματοπωλείων στα Χανιά.
Ο Γιώργος Μαραγκός έχει εκφραστεί πολλές φορές για τους “κινδύνους” της δίκης της Χρυσής Αυγής: “Η άποψή μας είναι ότι αν δεν υπάρξει καταδίκη εφ’ όλων των κατηγοριών όπως ακριβώς εισέρχονται με το βούλευμα, εάν ο αγώνας δεν είναι τέτοιος ώστε να γίνει πιστευτός στον ελληνικό λαό, τότε θα είναι μία δίκη παρωδία”.
(Γιώργος Μαραγκός)
(Ο
Ανδρέας Τζέλλης επί τω έργω στη δίκη της Χρυσής Αυγής)
(Ο Ανδρέας Τζέλλης με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα)
Το Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την κατηγορία, τάγμα εφόδου στο οποίο συμμετείχαν περίπου 50 μέλη της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Στο πλευρό των θυμάτων είναι η “Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη”, η οποία αποτελεί συσπείρωση προσώπων για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.
Αποτελείται κυρίως από νομικούς, οι ποίοι έχουν πολιτική δράση και ασχολούνται με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης, αλλά και την πτήση του Zeppelin κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέλη της συσπείρωσης είναι και οι Άγγελος Βρεττός, Θοδωρής Θεοδωρόπουλος και Τάκης Σαπουτζάκης, οι οποίοι παρίστανται και στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
(Μέλη της Δημοκρατικής Συσπείρωσης έξω από την Ευελπίδων για την υπόθεση Zeppelin)