‘Σήμα’ Τόμσεν: Καμία ανησυχία για την Ελλάδα

"Δεν έχουμε καμία ανησυχία για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα" δηλώνει τώρα ο σκληρός του ΔΝΤ, Πώλ Τόμσεν σε διορθωτική δήλωση που εξαναγκάστηκε από την επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ
- 28 Σεπτεμβρίου 2017 12:42
“Εποικοδομητική πρόταση που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα με το Asset Quality Review που ζητούσε το ΔΝΤ” χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, Πωλ Τόμσεν, το σχέδιο της ΕΚΤ για στρες-τεστ των ελληνικών τραπεζών τον Φεβρουάριο και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων πριν από τον Μάιο και απέδωσε τις προηγούμενες ανησυχίες του στο υψηλό υπόλοιπο κόκκινων δανείων.
Πληροφορίες ήθελαν χθες την ίδια την κ. Λαγκάρντ να παρεμβαίνει υπέρ των πρόωρων stress test που προτείνει η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες επιχειρώντας να διορθώσει το κύμα αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει η θέση του υφισταμένου της κ. Πωλ Τόμσεν. Ότι δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν νέα αξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού τους και ότι θα πρέπει για παν ενδεχόμενο να είναι διαθέσιμο ένα ποσό άνω των 10 δις ευρώ για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίησή τους.
Μετά την κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών και την παρέμβαση του ίδιου του κ. Ντράγκι υπέρ των προγραμματισμένων για το 2018 τεστ κοπώσεως σήμερα ο κ. Τόμσεν υποχρεώθηκε σε διορθωτική δήλωση που ανέφερε τα εξής:
«Σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θέλω να επισημάνω ότι δεν έχουμε καμία ανησυχία για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα μας είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική που θα αντιμετωπίζει το ελληνικό εξαιρετικά υψηλό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την αναθεώρηση των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών ( AQR ) που είχε γίνει το 2015 μέχρι και την επόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ πρότεινε αντ’ αυτού να φέρει νωρίτερα τα ήδη προγραμματισμένα stress test και να αναλάβει στοχευμένους ελέγχους των στοιχείων ενεργητικού οι οποίες θα μας επιτρέψουν να συλλέξουμε πληροφορίες που είναι απαραίτητες ώστε να αποφανθούμε σχετικά με την εφαρμοζόμενη στρατηγική και το αν διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος χωρίς να χρειάζεται συνολικό έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού. Θεωρούμε ότι είναι μια εποικοδομητική πρόταση που καταφέρνει τα ίδια αποτελέσματα και συζητούμε τώρα τους ακριβείς μηχανισμούς των ελέγχου με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».
Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris