Κατηγορώ πρυτάνεων σε Διαμαντοπούλου

Διαβάστε τι συζητήθηκε στη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Λαύριο. Σκληρή ανακοίνωση κατά του υπουργείου Παιδείας
- 20 Φεβρουαρίου 2012 19:34
Για “εκστρατεία του υπουργείου Παιδείας στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής του τόπου” κάνει λόγο η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης συνόδου πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, στον απόηχο των βανδαλισμών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου, αλλά και της κατάληψης της Νομικής λίγες μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του νέου Μνημονίου στη Βουλή.
Στην ανακοίνωσή τους, οι πρυτάνεις χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι:
“Στη δραματική για τη χώρα μας περίοδο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, τα μέλη Δ.Ε.Π., οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, παρά την εφεδρεία, τις απολύσεις, τις περικοπές των εξευτελιστικών μισθών, την εκβιαστική πολιτική διακοπής της χρηματοδότησης, καταφέρνουν με τον αγώνα τους και την αυτοθυσία τους και κρατούν όρθια τα Πανεπιστήμια.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός των πανεπιστημίων δεν στρέφεται κατά των εκλεγμένων διοικήσεων των πανεπιστημίων τους, αλλά στρέφεται κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά του πιο ευαίσθητου και ελπιδοφόρου μέρους της, που είναι η σπουδάζουσα νεολαία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν, πάντως, ότι οι οργανωτικές επιτροπές έχουν την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών στα Ιδρύματα και προσθέτουν:
“Μολονότι, οι αρμοδιότητες για την εκλογή των συμβουλίων Ιδρυμάτων έχουν με τον Νόμο ανατεθεί από το Υπουργείο σε διορισμένες Οργανωτικές Επιτροπές, η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις Πρυτανικές Αρχές. Οι Πρυτάνεις είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων και την τήρηση των νόμων.
Ο νόμος 4009/2011 ορίζει ότι οι εκλογές για τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων οργανώνονται από οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τέως Πρυτάνεις, τέως Αντιπρυτάνεις και Καθηγητές κατά σειρά αρχαιότητας. Καμία εμπλοκή του Υπουργείου, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, δεν είναι δυνατή στη σύνθεση της επιτροπής”.
“Ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας”
Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά του, ο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους τους πρυτάνεις που βάλλονται.
Για το θέμα της χρηματοδότησης, που από το υπουργείο Παιδείας συνδέεται με την υλοποίηση του νέου νόμου, ο πρύτανης σημείωσε ότι δεν έχουν ευθύνη τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές, για να τιμωρηθούν με τη διακοπή της, ενώ τόνισε ότι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που εργάζεται σήμερα σ΄ αυτή τη δίνη είναι τα πανεπιστήμια, τα οποία “την ίδια στιγμή απαξιώνονται από το υπουργείο Παιδείας”.
Ο κ. Αλμπάνης κατέληξε ζητώντας από το υπουργείο “να κοιτάξει τις αδυναμίες του νόμου και να αφήσει τους πρυτάνεις να κάνουν τη δουλειά τους”.
Σε σχέση με τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ο κ. Αλμπάνης είπε ότι με την προσφυγή των ιδρυμάτων στο ΣτΕ, η οποία εκδικάζεται στις αρχές Μαρτίου, έχει τηρηθεί η νομιμότητα. “Από εκεί και πέρα, κάθε πρύτανης είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι επιπλέον επιθυμεί”, σημείωσε.
Παντός νομίμου δικαιώματός του επιφυλάχθηκε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, καθώς, όπως σημείωσε κάποιοι αξιοποίησαν το δημόσιο βήμα για τη συκοφάντησή του, εννοώντας τους καθηγητές του Παρατηρητηρίου για τον Διάλογο και την Έρευνα στα Πανεπιστήμια, καθηγητές οι οποίοι επέκριναν τον κ. Μυλόπουλο για την αναβολή των εκλογών στο Αριστοτέλειο.
“Είμαστε σε μια χώρα που καταρρέει και, αντί να συνεργάζεται η Πολιτεία με τα Πανεπιστήμια, επιτίθεται εναντίον τους με αήθη τρόπο”, ολοκλήρωσε ο ίδιος.