Αλέξης Τσίπρας : Η πράσινη επανάσταση είναι υπόθεση της κοινωνίας

Αλέξης Τσίπρας : Η πράσινη επανάσταση είναι υπόθεση της κοινωνίας
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον Eurokinissi

Τους άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική αλλαγή παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Πράσινη επανάσταση είναι πολλά περισσότερα από ένα σχέδιο. Είναι ένα όραμα για το αύριο της χώρας. Ένα όραμα που μπορεί να ενώσει όλες τις γενιές των Ελλήνων για να σώσουμε τον ίδιο μας τον τόπο, την κληρονομιά μας, την ταυτότητα μας». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας σε ειδική εκδήλωση τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η Πράσινη Επανάσταση όμως, είναι μια επείγουσα ανάγκη. Ανάγκη να επαναφέρουμε σε πρώτο πλάνο δύο έννοιες που στον παλιό κόσμο που έχτισαν οι ελίτ στα μέτρα τους, ξεχάστηκαν. Αυτές οι έννοιες είναι η Δικαιοσύνη και ο Σεβασμός. Δικαιοσύνη είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να ζει σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Σεβασμός είναι το ελάχιστο καθήκον μας τόσο απέναντι στη φύση, όσο και απέναντι στις επόμενες γενιές».

Σημαντικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η κοινωνική διάσταση των πράσινων πολιτικών. Τόνισε ότι «οποιαδήποτε,  θεσμική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας, ούτε μπορεί να επιτύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Στη δική μας αντίληψη, η Δημοκρατία περνά μέσα από το Περιβάλλον. Η επιτυχία της πράσινης επανάστασης απαιτεί ευαισθητοποίηση, συνειδητοποίηση, κινητοποίηση, συμμετοχή. Ο ρόλος της Παιδείας επίσης, είναι κρίσιμος, όχι μόνο στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων που συνηγορούν υπέρ της θέσπισης γενναίων μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την αλλαγή κουλτούρας και προτύπου ζωής της κοινωνίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέπτυξε προτάσεις 8 αξόνων για την κλιματική αλλαγή. Σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα πλήρες σχέδιο, που είναι καρπός μιας συλλογικής επιστημονικής δουλειάς που δομείται γύρω από την επιστημονική γνώση, τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη». Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι απαραίτητο η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος της Πράσινης Επανάστασης. Και ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός: Γιατί είναι και ηθικά αναγκαίο αλλά και οικονομικά επωφελέστερο. Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για να μπορεί με ασφάλεια να οργανώσει το μέλλον της, μακριά από νέες επαναλαμβανόμενες κρίσεις». Πιο συγκεκριμένα επισήμανε πως «κομβικοί κλάδοι της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα έχει δεδομένο συγκριτικό πλεονέκτημα στο διεθνή ανταγωνισμό, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή,έχουν βασική προϋπόθεση την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Ειδικά για τον κρατικό μηχανισμό ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως με βάση το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «η  Ελληνική Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη.Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες. Η πολιτεία εξασφαλίζει την ποιότητα των φυσικών πόρων (έδαφος, αέρας, νερό, τροφή και οικοσυστήματα) και αναλαμβάνει μαζί με την Αυτοδιοίκηση την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση μιας νέας δημοκρατικής κουλτούρας για το περιβάλλον. Βασικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση είναι : Η θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία καθώς και η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα