Γιατί η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στη Γάζα

Διαβάζεται σε 7'
Γιατί η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στη Γάζα
ISTOCK

Μισόλογα και απουσία από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διαμαρτυρίες για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ στην Παλαιστίνη από την κυβέρνηση, η οποία ποντάρει στη “στρατηγική συμμαχία” με Νετανιάχου.

Ενώ ακόμη και χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και συνολικά η ΕΕ, γυρνούν την πλάτη στο Ισραήλ μετά τη νέα επίθεση στη Γάζα, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στην καλύτερη περίπτωση ίσες αποστάσεις, στάση που στην πραγματικότητα αποτελεί στήριξη του καθεστώτος Νετανιάχου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε βέβαια στην Παλαιστίνη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η άμεση εκεχειρία στη Γάζα, η προστασία των αμάχων και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και μαζική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα απηύθυνε εν τω μεταξύ σε συνέντευξη του στο Associated Press ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, φροντίζοντας όμως να μην “ενοχλήσει” το καθεστώς Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα προεδρεύσει την Πέμπτη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την “Προστασία αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις”, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και ότι έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα αυτό, όπως και το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Γάζας, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστινίους, θεωρώντας εαυτόν ως έναν «έντιμο μεσολαβητή».

Σημειωτέον δε ότι ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε μεν ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή», αναφερόμενος στους πάνω από 53.000 νεκρούς Παλαιστινίους, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι οι τοπικές αρχές είναι αυτές που αναφέρουν πως τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, υιοθετώντας έτσι εμμέσως τη ρητορική του καθεστώτος Νετανιάχου.

Η Ελλάδα καταψηφίζει ή απουσιάζει

Στην πράξη άλλωστε η ελληνική διπλωματία είναι απούσα από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διαμαρτυρίες και άσκηση ουσιαστικής πίεσης στο Ισραήλ προκειμένου να σταματήσει αυτό που πλέον πολλοί χαρακτηρίζουν γενοκτονία στη Γάζα.

Η Ελλάδα καταψήφισε για παράδειγμα την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ. Υπέρ ψήφισαν 17 από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών των κρατών- μελών και η “υπουργός Εξωτερικών” της ΕΕ Κάγια Κάλλας διαμήνυσε στο Ισραήλ ότι η απόφαση θα αναθεωρηθεί μόνο εφόσον το Ισραήλ επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ με 45 δις ευρώ συναλλαγές ετησίως, η αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης αποτελεί ένα σημαντικό μέσο πίεσης στο καθεστώς Νετανιάχου

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε επίσης την ανακοίνωση της EEAS (European External Action Services) για το δράμα στη Γάζα. Την έκκληση των δωρητών ανθρωπιστικής βοήθειας υπέγραψαν 24 χώρες και συγκεκριμένα η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Στο ερώτημα γιατί δεν υπέγραψε και η χώρα μας, κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν ότι: “Η επιστολή συνιστά μεμονωμένη πρωτοβουλία κρατών μελών και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.”

Δήλωναν επίσης ότι η Ελλάδα στέκεται πάντοτε αρωγός σε κάθε ανθρωπιστική επιχείρηση, ιδίως στην πολύπαθη Γάζα. Υπενθύμιζαν ειδικότερα ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, υποδέχθηκε τραυματισμένα και ασθενή παιδιά από τη Γάζα για περίθαλψη σε ελληνικά νοσοκομεία. Καθώς και ότι με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, συγκαλείται την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, για να συζητηθούν τρόποι προστασίας άμαχων πληθυσμών σε πολεμικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή πάντως Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς, εξέδωσαν μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση κατά του Ισραήλ, μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι 14.000 βρέφη στη Γάζα ενδέχεται να πεθάνουν εάν ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάσει άμεσα.

Λονδίνο, Παρίσι και Οττάβα απείλησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Η Μεγάλη Βρετανία πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, όπως και η ΕΕ, και επιπλέον κάλεσε την πρέσβειρα της χώρας και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά εποίκων της Δυτικής Όχθης. Η Γαλλία προσανατολίζεται δε στο να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, σε συνέδριο που συνδιοργανώνει με τη Σαουδική Αραβία στη Νέα Υόρκη στις 17-20 Ιουνίου.

Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να “ενοχλήσει” το Ισραήλ

Η Αθήνα όμως έχει ποντάρει στη “στρατηγική συμμαχία” με το Ισραήλ, ελπίζοντας ότι θα έχει στήριξη απέναντι στην Τουρκία, αλλά και δίαυλο με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία επικρατεί παγωμένη διάθεση για την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο από το γεγονός ότι ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν σε τηλεδιάσκεψη για τη Συρία, αλλά άφησε εκτός τον “φίλο Μπιμπι”, δείχνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν λογαριάζει πάντα το Ισραήλ, αν και φυσικά δείχνει ανοχή στην απόπειρα εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης και απεργάζεται σχέδια μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων στη Λιβύη.

Εκτός από το… 12άρι στη Eurovision πάντως η “στρατηγική συμμαχία” με το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει κάποιο απτό κέρδος για τη χώρα μας. Το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ για παράδειγμα παραμένει στο συρτάρι λόγω των τουρκικών απειλών. Ενώ το Ισραήλ είναι απομονωμένο διπλωματικά πλέον και είναι αμφίβολο κατά πόσον μπορεί αποτελεσματικά να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει αναγορεύσει το Ισραήλ σε “στρατηγικό εταίρο” της Ελλάδας και στα εξοπλιστικά, παρουσιάζοντας τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) στη Βουλή στις 2 Απριλίου. Συγκεκριμένα, έκανε νεύμα προς το Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων για την “Ασπίδα του Αχιλλέα”, το νέο αντιεροπορικό θόλο.

Σημείωσε ειδικότερα ότι η Ευρώπη σήμερα έχει παραγωγικό κενό στην άμυνα πχ για την αντιπυραυλική προστασία. Ανέφερε για παράδειγμα ότι η Ελλάδα διαθέτει Patriot, αλλά για να πάρει νέα, θα χρειαστεί τέσσερα με πέντε χρόνια, γιατί δεν υπάρχει παραγωγική δυνατότητα. “Το Ισραήλ μπορεί πιο γρήγορα να μας παρέχει δυνατότητες”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος πάντα στην “Ασπίδα του Αχιλλέα”.

“Στρατηγική συμμαχία” στα εξοπλιστικά

ο κόστος της “Ασπίδας του Αχιλλέα” ανέρχεται περίπου στα 2,8 δισ ευρώ και περιλαμβάνει οπλικά συστήματα μεγάλου, μέσου και μικρού βεληνεκούς. Καθώς και δίκτυο ραντάρ που θα εντοπίζει και θα κατηγοριοποιεί τους στόχους, αλλά και σύστημα παρακολούθησης κάτω από το νερό.

Καίριο ερώτημα είναι τι θα αντικαταστήσει στον ελληνικό θόλο αεράμυνας τους ρωσικούς S300, τους οποίους η κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα να στείλει στην Ουκρανία, τουλάχιστον όχι προτού διασφαλιστεί η επαρκής αντικατάσταση τους.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων έχουν βρεθεί τα ισραηλινά συστήματα David’s Sling, καθώς και Barak και Spyder. Αλλά και τα γερματικά IRIS- T. Φαίνεται όμως ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα ισραηλινά συστήματα. Διότι το Ισραήλ υπόσχεται και συμπαραγωγή, που σημαίνει μεταφορά τεχνογνωσίας και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Στα τέλη Μαρτίου άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και είχε συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου Άμυνας της χώρας, καθώς και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα