Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες της πανδημίας στους τομείς της οικονομίας και της υγείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα παιδείας, εργασίας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 268 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτh έρχεται η ΝΔ με 56 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 41, η Ελληνική Λύση με 32, το Κ.Κ.Ε με 25,το ΜέΡΑ25 με 17 και το ΚΙΝΑΛ με 15.

Συνολικά, όλα τα κόμματα έθεσαν 97 Ερωτήσεις, 67 Αναφορές, 19 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 11.10.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: «Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;»

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Τσίπρας Αλέξης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Μητσοτάκη Κυριάκο, αναφορικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη Χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο λανθασμένο τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται την πανδημία, τονίζοντας ότι παρ’ όλη τη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει, ότι η αντιμετώπιση του COVID-19 βαίνει καλώς. Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός ερωτάται για το πως κρίνει την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας και με ποιο τρόπο θα ενδυναμωθεί το ΕΣΥ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων, διατυπώνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σκρέκα Κώστα, θέτοντας στο επίκεντρο της ερώτησής του τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Στηριζόμενος στην πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου της περιοχής, για τη σοβαρότητα των συνεπειών της πλημμύρας στους κατοίκους, ο βουλευτής καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σε τι αποδίδει την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των αντιδιαβρωτικών έργων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Τι μέλλει γενέσθαι με τις συμβάσεις ΙΔΟΧ υπαλλήλων των Νοσοκομείων που λήγουν στις 31-12-2021

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Πουλάς Ανδρέας, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, σχετικά με την επικείμενη λήξη των συμβάσεων ΙΔΟΧ των εργαζομένων των Νοσοκομείων στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας. Αναλυτικότερα, ο βουλευτής επισημαίνει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει οδηγίες αναφορικά με την κάλυψη των εν λόγω θέσεων των Νοσοκομείων, μετά το πέρας της 31.12.2021. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να δώσει απάντηση για το πως θα καλυφθούν οι εν λόγω θέσεις εργασίας, καθώς και για το εάν υπάρχει πρόθεση επιμήκυνσης των συμβάσεων ΙΔΟΧ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 12.10.2021

ΜέΡΑ25: Κυβερνητικός εμπαιγμός στα συντρίμμια του σεισμού για τους σεισμοπαθείς

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Λογιάδης Γεώργιος, διατυπώνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών & Υποδομών και Οικονομικών, Βορίδη Μάκη, Καραμανλή Κώστα και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα. Ενδελεχέστερα, ο βουλευτής εστιάζει στο πρόσφατο εκδοθέν ΦΕΚ από την Κυβέρνηση, αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων στο Νομό Ηρακλείου. Σύμφωνα, με το εν λόγω ΦΕΚ ο εκάστοτε πληττόμενος δικαιούται αποζημίωση μόνο για ένα ακίνητο, ρύθμιση που σημαίνει ότι εάν κάποιος διαθέτει δύο ή περισσότερα ακίνητα μπορεί να λάβει Δωρεάν Κρατική Αρωγή αποκλειστικά για ένα απ’ αυτά. Καταλήγοντας, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το εάν θα γίνει αναδιαμόρφωση του εν λόγω ΦΕΚ, καθώς και πως θα υποστηριχθούν οι κάτοικοι του Νομού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Ποια είναι τα ως τώρα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών;

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κατρίνης Μιχάλης, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, με κεντρικό άξονα τη λύση που δίνει η Κυβέρνηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση πρότεινε τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών. Ωστόσο, ο εν λόγω μηχανισμός, σύμφωνα με τον βουλευτή, επιλέχθηκε από μικρό αριθμό πολιτών με καμία ανταπόκριση ως προς την κατάθεση οφειλών. Συμπερασματικά, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει τόσο για τον αριθμό των ρυθμίσεων οφειλών που έχει επιτευχθεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και για την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων των δανειοληπτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ο Υπουργός Εργασίας σκόπιμα απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του

Πληθώρα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α διαμορφώνει ερώτημα προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, διά μέσου του οποίου οι βουλευτές ασκούν δριμεία κριτική στον Υπουργό αλλά και την Κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο ΕΦΚΑ αλλά και οι εργαζόμενοί του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους βουλευτές η υποβάθμιση του ΕΦΚΑ ως Οργανισμού οφείλεται στην επιδίωξη του κ. Χατζηδάκη αλλά και της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών του Κράτους, μέσω νομικών και λογιστών, οι οποίοι αναμειγνύονται στην έκδοση συντάξεων. Εν κατακλείδι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται τόσο για την ψηφιοποίηση της διαδιακασίας απονομής των συντάξεων όσο και για το εάν υπάρχει πρόθεση μόνιμης πρόσληψης στον ΕΦΚΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 13.10.2021

Νέα Δημοκρατία: Ανάληψη μέτρων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας μοτοσικλετιστών-διανομέων

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κουμουτσάκος Γεώργιος, θέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Καραμανλή Κώστα, εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων στη Χώρα μας. Βασιζόμενος στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 50% των θανάτων στην Ελλάδα προέρχεται από τροχαία δυστυχήματα, ο βουλευτής διαπιστώνει ότι λόγω της πανδημίας σημειώνεται σημαντική αύξηση στη χρήση μοτοσικλετών ή μοτοποδηλάτων για την παροχή υπηρεσιών. Ως εκ τούτου ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αφ’ ενός για τα μέτρα τα οποία σκοπεύει να λάβει, προκειμένου να ενδυναμωθεί η οδική ασφάλεια αφ’ ετέρου εάν προτίθεται να συνεργαστεί με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την αύξηση των ελέγχων στους δρόμους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, μη αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής, επιστροφή της πυροβολαρχίας Πάτριοτ απο τη Σαουδική Αραβία και όλων των στρατιωτικών τμημάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό

Ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε, Μαρίνος Γιώργος, παραθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιωτόπουλο Νικόλαο, μιλώντας για επιβεβαίωση των καταγγελιών του κόμματος ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποστείλει ένοπλες δυνάμεις στο Σαχέλ της Αφρικής, προκειμένου να συνδράμει τη Γαλλία. Παράλληλα, ο βουλευτής κάνει λόγο για την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. Υπερτονίζει, ωστόσο, ότι οι εν λόγω συμφωνίες της Χώρας μας είναι ασύνδετες με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Άρα, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τη σύνδεση των συγκεκριμένων αποστολών με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς και για την εξήγηση που δίνει η Κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο Λαός κινδυνεύει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα