Παπαδημούλης: Αναγκαία η συναίνεση στη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς

Παπαδημούλης: Αναγκαία η συναίνεση στη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς
European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs and European Parliament Committee on Employment and Social Affairs, Economic Dialogue and exchange of views on the 2017 European Semester - Country-specific recommendations in Brussels, Belgium on May 30, 2017 / - - , 2017 30 , 2017 SOOC

"Είναι «αναγκαίο και επείγον να εξυγιάνουμε τη χώρα και να αντιμετωπίσουμε παθογένειες με όπλο την κοινή λογική" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Για τις εντάσεις με την Τουρκία τόνισε ότι "δεν πρέπει η αποκλιμάκωση στα Ίμια να δημιουργήσει εφησυχασμό"

«Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η διαλεύκανση υποθέσεων που “μυρίζουν” διαφθορά, με την ευρύτερη συναίνεση, σοβαρότητα, θεσμική ευθύνη και με ομοψυχία. Νομίζω θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό που εγώ αποκαλώ συμμαχία εντίμων. Πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις υποθέσεις με τα χρωματιστά γυαλιά της σκοπιμότητας» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την υπόθεση της Novartis.

Πρόσθεσε ότι είναι «αναγκαίο και επείγον το να εξυγιάνουμε τη χώρα και να αντιμετωπίσουμε παθογένειες, με βάση και με όπλο την κοινή λογική. Αυτό που πρέπει να συνεννοηθούμε να αλλάξει είναι το Άρθρο 86, παράγραφος 2 του Συντάγματος, έτσι ώστε να μην είναι τόσο εύκολη η παραγραφή της ευθύνης των υπουργών (…) και να εμποδίζεται η έρευνα όταν εμφανίζεται κατηγορούμενο ένα πολιτικό πρόσωπο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «χαίρομαι γιατί υπάρχουν κορυφαία στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γρηγοράκος, ή από το χώρο του Κινήματος Αλλαγής, όπως είναι ο Σταύρος Θεοδωράκη, ο Καμίνης, που παίρνουν αποστάσεις από τη θεωρία περί σκευωρίας (..) και σημειώνω ότι έχει αρχίσει να σπάει η ομοφωνία στη Νέα Δημοκρατία».

Για τις εντάσεις με Τουρκία

Όσον αφορά στο ελληνοτουρκικό, υποστήριξε ότι δεν πρέπει η αποκλιμάκωση στα Ίμια να δημιουργήσει εφησυχασμό διότι η επιθετική ρητορική και «οι άτσαλες ενέργειες της Τουρκίας πηγάζουν από ενδογενή προβλήματα που χαρακτηρίζουν τη συγκρότηση της ηγεσίας».

Ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε επίσης ότι είναι αδιανόητο μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί μια άλλη χώρα της συμμαχίας ή να επιτίθεται στους Κούρδους μέσω του Αφρίν ή να αμφισβητεί το δικαίωμα μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος, να διεξαγάγει έρευνες στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Εν κατακλείδι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Ερντογάν «επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια κρίση και να τη σκεπάσει δημιουργώντας μια άλλη. Τα βρήκε “μπαστούνι” στο Αφρίν όπου ο τουρκικός στρατός δεν κάνει τον “περίπατο” που είχε προαναγγείλει και άρχισε τους “τσαμπουκάδες” προς την Κύπρο και στην Ελλάδα. Επειδή, όμως, έχει ανάγκη τα ευρωπαϊκά λεφτά, τώρα ξαναζεσταίνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Η οποία, όμως, όπως εξήγησε, «σημαίνει σεβασμός σε ορισμένους κανόνες και προδιαγραφές, για τη Δημοκρατία, για το διεθνές δίκαιο, για τις σχέσεις καλής γειτονίας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα