Το “αγκάθι” της Hellenic Train στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι

Διαβάζεται σε 4'
Το “αγκάθι” της Hellenic Train στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι
Nick Paleologos / SOOC

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί τη Δευτέρα στη Ρώμη για το ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας, που είχε αναβληθεί με φόντο τα σενάρια για εύφλεκτο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι τη Δευτέρα 12 Μαΐου θα έχει “καυτά” θέματα ατζέντα. 

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας επρόκειτο άλλωστε αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Αναβλήθηκε όμως καθώς τότε στην επικαιρότητα κυριαρχούσε η συζήτηση για την ύπαρξη ή μη εύφλεκτου υλικού στην εμπορική αμαξοστοιχία που είχε εμπλακεί στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αφήσει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της σύμβασης της Hellenic Train με το ελληνικό δημόσιο. Γεγονός που προφανώς δεν είχε ενθουσιάσει την ιταλική κυβέρνηση, καθώς η Hellenic Train ανήκει βέβαια στην κρατική Trenitalia. 

Εν τω μεταξύ όμως και καθώς δεν επιβεβαιώθηκε τελικά πέραν πάσης αμφιβολίας η ύπαρξη άγνωστου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να καταγγείλει τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της πάλαι πότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ (την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το 2017 έναντι μόλις 45 εκ ευρώ) χωρίς να έχει απτά στοιχεία πως η Hellenic Train μετέφερε κρυφά επικίνδυνα υλικά.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η Αθήνα δεν ζητά κάτι από τη Ρώμη. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Απριλίου, στο οποίο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, είχε σημειώσει: “Μαζί με τα έργα υποδομής και τις συνθήκες ασφαλείας απαιτείται από την Hellenic Train και τον μέτοχό της να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας”. 

Επενδύσεις λοιπόν στον ελληνικό σιδηρόδρομο, δηλαδή νέα τρένα, προσδοκά να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με την κ. Μελόνι. Σημειωτέον ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογο του Ματέο Σαλβίνι, για το θέμα της Hellenic Train.

Οι φρεγάτες και ο τουρκικός “Δούρειος Ίππος”

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μελόνι βρίσκεται όμως ένα ακόμη, πιο δύσκολο, θέμα. Και αυτό αφορά στην προσπάθεια της Τουρκίας να μπει στην άμυνα της ΕΕ και κυρίως στο πακέτο των 150 δισ ευρώ του ReArm Europe μέσω Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τη Μελόνι πριν μία περίπου εβδομάδα και συζήτησε για την αμυντική συνεργασία Τουρκίας- Ιταλίας.

Η Άγκυρα θέλει να αγοράσει Eurofighter και δη εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor. Και στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα Eurofighter συμμετέχει και η Ιταλία.

Η τουρκική Baykar, που ανήκει στον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μάλιστα κλείσει συμφωνία με την ιταλική Leonardo για την κατασκευή drones. Γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και ανησυχία στην Αθήνα. Διότι θα μπορούσε μέσω αυτής της συνεργασίας η Άγκυρα να βρει ένα παραθυράκι για να πάρει μερίδιο από τα 150 δισ της ΕΕ για αμυντικές επενδύσεις και εμμέσως να “τρυπώσει” στην άμυνα της Ευρώπης.

“Τα ευρωπαϊκά προγράμματα συγκεκριμένους κανόνες, που είναι δεδομένοι και δεν υπάρχει ζήτημα εάν πρέπει να τηρούνται. Έχουν συγκεκριμένες διατυπώσεις”, σχολίασε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χθες.

Εν τω μεταξύ Αθήνα και Ρώμη βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για την αγορά από τη χώρα μας δύο συν δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών REMM κλάσης Bergamini ώστε να ενισχυθεί άμεσα σε δύο φάσεις το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αναμένοντας τις γαλλικές Belharra.

Επίσκεψη αστραπή στην Κρήτη για τον ΒΟΑΚ

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα βρεθεί στην Κρήτη για να παραστεί και να μιλήσει (στις 10:30) στην εκδήλωση Υπογραφής Σύμβασης Κατασκευής του ΒΟΑΚ (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου). Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το χωριό Πεζά και το Φράγμα Πλακιωτίσσης και το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Η σύμβαση αφορά στο μεγαλύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ, το οποίο θα συνδέει το Ηράκλειο με τα Χανιά. Μήκους 157 χιλιομέτρων, ο νέος οδικός άξονας θα έχει επίσης συνοδό παραπλευρο οδικό δίκτυο, γέφυρες, σήραγγες, κόμβους και αναβαθμίσεις των παρακάμψεων των πόλεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Το έργο έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και συνεπώς μέρος του κόστους κατασκευής θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα