«Ψάρια και Ωρίμανση»: Tο βιβλίο του Μαρίνου Σουράνη μάς μυεί σε καινοτόμες τεχνικές με σεβασμό στο περιβάλλον

Διαβάζεται σε 6'
«Ψάρια και Ωρίμανση»: Tο βιβλίο του Μαρίνου Σουράνη μάς μυεί σε καινοτόμες τεχνικές με σεβασμό στο περιβάλλον
Από αριστερά προς τα δεξιά: Δημήτρης Αντωνόπουλος, Μανώλης Παπουτσάκης, Αντώνης Δελλατόλας, Ιωάννης Γ. Κακός, Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη

Το εξαιρετικό εγχειρίδιο ορθής ωρίμανσης και χειρισμού ψαριών παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Έβδομος» χαρίζοντας στη γαστρονομική βιβλιογραφία ένα πολύτιμο απόκτημα

Η τέχνη και η τεχνική της ωρίμανσης ψαριών διά χειρός ενός ανθρώπου που γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενό του, σέβεται ευλαβικά την πρώτη ύλη και τιμά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τήνο!

Το βιβλίο «Ψάρια και Ωρίμανση. Εγχειρίδιο ορθής ωρίμανσης και χειρισμού ψαριών» (εκδόσεις Νεφέλη) που υπογράφει ο Μαρίνος Σουράνης, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 στην κατάμεστη αίθουσα «Έβδομος», παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του γαστρονομικού γίγνεσθαι, του δημοσιογραφικού κόσμου και της διανόησης.

Μέσα από τις 176 καλαίσθητες και πλούσιες σε περιεχόμενο και ουσία σελίδες του, το βιβλίο φιλοδοξεί να καταρρίψει το προαιώνιο στερεότυπο που θέλει το ψάρι να πρέπει να τρώγεται φρέσκο. Το εξαιρετικό αποτέλεσμα, αντανακλά την αγάπη και την αφοσίωση του συγγραφέα στην παράδοση, στην καινοτομία, την εντοπιότητα και φυσικά, στο καλό φαγητό – αξίες που πρωταγωνιστούν και στην έδρα του, το διεθνώς αναγνωρισμένο εστιατόριο «Μαραθιά» στην Τήνο.

Μαρίνος Σουράνης

Οι εκλεκτοί ομιλητές εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για το βιβλίο και τον δημιουργό του, ενώ μοιράστηκαν ιστορίες από τις γεύσεις που είχαν την ευτυχία να δοκιμάσουν στη «Μαραθιά» και την αυθεντικότητα που αποπνέει ο χώρος, με τη φροντίδα του Μαρίνου Σουράνη και της εξαιρετικής ομάδας του.

Η παρουσίαση άνοιξε με ένα εγκάρδιο μήνυμα μέσω βίντεο, με τον επιφανή βρετανό ιστορικό και πιστό θαμώνα της «Μαραθιάς» Μαρκ Μαζάουερ, να εξηγεί πώς η γνωριμία του με την Τήνο και τον Μαρίνο Σουράνη, ήταν για τον ίδιο μια πραγματική αποκάλυψη και συνεχίζει να είναι, από το 2001 έως σήμερα: «Η Μαραθιά είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και αποτελεί πλέον κομμάτι της δικής μου ζωής και της οικογένειάς μου. Κάθε καλοκαίρι επιστρέφω εκεί, είναι ένα μέρος απόλυτης ελευθερίας, ένας ιδανικός τόπος για να γεννηθούν ιδέες για βιβλία, είμαι ευγνώμων. Ξεχωρίζω τις συζητήσεις που κάνω με τον Μαρίνο για τη στενή σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την Ιστορία. Αυτό το μέρος είναι ό,τι πιο κοντινό έχω βιώσει σε επίγειο παράδεισο».

Ο Αντώνης Δελλατόλας, δημοσιογράφος και εκδότης, μίλησε για την επιμονή του Μαρίνου Σουράνη να συνδυάζει την αισθητική στον χώρο με την ποιότητα στο φαγητό, ενώ έκανε λόγο και για τους «μεγάλους πρωταγωνιστές του βιβλίου», που είναι οι επώνυμοι και ανώνυμοι ψαράδες, ενώ όλα στη «Μαραθιά» γίνονται με βασικό συστατικό και κοινό παρονομαστή την αυθεντικότητα.

Ο Μαρίνος Σουράνης, υπογράφοντας αντίτυπα του βιβλίου.

Η Νανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Μαρίνος είναι σπόρος της τηνιακής γης και καρπίζει γι’ αυτήν. Η έννοια και το καμάρι του, ήταν πάντα το νησί του. Όταν πρωτοπήγα στη Μαραθιά, μου είπε “αν καθίσεις λίγο παραπάνω, θα δεις τα ψάρια να έρχονται στην πόρτα” και έλεγε αλήθεια! Οι ψαράδες έρχονταν με την ψαριά τους πρώτα στον Μαρίνο! Η Μαραθιά είναι ίσως το κορυφαίο ψαροεστιατόριο της Ελλάδας. Το βιβλίο διέπεται από τον σεβασμό του Μαρίνου στον άνθρωπο, αυτό φαίνεται ακόμη και στα πιο τεχνικά κεφάλαια – ο τρόπος του είναι βαθιά προσωπικός. Αντιμετωπίζει με σεβασμό τον πλανήτη και τους ανθρώπους και με τον τρόπο του, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους».

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, κριτικός γεύσης, τόνισε: «Ο Μαρίνος διαχειρίζεται τα ψάρια με έναν τρόπο που μοιράζει αλλιώς την τράπουλα. Οι γνώσεις του πάνω στην ξηρή και νωπή ωρίμανση είναι η επιτομή της καινοτομίας. Τα Ιχθυοσφάγια, εμπνευσμένα από τα Χοιροσφάγια, αναδεικνύουν με ιδανικό τρόπο τη λογική της πλήρους αξιοποίησης ολόκληρου του ψαριού και έτσι η θυσία του ψαριού αξιοποιείται στο έπακρο!».

Η συντονίστρια της εκδήλωσης Παυλίνα Κωνσταντάρα

Η Θάλεια Τσιχλάκη, δημοσιογράφος γεύσης, ανέφερε: «Η ωρίμανση των ψαριών είναι ένα σημαντικό μήνυμα σε μία εποχή που τα ψάρια λιγοστεύουν και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ηθικό τρόπο. Ο Μαρίνος ταΐζει τον κόσμο ψάρι όταν είναι η εποχή του και δίνει τεράστια βάση ακόμη και στα ψυγεία όπου διατηρούνται. Ο χρόνος είναι καθοριστικός. Για να φάμε καλά, χρειάζεται χρόνος και η ωρίμανση είναι ένα μάθημα στους ανθρώπους ενάντια στην αρπαχτή του γρήγορου φαγητού».

Ο chef Μανώλης Παπουτσάκης έκανε λόγο για «ένα βιβλίο καλογραμμένο, από τα λίγα σοβαρά βιβλία που υπάρχουν στον χώρο της μαγειρικής. Ακόμη και κάποιος που δεν ξέρει από ψάρια, αν πάρει το βιβλίο, μαθαίνει. Το βιβλίο είναι η Μαραθιά, όλα όσα γράφει από την αρχή μέχρι το τέλος, έχεις την τύχη να τα ζεις εκεί!».

Ο Ιωάννης Γ. Κακός, τεχνολόγος τροφίμων, μίλησε για την προσήλωση και τον ρομαντισμό του Μαρίνου Σουράνη, που του έκαναν εντύπωση από την πρώτη στιγμή: «Για να πιστέψω στο εγχείρημά του, χρειαζόμουν τεκμήρια ασφάλειας και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Ο Μαρίνος επεξεργάζεται με ευγένεια το ψάρι. Το βιβλίο διαθέτει επιστημονική προσέγγιση και βάθος. Όλα τα πράγματα χρειάζονται αγάπη και ο Μαρίνος την έχει».

Άποψη από την αίθουσα «ΕΒΔΟΜΟΣ» που πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου

Τη συζήτηση συντόνισε η Παυλίνα Κωνσταντάρα, Brand Relations Director στην εταιρεία SOCIALDOO, πιάνοντας μοναδικά το νήμα από τη μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση στην επόμενη.

Συγκινημένος με τη θερμή υποδοχή του βιβλίου του και λίγο προτού υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες του, ο Μαρίνος Σουράνης ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους, λέγοντας: «Μέσα στο βιβλίο, αυτά που με μάθατε όλοι εσείς, είναι πιο πολλά από αυτά που σας “μαθαίνω” τώρα εγώ. Η γνώση είναι για να μοιράζεται και χαίρομαι να την προσφέρω κι εγώ με τη σειρά μου σε όποιον ενδιαφέρεται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα