Τι εστί κρυολόγημα και πώς θα το αντιμετωπίσεις αν δεν το προλάβεις

Τι εστί κρυολόγημα και πώς θα το αντιμετωπίσεις αν δεν το προλάβεις
Shutterstock

Όσα πρέπει να ξέρεις για το "αθώο" αλλά διόλου ευχάριστο κρύωμα και τους τρόπους που θα σε κρατήσουν υγιή "οχυρώνοντας" τον οργανισμό σου. Δραστικές λύσεις για να αντιμετωπίσεις τον πονοκέφαλο και να απαλλαγείς από τον πυρετό.

Είμαστε αναγκασμένοι να “συμβιώνουμε” με μικρόβια. Ο οργανισμός μας είναι καθημερινά εκτεθειμένος σε αυτά, αλλά και ευάλωτος, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς πρόληψης και της ελλιπούς ενημέρωσης.

Με τον χειμώνα να έχει ήδη δώσει τα πρώτα του δείγματα και σε μία περίοδο όπου η φροντίδα και η πρόληψη είναι αποδεδειγμένα το Α και το Ω για την “οχύρωση” του οργανισμού μας απέναντι στους ιούς (βασικό δίδαγμα της πανδημίας) οφείλουμε και φέτος να πάρουμε τα μέτρα μας για να παραμείνουμε υγιείς.

Τι είναι το “κοινό κρυολόγημα”;

Το κρυολόγημα είναι ένας τακτικός -απρόσκλητος- επισκέπτης της χειμερινής περιόδου. Αν και “αθώος”, μπορεί να χτυπήσει την πόρτα οποιουδήποτε και να αποδειχτεί ιδιαίτερα δυσάρεστος, τόσο λόγω των συμπτωμάτων που παρουσιάζει όσο και της διάρκειας που συχνά έχει, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά μας.

Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή της μύτης, του λαιμού, των ιγμορείων και του λάρυγγα. Είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική, κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων, τον βήχα, το φτέρνισμα, ή με τη μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια μας.

Shutterstock


Τα συμπτώματά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, χαμηλό πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, καταρροή και φτέρνισμα, ενώ διαρκούν από 48 ώρες μέχρι και 3 εβδομάδες. Ο αριθμός των ιών που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ανέρχεται σε εκατοντάδες. Όπως είναι λογικό, εμφανίζεται πιο συχνά τον χειμώνα, καθώς οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και έτσι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα μάλιστα, οι ενήλικες παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 2-4 κρυολογήματα, ενώ τα παιδιά 6 έως 8.

Για να προλάβουμε το κρυολόγημα και να το κρατήσουμε μακριά από εμάς και τα παιδιά μας, οφείλουμε να έχουμε συχνή επικοινωνία με τον γιατρό ή φαρμακοποιό μας, να ενημερωνόμαστε σωστά για την πρόληψη και τη λήψη των ενδεδειγμένων σκευασμάτων, καθώς και να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα μας κρατήσουν υγιείς.

Τι γίνεται, όμως, αν μας “προλάβει”;

Το κρυολόγημα μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας, οποιαδήποτε στιγμή και δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Συχνά, λοιπόν, ακόμη κι αν ακολουθήσουμε όλα τα βήματα που απαιτούνται για να διατηρήσουμε την υγιεινή μας, είναι πιθανό να μας “προλάβει” πριν το προλάβουμε.

Ακόμη, όμως, κι αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, υπάρχουν τρόποι και απλές λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε και να απαλλαγούμε πιο γρήγορα από αυτό.

Αφού πάρουμε ως δεδομένο ότι θα πρέπει να κάνουμε όσα χρειάζονται για να προστατεύσουμε τους γύρω μας, ας δούμε ορισμένα απλά πράγματα που μπορούν να περιορίσουν τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων.

Θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για την προσωπική μας υγιεινή, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής μας, καθώς και για τις κατάλληλες μεθόδους αυτοθεραπείας. Να μεριμνήσουμε για τη συνολική ενίσχυση του οργανισμού μας με υγιεινή διατροφή, επαρκή ξεκούραση και ύπνο, η στέρηση του οποίου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιμετωπίζοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα

Η ρινική συμφόρηση αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κρυολογήματος. Συχνά, ωστόσο, ο πονοκέφαλος, ακόμα και ο πυρετός έρχονται για κάνουν το κρύωμα ακόμα πιο δυσάρεστο και επίπονο, απαιτώντας δραστικά μέτρα αντιμετώπισης για άμεση ανακούφιση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανεχτούμε τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα, περιμένοντας πότε θα υποχωρήσουν, από τη στιγμή που μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση, άρα και την υγεία μας, στα χέρια μας.

Είναι βασικό να πίνουμε πολλά υγρά που βοηθάνε, κυρίως νερό καθώς και αφεψήματα βοτάνων όπως χαμομήλι, τα οποία αφενός επιτρέπουν την ταχύτερη ρευστοποίηση και αποβολή των εκκρίσεων, αφετέρου ενυδατώνουν τον οργανισμό και μειώνουν την ένταση του πόνου.

Shutterstock

Είναι επίσης σημαντικό να ξεκουραζόμαστε, αλλά και να να αποφεύγουμε την έκθεσή μας σε έντονο φωτισμό και ήχο που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Φροντίζουμε να μην καταπονούμε τον οργανισμό μας, παραμένοντας ξαπλωμένοι και βρίσκοντας μερικά διαστήματα ανακούφισης κρατώντας κλειστά τα μάτια μας.

Παράλληλα, φροντίζουμε να παραμένουμε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο με φρέσκο αέρα που ανανεώνεται και βρίσκεται σε ισορροπημένη θερμοκρασία, ενώ καλό θα είναι να κάνουμε ντους σε επίσης ισορροπημένη θερμοκρασία που θα ανακουφίσει τον αυχένα και θα ρίξει τον πυρετό.

Η διατροφή έχει επίσης τη δική της σημασία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, ακόμα και στην περίπτωση όπου η θερμοκρασία του σώματός μας είναι μεγαλύτερη του φυσιολογικού. Επιλέγουμε τακτικά και μικρά γεύματα, πλούσια σε βιταμίνες που θα οχυρώσουν το ανοσοποιητικό μας.

Τέλος, συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή φαρμακοποιό μας για τα παυσίπονα που πρέπει να λάβουμε, αποφεύγοντας συμβουλές του διαδικτύου ή δικές μας επιλογές χωρίς τη γνώμη ενός ειδικού. Παυσίπονα με παρακεταμόλη μπορούν να γίνουν ο καλύτερος σύμμαχος χάρη στην αναλγητική τους δράση που μειώνει τη θερμοκρασία μας όταν έχουμε πυρετό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα