ΝΔ: Έξοδος στις αγορές αλλά με δίχτυ ασφαλείας

ΝΔ: Έξοδος στις αγορές αλλά με δίχτυ ασφαλείας
Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση των τομεαρχών Eurokinissi

Σε ποια θέση κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόσβαση στις αγορές και τι αξιώνει από την κυβέρνηση να αιτηθεί στους δανειστές

Στην εκτίμηση ότι η έξοδος στις αγορές χωρίς δίχτυ ασφαλείας καθιστούν αδύνατο το φθηνό δανεισμό έχουν καταλήξει στη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό και μιλούν για “βρώμικο ψέμα” και “αυταπάτη” της κυβέρνηση τη ρητορική για “καθαρή έξοδο στις αγορές”. Στο πλαίσιο αυτό η θέση την οποία εξέφρασε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε αναλυτικότερα στην εισήγησή του κατά τη συζήτηση των τομεαρχών ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ότι το “δίκτυ ασφαλείας” μπορεί να βρεθεί από τα αδιάθετα 24,7 δις ευρώ του τρίτου μνημονίου εν είδη μαξιλαριού.

Η προληπτική χρηματοπιστωτική γραμμή στήριξης αλλά και το ταμειακό απόθεμα (cash buffer) δεν προκρίνονται από τη ΝΔ, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση και ιδίως η δεύτερη επιλογή θεωρείται στο Μοσχάτο ως ένα επιπλέον βάρος για την πραγματική οικονομία καθώς στερεί ρευστότητα από την αγορά.

Για τη ΝΔ το πρωτεύον είναι να εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια δανεισμού από τις αγορές και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές το 1/3 των χρημάτων που έχει μείνει αδιάθετο από τα συνολικά 86 δις ευρώ του δανείου του τρίτου μνημονίου.

“Η κυβέρνηση, η χώρα, οφείλει αυτό το ποσό να το αξιοποιήσει. Περιμένουμε να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το ποσό, ώστε η έξοδος στις αγορές να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος” ανέφερε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τα διεκδικήσει με το επιχείρημα ότι έχει συμφωνήσει σε μέτρα για μετά το πρόγραμμα” τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως στη ΝΔ δεν στέκονται απαραίτητα στη μορφή του φθηνού δανεισμού από τις αγορές. Και μάλιστα δεν θεωρούν ως μη αναστρέψιμη μια πορεία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση το συναρτούν και από τις πολιτικές εξελίξεις και όπως εξηγούν αρμόδιοι γαλάζιοι παράγοντες βασική παράμετρος είναι και οι πολιτικές εξελίξεις μη αποκλείοντας μελλοντικά ως μια αναγκαστική επιλογή την προληπτική γραμμή στήριξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα για να εξασφαλιστεί μια συμφέρουσα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε τρία χρόνια για να καταφέρει να μειώσει το κόστος δανεισμού, επισημαίνοντας ότι “το πρόβλημα της χώρας παραμένει βαθιά πολιτικό. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας. Είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης. Είναι πρόβλημα ασυνέπειας λόγων και έργων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα