Νέες τουρκικές προκλήσεις με το Γιαβούζ – Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νέες τουρκικές προκλήσεις με το Γιαβούζ – Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
AP

Σε νέα ανακοίνωση - πρόκληση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαμηνύει ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις, το πλοίο "Γιαβούζ" έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απορρίπτει τις δηλώσεις ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο «Φατίχ» έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο «Γιαβούζ» έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Καταδίκη Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε εκ νέου την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Γιαβούζ» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου “Γιαβούζ” από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα