Πέθανε ο πατέρας της φολκ και ακτιβιστής κατά του πολέμου, Πιτ Σίγκερ

Απεβίωσε στα 94 του χρόνια ο Αμερικανός τραγουδοποιός και ακτιβιστής, Πιτ Σίγκερ (Vids)
- 28 Ιανουαρίου 2014 11:32
Ο Πιτ Σίγκερ, ο πατέρας της αμερικανικής φολκ μουσικής, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 94 ετών, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Αμερικανός τραγουδοποιός που συνόδευσε με τις μελωδίες και τους παρεμβατικούς του στίχους τα κοινωνικά κινήματα των δεκαετιών του 1950 και του 1960, άφησε την τελευταία του πνοή στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.
Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο εγγονός του, ο Κιτάμα Καχίλ Τζάκσον, ο οποίος δήλωσε ότι ο εμβληματικός παππούς του πέθανε από φυσικά αίτια.
Η καριέρα του Σίγκερ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Από τους κοινωνικούς αγώνες στον δρόμο και τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των εργατών της δεκαετίας του ’50, βρέθηκε στο Top 10 των επιτυχιών.
Τον Ιανουάριο του 2009 βρέθηκε στο Μνημείο Λίνκολν όπου τραγούδησε για την τελετή ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο ίδιος άνθρωπος είχε καταδικαστεί παλαιότερα για ασέβεια στο Κογκρέσο.
Η καταδίκη του ήρθε μετά την άρνηση του να συνεργαστεί με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, την περιβόητη επιτροπή του γερουσιαστή ΜακΚάρθι.
Με τους Weavers τραγούδησε επιτυχίες όπως το “Goodnight, Irene” και το “If I Had a Hammer”. Όταν η μπάντα τον έδιωξε υπό τις πιέσεις της κυβέρνησης εκείνος έγραψε ορισμένα από τα πιο συμβολικά και επαναστατικά τραγούδια της δεκαετίας του ’60.
Το τραγούδι του “Where Have All the Flowers Gone” έγινε άλλωστε ύμνος κατά του πολέμου, ενώ τεράστια επιτυχία σημείωσε το θρυλικό “Turn! Turn! Turn!” με το οποίο οι “Byrds” έφθασαν στο Νο1 των charts.
Μέχρι και τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο ίδιος ήταν πρωτεργάτης του κινήματος Occupy Wall Street, υποστηρίζοντας έμπρακτα με την ίδια του τη ζωή την ιδεολογία και τον τρόπο σκέψης του.
Ο Σίγκερ ήταν ο μέντορας του Μπομπ Ντίλαν και πολλών άλλων τραγουδοποιών των ημερών μας.
Ιστορική θεωρείται η συναυλία κατά την οποία ο Σίγκερ τραγούδησε τη “Μισιρλού”. Ήταν 8 Ιουνίου του 1963, στο “Κάρνεγκι Χολ” της Νέας Υόρκης.
(Με πληροφορίες από: USA Today)