H 24 Media “φιλοξενήθηκε” από την Εθνική Αστέγων

H 24 Media “φιλοξενήθηκε” από την Εθνική Αστέγων

Η 24 Media αντιμετώπισε την Εθνική Αστέγων σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου διαφορετικό από τους συνηθισμένους (Pics + Vids)

“Γκολ στη φτώχεια”, γκολ στον ρατσισμό. Είναι ομάδα ποδοσφαίρου, παίζει στο Παγκόσμιο Τουρνουά (Μουντιάλ) Αστέγων και εκπροσωπεί τα εθνικά μας χρώματα. Τη Κυριακή 7 Απριλίου, η μεικτή “αστέρων” της 24 Media , είχε την τύχη να αντιμετωπίσει την Εθνική Αστέγων, που τα μέλη της, είναι τα πραγματικά αστέρια των γηπέδων. Η προσωπική ιστορία του καθενός τους, αποτελεί παράδειγμα ζωής.

Στα πλαίσια του αγώνα, που διεξήχθη στο φιλόξενο Αθλητικό Κέντρο “Γιάννης Παθιακάκης”, μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της ομάδας, Χρήστο Αλεφάντη, αλλά και τον Θανάση, ένα από τα βασικά μέλη της Εθνικής.

Τέσσερις εκπρόσωποι του Sport 24 , τρεις του News 247 , ένας από το Cosmo.gr , ακόμα ένας από το Contra.gr και ο all around JiVass σε ρόλο ηρωικού τερματοφύλακα, ένιωσαν στο πετσί τους την ετοιμότητα και τις ποδοσφαιρικές αρετές της Εθνικής Αστέγων που απαρτίζεται από άστεγους, Έλληνες και μη Έλληνες, αιτούντες άσυλο, πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ανθρώπους που έχουν ζήσει – ή ζουν ακόμα – τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πρώτο ημίχρονο, σκορ 5-4 υπέρ της Εθνικής Αστέγων. Στη συνέχεια, η απρόσμενη βροχή βάρυνε κι άλλο τα πόδια των ήδη κουρασμένων πλην μαχητικών (γεννημένοι κουρασμένοι για την ακρίβεια) παικτών της 24 Media.

Για την ιστορία, το κοντέρ έγραψε 7-5 υπέρ της Εθνικής Αστέγων σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που αποτέλεσε τελικά μια καλή προπόνηση για την Εθνική που θα λάβει μέρος στο 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι στο Πόζναν της Πολωνίας από τις 9 μέχρι τις 19 Αυγούστου.

Λίγη σημασία έχει όμως αυτό. Το βασικό είναι πως είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, τη δύναμη και την ψυχική θέληση αυτών των ανθρώπων που δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινά και όχι μόνο τις Κυριακές στα γήπεδα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και των διαπλεκόμενων.

Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας;

Να σταλεί το μήνυμα κατά της φτώχειας, να αναδειχθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε να δοθεί μια χείρα βοηθείας σε εκείνους που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Και φυσικά να αναδειχθεί η πραγματική χαρά του ποδοσφαίρου.

Οι προπονήσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων διεξάγονται στο γήπεδο του Ρουφ, που παραχωρείται από το Δήμο Αθηναίων, και έχει καταστεί κάτι σαν την “φυσική έδρα”, το “σπίτι” καλύτερα, της ομάδας των αστέγων.

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι αλλά και πολύτιμο κοινωνικό εργαλείο

“Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο παιχνίδι, είναι και κοινωνικό εργαλείο”, μας είπε ο Χρήστος Αλεφάντης.

“Δημιουργηθήκαμε το καλοκαίρι του 2006. Από τότε κάναμε την επαφή με το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων και λίγο μετά ενταχθήκαμε σε αυτή την παγκόσμια οικογένεια”, προσθέτει. “Στην αρχή, για την πρώτη μας προπόνηση είχαμε αγοράσει ρούχα “βερεσέ” από την Θεμιστοκλέους.  Συγκεντρωθήκαμε 16 άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Αλλά με το που πατάς μια μπάλα σε ένα γήπεδο, όλα αλλάζουν. Τα πρόσωπα των ανθρώπων γίνονται πιο φωτεινά, έρχεσαι πιο κοντά με τον άλλο.

Στην πρώτη μας συμμετοχή στο Μουντιάλ, μπορεί να φάγαμε πολλά γκολ, πήραμε όμως το Κύπελλο Ήθους, αναδειχθήκαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές fair play. Φέτος, φιλοδοξούμε να φάμε και πάλι πολλά γκολ”, είπε στη συνέχεια με το δέον χιούμορ. “Η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτή τη χρονιά, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι πωλητές του περιοδικού δρόμου “Σχεδία”, καθώς ούτως ή άλλως η διοργάνωση στήνεται από το “Διεθνές Δίκτυο Εφημερίδων του Δρόμου”.

Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε επαγγελματίες άνεργους ποδοσφαιριστές, αλλά να βοηθήσουμε μέσα από το ποδόσφαιρο στην ομαλή ένταξη ή επανένταξη τους στην κοινωνία”. Μια βοήθεια βέβαια που χρήζει και οικονομικής στήριξης, καθώς όπως δηλώνει ο Χρήστος Αλεφάντης, η ομάδα προσπαθεί φέτος να βρει χορηγούς για να χρηματοδοτήσει το καλοκαιρινό ταξίδι της στην Πολωνία.

“Σήμερα βάλαμε ακόμα ένα γκολ στη φτώχεια”

Ο 33χρονος Θανάσης, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας και βρίσκεται στο πρόγραμμα “18 Άνω”, μας είπε από τη δικιά του μεριά:

“Κάθε Κυριακή παίζουμε μπάλα και μπορεί να έρθει όποιος θέλει να παίξει μπάλα μαζί μας. Το ποδόσφαιρο μας φέρνει πιο κοντά, είμαστε μια παρέα. Χαίρομαι πολύ που ανήκω σε αυτή την οικογένεια. Σήμερα βάλαμε ακόμα ένα γκολ στη φτώχεια. Είμαι κι εγώ άνεργος πολλά χρόνια, αλλά σε αυτή την ομάδα μπορούμε να αφήσουμε τα προβλήματα στην άκρη και να χαρούμε το παιχνίδι, να είμαστε όλοι μαζί, όχι ο καθένας μόνος του με τον σταυρό που κουβαλάει”. Και πιο είναι το όνειρο του; “Να παλεύω διαρκώς. Τη ψυχή μας δεν μπορούν να μας την πάρουν. Ούτε τη χαρά και την ευχαρίστηση να μην είμαστε μόνοι μας και να μοιραζόμαστε τα όνειρα μας με ανθρώπους και κυρίως, να περνάμε καλά”.

“Γκολ στη Φτώχεια”

Το “Γκολ στη Φτώχεια” είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία. Στην Ελλάδα, ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία του θρυλικού πλέον περιοδικού, “ΓΑΛΕΡΑ”. Ένα περιοδικό που σταμάτησε να εκδίδεται πριν από δύο χρόνια λόγω οικονομικών δυσκολιών. Παρόλα αυτά, η Εθνική Αστέγων έχει την στήριξη της μικρής της “αδερφής”, της “Σχεδίας”, που αποτελεί το μοναδικό περιοδικό δρόμου στην Ελλάδα που πωλείται από άπορους και άτομα τα οποία προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξάγεται σε μικρά γηπεδάκια (16Χ23μ.). Κάθε ομάδα αποτελείται από 8 συνολικά παίκτες και στον αγώνα παίζουν 4 εναντίον 4.

Οι προπονήσεις της ομάδας ωστόσο, διεξάγονται σε κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Υπεύθυνο για τη διοργάνωση, είναι το “Διεθνές Δίκτυο Εφημερίδων του Δρόμου” (“International Network of Street Papers”) με σκοπό την κοινωνικοποίηση των αστέγων πολιτών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Διεξήχθη για πρώτη φορά το 2003 στο Γκρατς της Αυστρίας.

Στη διοργάνωση συμμετέχει μια αντιπροσωπεία από κάθε χώρα, χωρίς απαραίτητα να έχει αμιγή εθνική σύνθεση καθώς μπορούν να μετέχουν και πολιτικοί ή οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην χώρα αυτή εφόσον πληρούν τα κριτήρια. Στο δίκτυο του ” Homeless World Cup“, εντάσσονται 250.000 παίκτες από 70 χώρες από όλο τον πλανήτη.

Μπορούν να συμμετάσχουν ποδοσφαιριστές:

-Άνδρες και γυναίκες άνω των 16 ετών που δεν έχουν λάβει μέρος σε προηγούμενη διοργάνωση.

-Άστεγοι ή που υπήρξαν άστεγοι στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δυο διοργανώσεις.

-Πωλητές εντύπων δρόμου (street papers).

-Πρόσφυγες που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο.

-Ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης από ουσίες ή αλκοόλ και υπήρξαν άστεγοι τα προηγούμενα δύο έτη.

Εμείς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Εθνική Αστέγων και ελπίζουμε οι φιλοδοξίες της στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο να βρουν “στέγη” και δίχτυα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα