Τσίπρας: “Σαφής στόχος η παραμονή της χώρας στο ευρώ”

Διαβάστε τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Γιατί αρνήθηκε να παραστεί στη νέα σύσκεψη υπό τον Κ. Παπούλια
- 14 Μαΐου 2012 18:21
Σαφής ως προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ως προς την τήρηση του προγράμματος που έχει θέσει το κόμμα του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε ότι αφορά τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λάβει μέρος, ο κ. Τσίπρας είπε: “Ο κύκλος συζητήσεων έχει κλείσει. ο Πρόεδρος μπορεί να αξιολογήσει τα αριθμητικά δεδομένα για σχηματισμό κυβέρνησης.
Εξέφρασε μάλιστα δυσφορία για το ότι δε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη χθεσινή συνάντηση κάτι που “επί δύο ημέρες”, όπως ανέφερε, “καλλιεργεί εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Πρέπει οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν τι ακριβώς ειπώθηκε”.
Καμία συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Μεταξύ άλλων ανέφερε. “Το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές. Αλλαγή των συγκεκριμένων πολιτικών. Δεν θα μπορούσα να είμαι αναντίστοιχος σε σχέση με τη λαϊκή εντολή. Το μήνυμα του λαού μας είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι ο πολιτικός οργανισμός του οποίου ηγείται είναι ένας σάπιος πολιτικός οργανισμός. Με αυτές τις αναξιόπιστες πολιτικές δυνάμεις πιστεύετε ότι εμείς μπορούσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Στην επιστολή που έστειλα στους Ευρωπαίους λέω ότι οι υπογραφές των κ. Βενιζέλου και Σαμαρά είναι απονομιμοποιημένες. Οφείλουμε να προσέξουμε τον πυρήνα της πολιτικής που είναι η λιτότητα”.
Μιλώντας για την πρόταση συγκυβέρνησης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη Βουλή τόσα χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να ζητήσει τότε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις υπογραφές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά στην Ευρώπη ως προσωπικές δεσμεύσεις, τις οποίες απονομιμοποίησαν οι πολίτες με την ψήφο τους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δήλωση του κ. Αλαβάνου, δήλωσε: Σαφώς και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος έχει διαχωρίσει τη θέση του εδώ και καιρό. Δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να γίνονται εργαλείο στα χέρια της αστικής προπαγάνδας”.
Ερωτηθείς για το αν θα συνεργαστεί με τον κ. Κουβέλη, σε συνέχεια της δήλωσης του δευτέρου ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε: “Θα ήθελα να του πω να μην προτρέχει και να μη βιάζεται, αυτά παθαίνει όποιος έχει έλλειμμα πολιτικής και πλάνου. Στην πολιτική ποτέ κανείς δε λέει ποτέ. Οι δρόμοι είναι δύο. Ή να συνεχίσουν να κυβερνούν οι μνημονιακές δυνάμεις ή να έχουμε μια ριζική αλλαγή πολιτικής”.
Στόχος, η παραμονή στην Ευρωζώνη
Και ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι στόχος του κόμματος του είναι να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. “Σαφής στόχος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Δεν είναι επιλογή μας η έξοδος αλλά πρέπει να αλλάξουν οι απεχθείς όροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Δε φοβόμαστε να κυβερνήσουμε και να οικοδομήσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει η Σπιναλόγκα της Ευρώπης. Αλλά είμαστε σαφείς για την παραμονή της χώρας στο ευρώ”.
Όπως ανέφερε, “τα όπλα μας είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης και οι στενές σχέσεις με πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν τις ίδιες θέσεις. Αν δεν καταφέρουμε να τους πείσουμε, θα δούμε τι επιλογές έχουμε”, σημείωσε.
Τόνισε ότι η Αριστερά υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις οι οποίες απειλούν με διάλυση.
Και κατέληξε ως εξής: “Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε μόνο επειδή η πολιτική του ήταν αναξιόπιστη. Ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Θεωρούμε ότι η πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ήταν πολιτική που εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα. Οι συνεχείς διολισθήσεις της ΝΔ είναι κατά την γνώμη μου η συνταγή της αποτυχίας. Εμείς θέλουμε ο κόσμος που μας ψήφισε να μην είναι ψηφοφόροι μιας χρήσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχετε μπροστά σας δεν είναι πια ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου. Μας ψήφισαν 1.000.000 ψηφοφόροι και γι αυτό κάνουμε λαϊκές συνελεύσεις. Γιατί αυτό τον κόσμο τον θέλουμε μαζί μας για να αποφασίζει μαζί μας. Γρήγορα θα προχωρήσουμε σε διαδικασίες ανασυγκρότησης”.