Η διακομματική θα κρίνει το ντιμπέιτ

Στον "αέρα" η τύχη του ντιμπέιτ, λίγες ημέρες πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Διαβάστε τι ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την τηλεοπτική αναμέτρηση
- 26 Απριλίου 2012 12:54
Στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, η οποία συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης, αναμένεται να κριθεί η τύχη των ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που μέχρι στιγμής είναι στον αέρα.
Τη διευρυμένη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΠΔ. 26/2012) δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα κόμματα που διαθέτουν πλήρεις συνδυασμούς υποψηφίων βουλευτών τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας, βάσει των διατάξεων του άρθρου 43 παρ. 2 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
Η ΝΔ είχε ζητήσει την παραπομπή του ζητήματος των τηλεμαχιών στη Διακομματική, “προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία, που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγους, αλλά θα εγγυάται ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών”.
Το θέμα, πάντως, των ντιμπέιτ βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τον κ. Βενιζέλο να κατηγορεί χθες τον κ. Σαμαράς ότι δεν θέλει τον τηλεοπτικό διάλογο, διότι “δε νοιώθει τη σιγουριά που απαιτείται για τις θέσεις που υποστηρίζει και για τη στρατηγική της κομματικής αυτοδυναμίας του κομματικού εγωισμού και της δικής του προσωπικής επιδίωξης για την κατάληψη της πρωθυπουργίας”.
Απαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, υποστήριξε πως “είναι, τουλάχιστον, κωμικό, ο κ. Βενιζέλος να κατηγορεί τον κ. Σαμαρά για σταθερότητα απόψεων και θέσεων”.
“Και εάν ο ίδιος προσπαθεί να ξεχάσει αυτά που έλεγε, εμείς του θυμίζουμε ότι: Είναι ο ίδιος που μιλούσε -τον περασμένο Ιούνιο- για “πάτο στο βαρέλι”, αλλά πάτος δεν μπήκε, είναι ο ίδιος που -μόλις πρόσφατα ισχυριζόταν ότι ήταν, δήθεν, εναντίον του μνημονίου, αλλά τον κάρφωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτοντας πως τόσο ως υπουργός, όσο και ως νομικός, ήταν βασικός συντάκτης του, είναι ο ίδιος που υποστήριζε ενθουσιωδώς το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα, για να υποχωρήσει ατάκτως, μετά τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις, είναι ο ίδιος που βεβαίωνε πως δεν θα έμπαινε χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ, ώσπου το επέβαλε κι αυτό. Η σταθερότητα θέσεων σε όλο τους το μεγαλείο”, σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.