“Συγγνώμη για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου στη Μεγαλόπολη” από Γερμανίδα υπουργό

Φόρο τιμής στο μνημείο των εκτελεσθέντων στη Μεγαλόπολη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, απέτισε η Γερμανίδα υπουργός Angelica Schwall-Düren, εκφράζοντας τη ντροπή της για τα εγκλήματα που έγιναν τότε και ζητώντας συγγνώμη
- 11 Σεπτεμβρίου 2013 15:07
Στη χώρα μας βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η υπουργός Ευρωπαϊκών και Ομοσπονδιακών Υποθέσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Angelica Schwall-Düren.
Η Γερμανίδα υπουργός, κατόπιν πρόσκλησης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, τη Μεγαλόπολη, όπου μάλιστα απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο των 212 εκτελεσθέντων από τα κατοχικά στρατεύματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, εκφράζοντας τη ντροπή της για τα όσα συνέβησαν εκεί αλλά και τη συγγνώμη των συμπολιτών της.
“Αισθάνομαι βαθύτατη ντροπή και εκφράζω τη συγνώμη των συμπολιτών μου για τα εγκλήματα που διέπραξαν στον μαρτυρικό αυτό τόπο, την Μεγαλόπολη. Γνωρίζω ότι τα εγκλήματα αυτά είναι μη αναστρέψιμα, ούτε μπορούν να ξεχασθούν και να επουλωθούν οι πληγές. Πιστεύω, ωστόσο, η διμερής συνεργασία μας να αναδείξει την ανθρωπιά και τις ανθρώπινες σχέσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: “Δεν είναι καθόλου αυτονόητα καλές οι ελληνογερμανικές σχέσεις, ωστόσο είναι επιτυχία της Ευρώπης το γεγονός ότι καθόμαστε εδώ όλοι μαζί στην Πελοπόννησο και συζητάμε για προοπτικές συνεργασίας στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο”.
Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης επεσήμανε: “Αυτή η συνεργασία, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και σήμερα δίνει τους πρώτους καρπούς της δεν μένει μόνο στο επίπεδο προσέγγισης Ρηνανίας – Βεστφαλίας και Πελοποννήσου, αλλά στέλνει ευρύτερα μηνύματα στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη των λαών. Σήμερα η κ. υπουργός με την απόφασή της να βρεθεί στο δήμο Μεγαλόπολης στέλνει κι εκείνη ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω της Ευρώπη των άκρων, μαζί να βρούμε τον δρόμο της συνεργασίας και της νηφαλιότητας και να μην επιτρέψουμε ποτέ να ξαναπέσει η Ευρώπη του 21ου αιώνα στα χέρια των ακραίων πολιτικών δυνάμεων. Χωρίς να ξεχνούμε, να τα αφήσουμε πίσω μας. Προτεραιότητα είναι να εμβαθύνουμε την Ευρώπη, η οποία σήμερα μοιάζει να κινείται στο επίπεδο μιας απλής ένωσης νομίσματος, αντίθετα στη διαχρονική της παρουσία, ως η ήπειρος των εξελίξεων, της πολιτικής δημιουργίας, των σύγχρονων αντιλήψεων, του πολιτισμού και των ιδεολογικών διεργασιών”.