Ξεκινά η 2η φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 20% του καλωδίου Αττική – Κρήτη

Ξεκινά η 2η φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 20% του καλωδίου Αττική – Κρήτη
Υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τα τέσσερα σχήματα θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες και επίσημα για το ότι είναι επιλέξιμα για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

Με το άνοιγμα του Virtual Data Room, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει την εβδομάδα αυτή, ξεκινά η δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 20% της «Αριάδνη Interconnection», δηλαδή της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει την «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης –Αττικής.

Στο VDR θα αναρτηθεί ο πλήρης «φάκελος» του έργου, με όλα τα στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στους διεκδικητές του 20% να διαμορφώσουν τα προσφερόμενα τιμήματά τους. Έτσι, μεταξύ άλλων θα αναρτηθεί η Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement – SHA) και το business plan. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διεκδικητές θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι το τέλος του 2023.

Στη δεύτερη φάση περνούν και τα τέσσερα σχήματα τα οποία εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι αυτά είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium. Η κινεζική εταιρεία, όπως έχει γίνει γνωστό, συνεργάζεται πλέον με τον διαχειριστή του Βελγίου ELIA.

Τα τέσσερα σχήματα θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες και επίσημα για το ότι είναι επιλέξιμα για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Έτσι, από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR.

Η πρόκριση και των τεσσάρων «μνηστήρων» στο δεύτερο στάδιο εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ, δεδομένου ότι θα αποτελούν στην πραγματικότητα παθητικό μέτοχο, αφού δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου και συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αριάδνης». Η ΡΑΑΕΥ κλήθηκε να αποφασίσει ποια από τα τέσσερα σχήματα είναι συμβατά με τα ρυθμιστικά δεδομένα διεξαγωγής του διαγωνισμού και επομένως θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του. Το θέμα παρέπεμψε στη ΡΑΑΕΥ ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να «θωρακιστεί» στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διαδικασία και, με αυτό τον τρόπο, να αποφευχθούν στην πορεία τυχόν νομικές περιπέτειες.

Ανάμεσα στα θέματα που έλεγξε η Αρχή, για να δώσει έγκριση καταλληλότητας των μνηστήρων, είναι κατά πόσο μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην «Αριάδνη» επενδυτές οι οποίοι έχουν συμμετοχή στον εγχώριο κλάδο ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό γιατί είναι πιθανό να εγείρονται θέματα σύγκρουσης συμφερόντων. Επίσης, η ΡΑΑΕΥ εξέταση το κατά πόσον μπορεί να προκριθεί η κινεζική State Grid (μέσω της θυγατρικής της StateGrid International Development Belgium), δεδομένου ότι η κινεζική εταιρεία αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ (κατέχοντας το 24%).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα