Η ΕΥΔΑΠ μπαίνει δυναμικά στην εποχή της βιωσιμότητας με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Η ΕΥΔΑΠ μπαίνει δυναμικά στην εποχή της βιωσιμότητας με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Σε μία εποχή όπου η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος «φιγουράρουν» στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών από τις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες κρίνεται κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Πόσω μάλλον, όταν αφορούν τον επονομαζόμενο «λευκό χρυσό», την πηγή ζωής για τον άνθρωπο που δεν είναι άλλη από το νερό. Τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα που σχετίζονται με το νερό, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, που αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας της σύγχρονης αλλά και της μελλοντικής κοινωνίας. Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας, της λειψυδρίας και της ρύπανσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ΕΥΔΑΠ αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των περιβαλλοντικών πόρων, μπαίνει δυναμικά στην εποχή της βιωσιμότητας, εφαρμόζοντας την κυκλική οικονομία και επιστρατεύοντας τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες στη διαχείριση και επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων. Το αποτέλεσμα; Μείωση των παραγόμενων αποβλήτων, οικονομία στους φυσικούς πόρους και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η στρατηγική που εφαρμόζει η ΕΥΔΑΠ με στόχο τη βιωσιμότητα, αναπτύσσεται έχοντας ως βασικό πυλώνα την κυκλική οικονομία, με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Δεν σταματά, όμως εκεί. Παράλληλα, εμπλουτίζει συνεχώς το εύρος των ηλεκτρονικών της υπηρεσιών, με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πελάτη.

Τα υγρά απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται και τα λύματα γίνονται… βιοαέριο!

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυπτε στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού ήταν η ιλύς, δηλαδή τα υγρά απόβλητα, που άφηναν πίσω τους οι παραγωγικές διαδικασίες. Για την ΕΥΔΑΠ, αυτό το πρόβλημα βρήκε τη λύση του σε μία βιώσιμη πρακτική που ακολουθείται σήμερα στην πλειοψηφία των ΜΕΝ και επιτρέπει την επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων. Έτσι, η ιλύς που δημιουργείται από την καθίζηση και την πλύση των φίλτρων, μεταφέρεται σε υφιστάμενες δεξαμενές και στη συνέχεια μέρος της αποτελεί μέρος του ανακτώμενου νερού και οδηγείται στην είσοδο των ΜΕΝ για εκ νέου επεξεργασία, ενώ το υπόλοιπο οδηγείται μέσω του αποχετευτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Με ευαισθησία και περιβαλλοντική ευθύνη, η ΕΥΔΑΠ επένδυσε στη βιωσιμότητα των υδατικών πόρων με την κατασκευή συμπληρωματικών έργων για την επεξεργασία και τη διαχείριση της ιλύος που παράγεται στις ΜΕΝ Πολυδενδρίου, Ασπροπύργου, Γαλατσίου και Αχαρνών. Οι ποσότητες της επεξεργασμένης ιλύος που παράγονται καταγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων (ΗΜΑ) και συλλέγονται από επιχειρήσεις για αξιοποίηση ως βελτιωτικό εδάφους για διάφορες καλλιέργειες, σε περιπτώσεις δενδροφυτεύσεων, για την τσιμεντοβιομηχανία και την κεραμοποιία.

Η εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι ένα στοίχημα που προσπαθούν να κερδίσουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες βιομηχανίες, και αυτό γιατί η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί έναν από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες για το περιβάλλον. Η ΕΥΔΑΠ συστηματοποιεί ιδανικά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες ετησίως από την επεξεργασία των λυμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας. Τα στερεά απόβλητα στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων οδηγούνται προς υγειονομική ταφή και το βιοαέριο που παράγεται στο στάδιο της χώνευσης επεξεργασίας της λάσπης στα ΚΕΛ Ψυττάλειας και Μεταμόρφωσης αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα ποσοστά της ποσότητας του παραγόμενου βιοαερίου που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων, καθώς ανέρχονται στο 100% στο ΚΕΛ Ψυττάλειας και στο 70% στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης. Ταυτόχρονα, 100% της ποσότητας του παραγόμενου ξηραμένου προϊόντος, αξιοποιείται θερμικά από την τσιμεντοβιομηχανία, ως εναλλακτικό καύσιμο, εφαρμόζοντας μια τεχνολογικά σύγχρονη, περιβαλλοντικά αποδεκτή και βιώσιμη λύση διαχείρισης.

Οι νέες τεχνολογίες «σώζουν» το νερό

Η ορθή διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων από την ΕΥΔΑΠ έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Γι’ αυτό, η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει στρατηγική επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου νερού από την επεξεργασία στα υφιστάμενα ΚΕΛ εντός των εγκαταστάσεών της, ενώ αναπτύσσει και σχετικά ερευνητικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την αποκεντρωμένη επαναχρησιμοποίηση με την αξιοποίηση υγρών λυμάτων κατευθείαν από το δίκτυο αποχέτευσης. Πολύτιμος βοηθός της σε αυτή την προσπάθεια είναι οι νέες τεχνολογίες που επιστρατεύονται τόσο για την υπηρετήσουν τις διαδικασίες στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, όσο και για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των λειτουργιών.

Αυτή τη στιγμή, στις ΜΕΝ της ΕΥΔΑΠ, το νερό που προκύπτει από τη διϋλιστική διαδικασία του νερού ιλύος επαναχρησιμοποιείται για τις πλύσεις των φίλτρων των διυλιστηρίων. Παράλληλα, μέρος από την επεξεργασμένη εκροή των ΚΕΛ Ψυττάλειας και Μεταμόρφωσης, χρησιμοποιείται για άρδευση του πρασίνου και άλλες ανάγκες των εγκαταστάσεων σε νερό (πλύση, βιομηχανικό νερό), εντός της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με την τεχνική sewer mining από την Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση, μία πρακτική που μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί μόνο στην Αυστραλία. Μια μονάδα sewer mining δέχεται λύματα απευθείας από το δίκτυο αποχέτευσης, τα επεξεργάζεται επιτόπου και στη συνέχεια παράγει ανακυκλωμένο νερό για την άρδευση εκτάσεων καλλωπιστικών φυτών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση. Η βιώσιμη αυτή πρακτική είναι μία από τις πλέον σύγχρονες, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση αποθεμάτων νερού, στη μείωση κόστους μεταφοράς λυμάτων, αλλά και στη δυνατότητα παροχής ανακτημένου νερού για χρήσεις άρδευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, όπως τα νησιά.

Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο επίκεντρο

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους θαλάσσιους πόρους, η ΕΥΔΑΠ φροντίζει έτσι ώστε τα ΚΕΛ να αποτελούν βασικές περιβαλλοντικές υποδομές, προστατεύοντας ουσιαστικά τους θαλάσσιους αποδέκτες μέσω της συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της πρωτεύουσας. Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται και λειτουργεί τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ελλάδα, και τα οποία επιτυγχάνουν τους στόχους τους, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις των επεξεργασμένων εκροών στους θαλάσσιους αποδέκτες.

Οι επεξεργασμένες εκροές από το ΚΕΛ Ψυττάλειας και Θριασίου καταλήγουν στο Σαρωνικό και τον κόλπο της Ελευσίνας, ενώ του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης στο Σαρωνικό, μέσω του βασικού του αποδέκτη, του ποταμού Κηφισού. Με την αξιοποίηση της αποδεδειγμένης τεχνογνωσίας της ΕΥΔΑΠ, η επεξεργασμένη εκροή των ΚΕΛ καταλήγει στη θάλασσα απαλλαγμένη από το ρυπαντικό τους φορτίο σε ποσοστό περίπου 95%. Άλλωστε, η βελτίωση της ποιότητας των παράκτιων υδάτων αναψυχής, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακτών του Σαρωνικού έχουν λάβει «Γαλάζια Σημαία», η οποία αποτελεί σύμβολο περιβαλλοντικής ποιότητας και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές, έχοντας ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην υπηρεσία των καταναλωτών – Μετάβαση στο «Έξυπνο δίκτυο ύδρευσης»

Ως «δίκτυο ύδρευσης» εννοούμε το σύνολο των αγωγών που μεταφέρουν διυλισμένο νερό, από τις κατά τόπους Μονάδες Επεξεργασίας Νερού μέχρι τα υδρόμετρα των καταναλωτών. Ο ορθολογικός σχεδιασμός, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του εξαρτώνται εν πολλοίς από τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. Η ΕΥΔΑΠ έχει εντάξει στο επενδυτικό της πρόγραμμα την τοποθέτηση 300.000 νέων υδρομετρητών (smart meters) προς αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιότερης τεχνολογίας σε διάφορες περιοχές, με σκοπό τη μετάβαση στο έξυπνο δίκτυο (smart water network). Το επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον σύγχρονες τεχνολογίες, με τις οποίες θα καταστεί εφικτή η βέλτιστη διαχείριση των υδροδοτικών ζωνών πίεσης (pressure management). Η ΕΥΔΑΠ μπορεί με αυτόν τον τρόπο να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση κάθε ειδικής παροχής με τηλε-προγραμματιζόμενο ρυθμό συλλογής και αποστολής των δεδομένων σε κεντρική υποδομή, αλλά και να χορηγεί πληροφορίες καταναλώσεων αναλυτικά και διαγραμματικά στους πελάτες μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει ένα νέο μοντέλο ολοκληρωμένης ψηφιακής εξυπηρέτησης για κάθε καταναλωτή, εμπλουτίζοντας το εύρος των ηλεκτρονικών της υπηρεσιών. Σήμερα, μέσω του eΕΥΔΑΠ -του ηλεκτρονικού καταστήματός της ΕΥΔΑΠ- οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των παροχών των ακινήτων τους, πραγματοποιούν τα αιτήματά τους, προχωρούν σε πληρωμή των λογαριασμών τους ή διακανονισμού των οφειλών τους και μπορούν να εξοφλήσουν τις δόσεις, με ένα κλικ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα