Απόφαση-σκάνδαλο: Η Σ. Αραβία στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών

Η Σαουδική Αραβία εξελέγη στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών προκαλώντας αντιδράσεις σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μόνο. Η λίστα με τις απαγορεύσεις στη συγκεκριμένη χώρα
- 25 Απριλίου 2017 12:54
Η Σαουδική Αραβία εκλέχθηκε μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών του ΟΗΕ παρότι είναι μια από τις πρώτες χώρες στον πλανήτη στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Στην επιτροπή μετέχουν πλέον 45 χώρες συνολικά. Όπως ανακοινώνει ο ΟΗΕ, η εν λόγω επιτροπή “προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών, καταγράφει την πραγματικότητα της ζωής των γυναικών σε όλο τον κόσμο και καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την ισότητα των δύο φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών”.
Το βασίλειο των Σαούντ “κέρδισε” τη θέση της, καθώς μόλις 7 από τα 54 μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ καταψήφισαν στην συγκεκριμένη μυστική ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία πρόσφατα επανεξελέγη και στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όπως έγραψε ο Independent, τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν στη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας υπέρ της ένταξης της Σαουδικής Αραβίας, για μια θητεία που θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών.
“Η εκλογή της Σαουδικής Αραβίας για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι σαν να κάνατε έναν εμπρηστή αρχηγό της Πυροσβεστικής”, ανέφερε από τη δική του μεριά ο Hillel Neuer, εκτελεστικός διευθυντής της UN Watch, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ασχολείται ως παρατηρητήριο με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
“Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα”, συμπλήρωσε. “Κάθε γυναίκα στη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να έχει έναν άνδρα κηδεμόνα ο οποίος λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για λογαριασμό της, ελέγχοντας τη ζωή της από τη γέννησή της ως τον θάνατό της”, καταγγέλλει. “Επίσης στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν”, προσθέτει για τη σκανδαλώδη απόφαση.
Όλα αυτά την ώρα που η χώρα – σύμμαχος των ΗΠΑ βρίσκεται, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στην 134η θέση σε σύνολο 145 χωρών στον τομέα της ισότητας των φύλων και θεωρείται “ένα από τα πιο μισογυνιστικά καθεστώτα του κόσμου”.
Για να έχετε μια εικόνα, η λίστα με τις απαγορεύσεις για τις γυναίκες, είναι ενδεικτική. Απαγορεύεται λοιπόν:
Να οδηγούν αυτοκίνητο. Να παντρευτούν χωρίς να πάρουν άδεια από την οικογένειά τους. Να μπουν σε κοιμητήριο. Να κληρονομήσουν την περιουσία των γονιών τους. Να ανοίξουν λογαριασμό σε τράπεζα δίχως τον άντρα συνοδό τους. Να βγουν στον δρόμο και να περπατήσουν ακάλυπτες, μιας και αν δεν είναι “καλυμμένες”, κινδυνεύουν με βιασμό ο οποίος σπανίως τιμωρείται, καθώς υπερισχύει στα δικαστήρια το επιχείρημα της “πρόκλησης”. Να δοκιμάσουν ρούχα σε δοκιμαστήριο καταστήματος. Επιτρέπονται όμως οι σπουδές.
Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να εργάζονται μαζί στον επαγγελματικό χώρο, αλλά είναι αδύνατον οι ανύπανδρες γυναίκες να έχουν κάποιου τύπου κοινωνική επαφή χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα που είναι μέλος της οικογένειας, κοινώς πατέρα ή σύζυγο.
Τέλος, το ποινικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας στηρίζεται σε μια άμεση ερμηνεία του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία), η οποία επιβάλλει ευρείας κλίμακας σωματικές τιμωρίες για σειρά εγκληματικών ενεργειών.
Η θανατική ποινή επιβάλλεται για διάφορες παραβατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της ένοπλης ληστείας, της μοιχείας, της σεξουαλικής κακοποίησης, της ανθρωποκτονίας και της μαγείας.
Τρόπος εκτέλεσης είναι και ο αποκεφαλισμός, μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε διάφορες περιοχές της αραβικής χώρας για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.
Φωτογραφία: AP Photo/Hasan Jamali