Ο Τραμπ ανοίγει ξανά τη διαβόητη φυλακή του Αλκατράζ
Διαβάζεται σε 6'
Πιστός στο αφήγημά του για τη “μάστιγα των εγκληματιών” που έχουν κατακλύσει τις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα ανοικοδομήσει τη φυλακή του Αλκατράζ, ξεσηκώνοντας για μια ακόμη φορά αντιδράσεις.
- 05 Μαΐου 2025 08:25
Επαναλαμβάνοντας μία από τις πιο κλασικές ατάκες του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο τόπο «ανομίας», ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή (04/05) πως σκοπεύει να ξανανοίξει τη φυλακή του Αλκατράζ.
Έδωσε μάλιστα διαταγή στην κυβέρνησή του και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να ανοικοδομηθεί και να ανοίξει ξανά η διαβόητη φυλακή που βρίσκεται στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, «για να στεγάσει τους πιο αδίστακτους και βίαιους εγκληματίες της Αμερικής».
«Δεν θα είμαστε πλέον όμηροι εγκληματιών, τραμπούκων και δικαστών που φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους και δεν μας επιτρέπουν να απομακρύνουμε εγκληματίες που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας» έγραψε επίσης στην ανάρτησή του στα social media ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει μετατρέψει την πάταξη της εγκληματικότητας σε κεντρικό αφήγημα της πολιτικής του κατά τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, δεδομένου ότι ένα τέτοιο έργο θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό και η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει να περικόψει δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι έχει δώσει εντολή στη Διεύθυνση Ομοσπονδιακών Φυλακών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να εργαστούν πάνω στην ιδέα του, μαζί με το FBI — μια παράξενη επιλογή, καθώς το FBI δεν έχει ρόλο στη φυλάκιση καταδικασμένων προσώπων, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times.
Η πολιτική Τραμπ για τις φυλακές και οι αντιδράσεις
«Για πολύ καιρό, η Αμερική είναι αντιμέτωπη με μάστιγα εγκληματιών, άγριων, βίαιων, υπότροπων, κατακαθιών της κοινωνίας που δεν φέρνουν ποτέ τίποτε άλλο πέρα από δυστυχία και δεινά», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social.
«Γι’ αυτό διέταξα σήμερα την υπηρεσία φυλακών, καθώς και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ξανανοίξουν, να μεγεθύνουν κατά πολύ και να ανοικοδομήσουν το Αλκατράζ για να οδηγούνται εκεί οι πιο επικίνδυνοι και βίαιοι εγκληματίες της Αμερικής», συνέχισε.
Ανέφερε εξάλλου στην ίδια ανάρτηση πως η κυβέρνησή του δεν θα γίνει «όμηρος» δικαστών που την εμποδίζουν να απελαύνει «εγκληματίες» και «τραμπούκους» που «ήρθαν στη χώρα μας παράνομα» — χωρίς να εξηγήσει αν, η ποια, σχέση έχει η διαταγή του να ανοίξει ξανά αυτή η φυλακή με την αντιμεταναστευτική πολιτική του.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, η επαναλειτουργία της φυλακής, η οποία είχε κλείσει τον Μάρτιο του 1963, θα αποτελέσει «σύμβολο του νόμου, της τάξης και της δικαιοσύνης».
Ο αμερικανός Πρόεδρος έχει έρθει σε σύγκρουση με τα δικαστήρια σχετικά με την πολιτική του να στέλνει φερόμενα μέλη συμμοριών σε φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ. Τον Μάρτιο, έστειλε εκεί μια ομάδα άνω των 200 Βενεζουελάνων που κατηγορούνται ότι είναι μέλη συμμορίας. Έχει επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποστολής «εγχώριων εγκληματιών» σε ξένες φυλακές.
Στην Καλιφόρνια, ο Σκοτ Γουίνερ, Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πολιτείας που εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο, χαρακτήρισε την πρόταση του Τραμπ «παράλογη εκ πρώτης όψεως» και την τελευταία ένδειξη αυτού που αποκάλεσε «συνεχιζόμενη αποσταθεροποιημένη συμπεριφορά» του Προέδρου.
Όταν ζητήθηκε σχόλιο από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ο εκπρόσωπός του γέλασε. «Φαίνεται πως είναι πάλι “Ημέρα Απόσπασης Προσοχής” στην Ουάσινγκτον» δήλωσε ειρωνικά ο διευθυντής επικοινωνίας του κυβερνήτη, Ίζι Γκάρντον.
Η ιστορία του Αλκατράζ
Εκτός από τη φιλοξενία του διαβόητου γκάνγκστερ «Machine Gun Kelly» και του Αλ Καπόνε — του οποίου τα πολλαπλά κατηγορητήρια ο Ντόναλντ Τραμπ συχνά επικαλέστηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως άδικα διωκόμενο — το Αλκατράζ είναι ίσως πιο γνωστό για την απόδραση τριών ανδρών το 1962.
Οι δραπέτες δεν βρέθηκαν ποτέ και παραμένει άγνωστο αν κατάφεραν να επιβιώσουν κολυμπώντας από το νησί, το οποίο απέχει περισσότερο από ένα μίλι από την ακτή, μέσα σε παγωμένα νερά με ισχυρά ρεύματα.
Η φυλακή έχει αποτυπωθεί στη φαντασία του κοινού ως ο τόπος κράτησης των «χειρότερων από τους χειρότερους» μέχρι το κλείσιμό της το 1963 και τη μετατροπή της σε μουσείο και τουριστικό αξιοθέατο.
Το Αλκατράζ ξεκίνησε ως ναυτικό αμυντικό φρούριο και ξαναχτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ως στρατιωτική φυλακή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε τη διαχείρισή του τη δεκαετία του 1930 και άρχισε να δέχεται κατάδικους από το ομοσπονδιακό σύστημα φυλακών.
Από τον Νοέμβριο του 1969 έως τον Ιούνιο του 1971, το Αλκατράζ καταλήφθηκε από μια ομάδα Ιθαγενών Αμερικανών με το όνομα “Indians of All Tribes”, σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής με στόχο τη διεκδίκηση της εγκαταλελειμμένης ομοσπονδιακής γης. Ζητούσαν τη δημιουργία πολιτιστικού και εκπαιδευτικού κέντρου για τις αυτόχθονες κοινότητες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιστορική καταπίεση που υπέστησαν. Η κατάληψη κράτησε 19 μήνες και, παρά την τελική εκκένωση από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις, αποτέλεσε σημείο καμπής για το κίνημα των δικαιωμάτων των Ιθαγενών στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της αυτοδιάθεσης των φυλών.
Η φυλακή έγινε επίσης γνωστή από την ταινία του 1962 Birdman of Alcatraz, με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ, η οποία βασίστηκε στην ιστορία του καταδικασμένου δολοφόνου Ρόμπερτ Στράουντ, που ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί, ανέπτυξε ενδιαφέρον για τα πουλιά και έγινε ειδικός ορνιθολόγος.
Υπήρξε επίσης το σκηνικό της ταινίας The Rock του 1996, με τους Σον Κόνερι και Νίκολας Κέιτζ, στην οποία ένας πρώην αξιωματικός της SAS και ένας χημικός του FBI προσπαθούν να σώσουν ομήρους από το νησί.
Το κλείσιμο της φυλακής αποδίδεται στην υπερβολικά δαπανηρή στη λειτουργία της, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών. Το κόστος λειτουργίας της ήταν σχεδόν τριπλάσιο από οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδιακή φυλακή, κυρίως λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας της στο νησί.
Δυο χιλιόμετρα από την ακτή, στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, η άλλοτε φυλακή είναι σήμερα αξιοθέατο που προσελκύει πολλούς τουρίστες.