Τυνησία: Πρωτόκολλο με την UTICA υπέγραψε ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ένωση Επιχειρήσεων Τυνησίας (UTICA), σε Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα
- 01 Νοεμβρίου 2007 14:32
Ο ΣΕΒ υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ένωση Επιχειρήσεων Τυνησίας (UTICA), σε Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα, διευρύνοντας την δικτύωσή του και τις συνεργασίες με εργοδοτικούς φορείς στη Μεσογειακή λεκάνη.
Όπως σημείωσε υπογράφοντας τη συμφωνία, η αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δήμητρα Μητρογιαννοπούλου, επιδίωξη του ΣΕΒ είναι να προσφέρει χρήσιμη και στοχευμένη πληροφόρηση για το επενδυτικό περιβάλλον, τη νομοθεσία, τις προκηρύξεις διαγωνισμών ή τα προϊόντα που έχει ανάγκη η τοπική αγορά, φέρνοντας σε επαφή τα μέλη του με αξιόπιστες τυνησιακές εταιρίες. «Φιλοδοξούμε”, σημείωσε η κα. Μητρογιαννοπούλου, “να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, που σήμερα δεν υπερβαίνουν τα 65 εκατ. ευρώ, αλλά και να δούμε ελληνικές επενδυτικές πρωτοβουλίες να στρέφονται προς αυτήν την περιοχή που δεν πρέπει να υποτιμάμε».
Όπως επισημάνθηκε, θετικά στοιχεία στο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Τυνησία, είναι η δυνατότητα άμεσης ίδρυσης εταιριών, η ταχύτητα διεκπεραίωσης εκτελωνισμών, η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και το αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, θετικά συμβάλλουν η ανάπτυξη των υποδομών, κίνητρα για περιφερειακή ανάπτυξη, για αγροτική παραγωγή και για περιβαλλοντική προστασία, καθώς και η δυνατότητα ίδρυσης υπεράκτιων (off-shore εταιριών), που επιτρέπει τις εισαγωγές και εξαγωγές χωρίς δασμούς.
Το πρωτόκολλο με το ΣΕΒ υπεγράφη στο πλαίσιο ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, την οποία οργάνωσε ο ΣΕΒ στο διήμερο 30-31/10/2007, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με στόχο τη διερεύνηση μιας ανερχόμενης αγοράς της νοτίου Μεσογείου, όπου η ελληνική παρουσία σήμερα είναι περιορισμένη. Στην αποστολή μετείχαν εταιρίες από τους κλάδους ενέργειας, πλαστικών, μαρμάρων και αγροτικών μηχανημάτων, οι οποίες πραγματοποίησαν περισσότερες από 40 επιχειρηματικές συναντήσεις με τυνησιακές εταιρίες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχουν δυνατότητες εισόδου στην αγορά της Τυνησίας στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου η ζήτηση παρουσιάζεται αυξημένη, στα αγροτικά προϊόντα και στις συσκευασίες, στην κλωστοϋφαντουργία, στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, καθώς και στη συμμετοχή σε κατασκευαστικά έργα.
Η Τυνησία είναι ένας σημαντικός εταίρος στην ευρω-μεσογειακή περιοχή. Η χώρα έχει Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπτύσσει σταδιακά μία ανοικτή οικονομία, που επιζητεί να προσελκύσει την παρουσία ξένων εταιριών -πέραν των γαλλικών και ιταλικών που παραδοσιακά κυριαρχούν- διευρύνοντας τον ανταγωνισμό. Οι Ζώνες Ελευθέρου Εμπορίου που έχει με το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία και οι καλές σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, Αλγερία και Λιβύη, διευκολύνουν την εμπορική και επενδυτική αξιοποίηση ευρύτερων περιοχών στη νότια Μεσόγειο.
(ΠHΓΗ: AΠΕ)