Ερώτηση Νέας Αριστεράς: Τι συμβαίνει στο “Κλήμα” Αίγινας σε όφελος της Μονής που ισχυρίζεται ότι είναι ιδιοκτήτης της παραλίας
Διαβάζεται σε 4'
Η ερώτηση βουλευτών και βουλευτριών της Νέας Αριστεράς για το προβληματικό στάτους της παραλίας “Κλήμα” στην Αίγινα.
- 10 Μαΐου 2025 15:58
Οι βουλευτές/εύτριες της Νέας Αριστεράς: Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μερόπη Τζούφη, με πρωτοβουλία της πρώτης, έφεραν στη Βουλή με ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας το παραπάνω
θέμα.
Από καταγγελίες κατοίκων της Αίγινας και σχετικό δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ (2-11-2024), που δεν απαντήθηκε από κανένα συναρμόδιο Υπουργό, διαπιστώνεται μεγάλο σκάνδαλο παρανομιών και αυθαιρεσιών ιδιώτη, σε συνεργασία με Μονή της Αίγινας για μέγιστο οικονομικό όφελος και των δύο. Παράνομες ισοπεδώσεις, εκβραχισμοί στη ροή ρέματος,επέκταση της παραλίας, διάνοιξη παράνομων δρόμων, επιχωματώσεις, εκβοτσαλώσεις, ισοπεδώσεις, κόψιμο δένδρων. Και όλα αυτά σε έκταση που στην πραγματικότητα είναι
δημόσια, και όχι της Μονής η οποία την εκμισθώνει στον ιδιώτη, με συνευθύνη της ΕΤΑΔ Α.Ε.,του Δήμου Αίγινας και του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Μονή εμφανίζεται, επιδεικνύοντας χρυσόβουλα της εποχής της Τουρκοκρατίας, ως ιδιοκτήτης της παραλιακής έκτασης στη θέση «Κλήμα» της Αίγινας. Όμως η έκταση αυτή έχει παραχωρηθεί από το 1952, με Βασιλικό Διάταγμα που βρίσκεται πάντα σε ισχύ, στο Δημόσιο προς απόδοση καλλιεργήσιμης γης σε ακτήμονες (ΦΕΚ 289Α΄, σελ. 2008) και δεν ανήκει στις γαίες που παρέμειναν στη Μονή (ίδιο ΦΕΚ, σελ. 2123).
Κι όμως, από το 2014 η Μονή παραχωρεί με συμβόλαιο, έναντι ενοικίου, σε ιδιώτη επιχειρηματία τμήμα της παραλίας. Στις πρώτες καταγγελίες κατοίκων της Αίγινας προς τη τότε ΚΕΔ, η υπηρεσία απάντησε ότι η έκταση είναι ιδιωτική, αφού υπάρχει σύμβαση με τη Μονή, και παρέπεμψε τους καταγγέλλοντες στο Δήμο Αίγινας. Αυτός πάλι δήλωσε αναρμόδιος, παραπέμποντας εκ νέου στην ΚΕΔ!. Παράλληλα μετά από καταγγελίες στο ΥΠΕΝ,έγινε αυτοψία από επιθεωρητές του Υπουργείου και διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις που απεδέχθη η Πολεοδομία και επέβαλε πρόστιμα στον ενοικιαστή-επιχειρηματία, χωρίςόμως να υπάρξει άρση της καταπάτησης.
Στη νέα όχληση των κατοίκων στην ΚΕΔ απάντησε ότι τα κτήματα της Μονής «φθάνουν μέχρι τη θάλασσα» και ότι έχει εμπράγματα δικαιώματα επί της παραλίας, επικαλούμενη τίτλο ιδιοκτησίας της Μονής που υπέβαλε ο ιδιώτης στην πολεοδομία για την υπογραφή της σύμβασης. Αυτός όμως αποδείχθηκε μια απλή συμφωνία παραχώρησης εμφυτευτικών δικαιωμάτων αμπελιού το 1955 μεταξύ αγροτοκαλλιεργητών που τους είχαν δοθεί οι κλήροι.
Το 2005, στην πρώτη χάραξη του αιγιαλού από την Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά, (ΦΕΚ316/Δ’/2005) δεν υπήρχε δρόμος προς την παραλία, αλλά σταματούσε στο ρέμα που έρρεε ελεύθερα στη θάλασσα. Το 2018 όμως, μετά από αίτημα του ενοικιαστή-επιχειρηματία,γίνεται νέα χάραξη με μόνη αιτιολόγηση ότι δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση που έπρεπε να γίνει το 2005, σύμφωνα με την τότε απόφαση του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής που επικύρωσε την οριογραμμή του αιγιαλού. Υποτίθεται ότι έτσι θα διορθώνοντας σφάλματα της αρχικής χάραξης, τα οποία όμως δεν αναφέρονται, ούτε στο ΦΕΚ επικύρωσης ούτε και στο σκεπτικό της Επιτροπής της νέας χάραξης.
Τότε μετατοπίζεται ο αιγιαλός προς τη θάλασσα, αυξάνεται η έκταση «ιδιοκτησίας» της Μονής και εμφανίζεται τσιμεντόδρομος που καταλήγει στο χώρο στάθμευσης δίνοντας δίοδο στο τυφλό οικόπεδο. Έτσι, η οικοδομική άδεια των κτισμάτων στην παραλία ανανεώνεται το 2021 χωρίς νέο τοπογραφικό, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πρόσοψη σε δημόσια οδό.
Σήμερα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, οι ομπρέλες από τις 25 της αρχικής σύμβασης έχουν φθάσει τις 200 και η παραλία είναι πλήρως αποκλεισμένη στο υπόλοιπο κοινό. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές/εύτριες της Νέας Αριστεράς ερωτούν τους τρεις Υπουργούς:
1. Αν θα δώσουν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν άμεσα και εις βάθος τιςπαρανομίες σε αιγιαλό και παραλία στη θέση «Κλήμα» της Αίγινας, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε ιδιώτη, Μονή και υπηρεσίες και να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και
2. Αν θα αποδώσουν άμεσα τη δημόσια έκταση του αιγιαλού και της παραλίας «Κλήμα» στην ελεύθερη χρήση των κατοίκων και επισκεπτών της Αίγινας.