Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΕ ΣΤΗΝ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Εντυπωσιακές, αθάνατες φωτογραφίες και οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές

Μαραθώνιος Βοστώνης του 1951. Ο δεκαεννιάχρονος Ιάπωνας Σιγκέκι Τανάκα κόβει το νήμα του τερματισμού. Ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που κερδίζει τον μαραθώνιο σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, μόλις έξι χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από τους Αμερικάνους. Η ειρωνεία είναι ότι ο Τανάκα βρίσκονταν μόλις 20 μίλια μακριά από την Χιροσίμα όταν συνέβη ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο την στιγμή του βομβαρδισμού ένιωσε την γη να σείεται, θεώρησε αρχικά ότι πρόκειται για σεισμό, όμως είδε και την εκτυφλωτική λάμψη, για να καταλάβει ότι κάτι διαφορετικό είχε συμβεί. Αν και η πόλη του ισοπεδώθηκε ο 13χρόνος Σιγκέκι ήταν ένας από επιζήσαντες που δεν επηρεάστηκαν από το συμβάν. Ξεκίνησε τις προπονήσεις και λίγα χρόνια αργότερα ήταν ένας από τους τρεις Ιάπωνες αθλητές – τους πρώτους μετά την λήξη του πολέμου – που προσκλήθηκαν να τρέξουν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Το “αγόρι της ατομικής βόμβας”, όπως ήταν το παρατσούκλι που του έβγαλε ο Τύπος, πέτυχε τον τρίτο καλύτερο χρόνο έως εκείνη την ημέρα (2 ώρες, 27 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα) όμως σύμφωνα με ένα μεγάλο μέρος μαρτυριών ο τερματισμός του πέρασε στην ιστορία ως αυτός του “βωβού μαραθωνίου”. Φέρεται ότι η νίκη ενός Ιάπωνα αθλητή, πάγωσε το αμερικανικό κοινό που είχε ακόμη νωπές τις μνήμες του Περλ Χαρμπορ, με αποτέλεσμα να μην χειροκροτήσει κανείς.

Ο ίδιος όμως ο Τανάκα, σε συνέντευξη που έδωσε χρόνια αργότερα, δήλωσε ότι τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τον κόσμο που παρακολουθούσε την διοργάνωση έτυχε θερμής υποδοχής και στήριξης.

 

Όπως και να έχει η φωτογραφία έχει την δική της ιστορία καθώς ένα παρατηρητικό μάτι μπορεί να δει τα παπούτσια που επέλεξε να φοράει ο Τανάκα. Βασισμένα στο παραδοσιακό υπόδημα των Ιαπώνων ο δρομέας λάνσαρε για πρώτη φορά το στυλ tabi όπου διαχωρίζει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού από τα υπόλοιπα. Δεκαετίες αργότερα το συγκεκριμένο παπούτσι έχει κερδίσει ένα μεγάλο ποσοστό των δρομέων μεγάλων αποστάσεων και επίπονων αγώνων.

Ο 83χρόνος Τανάκα που ζει σήμερα στο Τόκυο ήταν ένας από τους πρώτους μαραθωνοδρόμους που δημιούργησαν την μεγάλη ιαπωνική σχολή του μαραθωνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα