Ημερίδες ΕΔΔΥΠΠΥ και Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Λήμνο και στον Άη Στράτη
Διαβάζεται σε 5'
Ενημέρωση για την ενίσχυση της πρόληψης και της υγειονομικής κάλυψης σε απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, για το δημογραφικό και την υπογονιμότητα.
- 08 Ιουλίου 2025 18:36
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ), διοργάνωσαν το Σάββατο 5 Ιουλίου στη Λήμνο και στον ακριτικό Άη Στράτη, υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σημαντικές ημερίδες ενημέρωσης και κινητοποίησης, με στόχο τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη στην αναπαραγωγική υγεία και τη γονιμότητα.
Στις ημερίδες, με θέμα «Ενημέρωση για την Ενίσχυση της Πρόληψης και της Υγειονομικής Κάλυψης σε Απομακρυσμένες Περιοχές της Νησιωτικής Ελλάδας, για το Δημογραφικό και την Υπογονιμότητα», υπογραμμίστηκε η ανάγκη για οργανωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα πρόληψης, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το δημογραφικό πρόβλημα είναι οξυμένο.
Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι μπορούμε όλοι μαζί να ενωθούμε, να διεκδικήσουμε και να φροντίσουμε ώστε η πολιτεία να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση από αυτή που δίνει σήμερα για να αμβλυνθούν καθημερινά και ουσιαστικά προβλήματα. Ανακοίνωσε ότι το ΕΔΔΥΠΠΥ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για θέματα γονιμότητας για όλη την επικράτεια, ενώ θα διαθέσει δωρεάν 50 εξετάσεις AMH στην Λήμνο. Παράλληλα τόνισε τη σημασία της μέτρησης της αντιμυλλέριου ορμόνης ως εργαλείου πρόβλεψης της ωοθηκικής εφεδρείας, που επιτρέπει στις γυναίκες να γνωρίζουν τον δείκτη γονιμότητάς τους και να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Επίσης, για την ακριτική Λήμνο, ανακοίνωσε τη βοήθεια που θα δοθεί σε γυναίκες που θα θελήσουν να καταψύξουν τα ωάριά τους (με εισοδηματικά κριτήρια).
Η Δήμαρχος Λήμνου, κ. Ελεονώρα Γεώργα, χαρακτήρισε τη δημογραφική κρίση «ωρολογιακή βόμβα» για τα νησιά και υπογράμμισε πως η υγεία πρέπει να ιεραρχηθεί πρώτη, όχι να βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών προτεραιοτήτων. Τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να γίνουν κοινωνοί των μηνυμάτων αυτών και να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Δήμαρχος Άη Στράτη, κ. Κωνσταντίνος Σινάνης, σημείωσε την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει το νησί με γήρανση του πληθυσμού και κλείσιμο σχολείων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης που θα στηρίξουν τη γονιμότητα και τους νέους κατοίκους.
Ο Έπαρχος Λήμνου, κ. Απόστολος Κουτσογιάννης, επισήμανε την κρισιμότητα του δημογραφικού προβλήματος και της υπογονιμότητας στα νησιά, τονίζοντας την αξία της ενημέρωσης και της ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και η νέα γενιά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι απλώς στατιστικά νούμερα. Είναι άδεια σχολεία. Είναι λιγότερες οικογένειες. Είναι ερημωμένα χωριά. Είναι μια κοινωνία που γερνά, χωρίς να ανανεώνεται. Και αυτό, για εμάς εδώ στα νησιά, σημαίνει ακόμα περισσότερα: σημαίνει ότι απειλείται η ίδια η βιωσιμότητα της τοπικής μας κοινωνίας.»
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, κ. Κωνσταντίνος Πάντος, παρουσίασε το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου η εφαρμογή της εξέτασης AMH οδήγησε σε σημαντική αλλαγή αναπαραγωγικών σχεδίων και εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητές τους και να σχεδιάζουν τη ζωή τους με ρεαλισμό. Στην Ελλάδα, η κύρια αιτία υπογονιμότητας, πλέον, είναι η προχωρημένης ηλικία, ενώ η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων συνεχίζεται αδιάκοπα τις τελευταίες δεκαετίες. Η μέτρηση της AMH προβάλλεται ως βασικό εργαλείο πρόληψης, που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, στοχεύοντας στα γόνιμα ζευγάρια.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, κ. Ελένη Φαρμάκη, ως Παιδίατρος, επισήμανε τη συνεχή μείωση των γεννήσεων στο νησί. Ανέφερε ότι στον Δήμο Λήμνου δηλώνονται ετησίως μόλις 100 νεογνά, εκ των οποίων μόνο 20 γεννιούνται στο τοπικό νοσοκομείο ενώ τα υπόλοιπα σε Μαιευτήρια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τόνισε ότι πριν από 20 χρόνια λειτουργούσαν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλα τα χωριά του νησιού, ενώ σήμερα μετά τις συγχωνεύσεις λειτουργούν μόνο 10 δημοτικά και αντίστοιχος αριθμός νηπιαγωγείων. Ανέφερε επίσης ότι οι θάνατοι είναι διπλάσιοι των γεννήσεων.
Το ΕΔΔΥΠΠΥ και η ΕΕΑΙ έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης σε περισσότερους από 20 Δήμους της χώρας, για τη σημασία της εξέτασης AMH και προγραμματίζει τη λειτουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας, ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου και η έμπρακτη εφαρμογή του σε οριζόντιο επίπεδο.
Στην εκδήλωση στη Λήμνο παρευρέθηκαν ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τριαντάφυλλος Κατής, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου κ. Δημήτριος Μάνος, η Πρόεδρος του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου κ. Χριστίνα Σακαρίκου, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Λήμνου κ. Βασίλειος Παππάς, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ιωάννα Διαματάρη, ο Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γεώργιος Στεφανάκος και η Δερματολόγος κ. Δέσποινα Αρναούτογλου η οποία έκανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία για το μελάνωμα.
Στην ημερίδα στον Άη Στράτη συμμετείχαν επίσης η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Βασιλική Πανέρα και η Αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Ζωή Βλαστού.