Κακούργημα ζητά το ΠΑΣΟΚ για Καραμανλή – Στριμώχνεται η ΝΔ
Διαβάζεται σε 4'
Η πρόταση για προανακριτική για τα Τέμπη που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και οι 3 επιλογές της κυβέρνησης
- 01 Μαΐου 2025 08:00
Απέναντι στο δίλλημα του να απορρίψει μια προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή ή να συναινέσει στην διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων του πρώην υπουργού Μεταφορών για τα Τέμπη θα βρεθεί πιθανότατα η Ν.Δ μετά λήψη ανάλογης πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ στην Βουλή. Αυτό προκύπτει μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη που προϊδέασε για το ότι η πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ θα προβλέπει κατηγορητήριο σε βαθμό κακουργήματος.
Η αλληλουχία των γεγονότων έχει ως αφετηρία την δικογραφία για τα Τέμπη που έχει αποσταλεί στο κοινοβούλιο και από χθες βρίσκεται στην διάθεση των βουλευτών στην αίθουσα 168 της Βουλής. Η μελέτη των στοιχείων της έχει ήδη εκκινήσει από τα πολιτικά κόμματα, ενώ τα περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να έχουν αποκρυσταλλώσει την θέση και την άποψή τους.
Το ΠΑΣΟΚ
Η πρωτοβουλία της πρότασης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει τους – απαραίτητους- 30 βουλευτές προκειμένου να καταθέσει το σχετικό αίτημα που απαιτεί την έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής (151 βουλευτές) μετά από την διενέργεια μυστικής ψηφοφορίας.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της πρότασης ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε κατηγορητήριο για παραλείψεις του πρώην υπουργού Μεταφορών κακουργηματικού χαρακτήρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις υφιστάμενων του Καραμανλή τότε πρέπει να πάμε με κακουργηματικές πράξεις και για τον υπουργό» ενώ – σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν- οι διώξεις που ασκεί η δικαιοσύνη αφορούν την παραβίαση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα που θεωρούνται κακουργηματικές πράξεις. Ανάλογη δήλωση έκανε και η Μιλένα Αποστολάκη που συμμετείχε στην προηγούμενη προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη η οποία αφορούσε τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Όπως είπε δεν μπορεί να περιοριστεί η ευθύνη για κακουργήματα σε πρόσωπα με υπαλληλική σχέση».
Επίσης το ΠΑΣΟΚ θα αξιώσει εφόσον η Βουλή ψηφίσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής αυτή να λειτουργήσει πλήρως και να πραγματοποιήσει προανακριτική έρευνα. Εκτιμώντας πως αυτό απαιτεί το Συνταγμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά κακούργημα θα ψηφιστεί και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) που καταλήγουν σε ανάλογες εκτιμήσεις. Αυτό παρά το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταθέσει μαζί τους την πρόταση για προανακριτική επιτροπή.
Η Νέα Δημοκρατία
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαρχής ξεκαθαριστεί ότι επιθυμεί να ακολουθήσει το λεγόμενο «Μοντέλο Τριαντόπουλου». Δηλαδή την παραπομπή του θέματος σε 5μελές δικαστικό συμβούλιο και παράκαμψη της προανακριτικής διαδικασίας σε επίπεδο Βουλή. Υποστηρίζοντας ότι συνιστά το μοντέλο που οδηγεί τα πολιτικά πρόσωπα απευθείας στον φυσικό δικαστή όπως κάθε άλλο πολίτη.
Παράλληλα αμφισβητεί τον βασικό ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ περί αναλογίας των κατηγοριών υφισταμένων του υπουργού Μεταφορών με την ευθύνη του ίδιου του υπουργού. Υποστηρίζοντας πως δεν εξισώνεται η ευθύνη κάποιου που έχει άμεση εμπλοκή με αυτή του προσώπου που έχει την εποπτεία.
Επίσης – σύμφωνα με πληροφορίες- η Νέα Δημοκρατία εξετάζει και τις πρόνοιες του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει την καταφυγή σε 3μελές δικαστικό συμβούλιο για την εκτίμηση μιας πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Το συμβούλιο αυτό μπορεί να γνωμοδοτήσει για το βάσιμο της πρότασης αλλά και την ποινική βαθμονόμηση της κατηγορίας.
Πάντως για την ώρα η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ξεκαθαρίζει τι στάση θα τηρήσει όταν η πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι επιλογές της φαίνεται να είναι 3: Είτε να καταψηφίσει την πρόταση, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της σχετικά με το ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην δικαιοσύνη». Είτε να υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ακόμη και αν αυτή περιέχει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Είτε τέλος να καταθέσει δική της πρόταση για παραπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε προανακριτική επιτροπή (και στην συνέχεια σε Δικαστικό Συμβούλιο κατά το «μοντέλο Τριαντόπουλο).