Επιτυχής η έξοδος στις αγορές: Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με 4,95% επιτόκιο

Επιτυχής η έξοδος στις αγορές: Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με 4,95% επιτόκιο
ΑΘΗΝΑ-παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά η κοινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Διαβάστε πώς πήγε η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά από 4 χρόνια. Τι δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο NEWS 247

Τέσσερα χρόνια και τρεις ημέρες μετά την τελευταία επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, η Ελλάδα επέστρεψε σήμερα στις αγορές με τις προοπτικές να είναι περισσότερο από ευνοϊκές.

H απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε σε επιτόκιο στο 4,95% ενώ το κουπόνι των νέων ομολόγων θα είναι 4,75%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. και αυτή την ώρα διαμορφώνεται η τελική μορφή του ομολόγου.

“Οι αγορές επιβραβευουν τη σοβαρότητα και τη σταθερότητα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καμπύλη δανεισμού και Ανάπτυξης. Πολλαπλά οφέλη. Πτώση κόστους δανεισμού στα έντομα γραμματεία. Ψυχολογία αγοράς, όσοι κάνουν κριτική δεν ξέρουν ούτε από αριθμητική”, δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο NEWS 247.

Το βιβλίο προσφορών  έκλεισε μέσα σε 25 λεπτά , ενώ η Ελλάδα σκέφτεται να ξαναβγεί στις αγορές μετά την επιτυχημένη απόπειρα, με 12μηνα έντοκα γραμμάτια.

Κυβερνητικές πηγές πηγές δεν αποκλείουν την έκδοση 12 μηνών εντόκων γραμμάτιων . Όπως εξηγούν: « Δεν είναι κάτι που το έχουμε αποκλείσει. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια δεύτερη προσέγγιση, η οποία βασικά θα προσεγγίζει το retail πια, το οποίο πιθανόν να προσφερθεί σε νοικοκυριά –να το πω έτσι- και όχι σε  θεσμικούς.»

Το ετήσιο κουπόνι των ομολόγων ανήλθε σε 4,75%, ενώ η απόδοση, που θα οριστικοποιηθεί μετά την εκκαθάριση, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 4,95%, ήτοι χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για απόδοση 5%- 5,23%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται από το υπουργείο ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μακροπρόθεσμα επενδυτικά funds (ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία, κλπ).

Παράγοντες της οικονομίας, επισημαίνουν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης «ανοίγει τον δρόμο» και για τις εκδόσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προβούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες και επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, διευκολύνει τις χρηματοροές προς τη χώρα και όχι μόνον για δανεισμό, αλλά και για επενδύσεις.

Εξάλλου χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε δηλώσει ότι η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφρασή του «θα γκρεμιστούν κι άλλο». Άρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η προχθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων είχε επιτόκιο 3,01%), ενώ καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται, ότι, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει ότι με τη συγκεκριμένη έκδοση «επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός».     

H απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στο 5,90%, έχοντας φθάσει χθες και στο 5,80%, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του στην τρόικα Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδα στις αγορές κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα