Αυτοί είναι οι δύο εχθροί της μπύρας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει μία από τις χαμηλότερες καταναλώσεις μπύρας στην Ευρώπη. Δες ποιος είναι ο βασικός της ανταγωνιστής και γιατί δύσκολα θα μπορέσει να αυξηθεί η κατανάλωση
- 27 Ιουνίου 2016 16:51
Στην Ελλάδα δεν πίνουμε μπύρες ή για να το θέσουμε καλύτερα πίνουμε πολύ λιγότερες μπύρες από ότι πίνει ο μέσος όρος της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση πίνοντας 35 λίτρα κατά κεφαλή το χρόνο όταν πρωταθλητές είναι οι Τσέχοι με 144 λίτρα και ακολουθούν οι Γερμανοί με 107 και οι Αυστριακοί με 104 λίτρα.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, από σχετική εκδήλωση που πραγματοποίησε σε μία φιάλη των 500 ml πλέον το 45% της λιανικής της τιμής αντιστοιχεί σε φόρους. Όπως εξήγησε στο news247 ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ζωούλλης Μηνάς ένας από τους λόγους αυτής της υπερφορολόγησης είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λαθρεμπόριο ή παραοικονομία. Στην εκδήλωση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ” το κράτος θέλει να εισπράξει φόρους 130 εκατ. ευρώ από έναν κλάδο του οποίου τα κέρδη φτάνουν μόλις τα 30 εκατ. ευρώ” τονίζοντας ότι ” ή κάποιος θέλει να σκοτώσει τον κλάδο της ζυθοποιίας ή δεν το καταλαβαίνουν”.
Τέλος η βιομηχανία της μπύρας στην Ελλάδα στηρίζει παράλληλα και την γεωργική παραγωγή. Μόνο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μέσα από προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας αγόρασε το κριθάρι 2.000 που καλλιεργήθηκε σε 140.000 στρέμματα ενώ μικρότερες ποσότητες αγόρασαν και άλλες εταιρείες του κλάδου.