Ιταλία: Βαριά καμπάνα στη Google για φοροδιαφυγή

Ιταλία: Βαριά καμπάνα στη Google για φοροδιαφυγή

Η ιταλική κυβέρνηση 'τιμωρεί' με πρόστιμο 300 εκατ. ευρώ τον αμερικανικό κολοσσό για φοροδιαφυγή

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για φοροδιαφυγή βρίσκεται η Google στην Ιταλία. Η κυβέρνηση της χώρας κατέγγειλε τον τεχνολογικό κολοσσό για φοροδιαφυγή από το 2008 έως το 2013 και ζητά την αποπληρωμή, σχεδόν, 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η οικονομική αστυνομία της Ρώμης ισχυρίζεται πως η Google μέσω της θυγατρικής της Alphabet, δεν κατέβαλε φόρους εκατομμυρίων, όταν αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της από την Ιταλία στην Ιρλανδία, το 2009.

Με το νέο νόμο που συστήνει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, ο συντελεστής φορολόγησης των εσόδων των πολυεθνικών, αναμένεται να φτάσει στο 15%, σε αντίθεση με το 3% που ισχύει στην Μεγάλη Βρετανία. Το νέο φορολογικό καθεστώς αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Η απόφαση έρχεται μετά από την απόφαση της δικαστικής έρευνας στο φορολογικό καθεστώς της Google και προστίθεται στη μακριά λίστα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της αμερικανικής πολυεθνικής, που κατηγορείται για μη καταβολή φόρων. Ήδη, η Γαλλία ζητά 1 δις ευρώ και η Βρετανία κατέληξε σε συμβιβασμό με την εταιρία για την καταβολή φόρων που αφορούν την  τελευταία δεκαετία της δραστηριότητάς της στη χώρα.

Από την πλευρά της η Google ισχυρίζεται ότι δεν έχει παραβιάσει τους Ευρωπαϊκούς νόμους και ότι πληρώνει φόρους σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, παράλληλα συνεχίζει να εργάζεται με τις αρχές όποτε είναι απαραίτητο.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στόχο μέχρι τον Ιούνιο 2016 τη δημιουργία μιας συναίνεσης των κρατών της ΕΕ, ώστε να αναγκαστούν οι πολυεθνικές να μοιράζονται τα οικονομικά τους στοιχεία, με τους αρμόδιους φορείς των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε την ανάγκη αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις κερδοφόρες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως τα ποσά φορολόγησης ορισμένες φορές είναι ασήμαντα, μπροστά στα υπερκέρδη των εταιρειών.

(Πηγή: theguardian)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα