Καιρός της ψυχρής λίμνης: Τι είναι και τι προκαλεί

Καιρός της ψυχρής λίμνης: Τι είναι και τι προκαλεί
Καιρός - Συννεφιά στην Αθήνα Aris Oikonomou / SOOC

Τι είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης και γιατί θα συνεχίσει η αστάθεια μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα.

Κάποιες φορές, όταν πρόκειται να αλλάξει ο καιρός και οι μετεωρολόγοι δίνουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν μια περιοχή, ορισμένα μέσα ενημέρωσης, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών τους κάνουν αναφορά σε αυτούς τους ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως πχ στην “ψυχρή λίμνη”, στο Rex Blocking, στο Ωμέγα Blocking κτλ. Σήμερα θα εξηγήσουμε τι είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης και θα αναλύσουμε γιατί θα συνεχίσει αυτός ο άστατος καιρός μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα έχουμε κατά περιόδους έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ – ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Ο καιρός αυτός οφείλεται σε μία αποκομμένη ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από επιφανειακό χαμηλό και προκαλεί τον “καιρό της ψυχρής λίμνης”. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool σε ύψος 5500 μέτρων στα 500 hPa), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προπομπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus – Cb). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Στο Tweet που ακολουθεί παρακολουθείστε την διαδικασία δημιουργίας των καταιγιδοφόρων νεφών

Οι μετεωρολόγοι εκτός από τις διαφορές των θερμοκρασιών καθ ύψος μελετούν κι άλλα χαρακτηριστικά των αερίων μαζών όπως την υγρασία τους ανέμους κλπ και για να προσδιορίσουν την ένταση των φαινομένων χρησιμοποιούν τους δείκτες αστάθειας . Ένας πρακτικός δείκτης ( που μπορείτε και σεις να χρησιμοποιείτε) είναι να υπολογίσετε τη διαφορά των θερμοκρασιών μεταξύ 850 και 500 hPa Όταν η διαφορά των θερμοκρασιών είναι πάνω από 28, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε όμβρους ή καταιγίδες αστάθειας. Εάν παρακολουθήσετε το παραπάνω animation του χάρτη των 500 hPa θα διαπιστώσετε ότι οι θερμοκρασίες των ψυχρών μαζών που θα έχουμε στην περιοχή μας βρίσκονται περί τους -15 βαθμούς Κελσίου . Δεδομένου ότι οι μάζες στα 850 hPa έχουν θερμοκρασίες περί τους 14 με 15 βαθμούς , η διαφορά των θερμοκρασιών βρίσκεται περί τους 30 βαθμούς , άρα θα έχουμε πολλή αστάθεια σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα .

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Ο αθροιστικός 24ωρος υετός του Σαββάτου αν και δεν κυμαίνεται σε υψηλές τιμές και βρίσκεται στα όρια των 20 με 30 mm εν τούτοις δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές να δημιουργήσει κάποια προβλήματα λόγω της μεγάλης ραγδαιότητας των φαινομένων ( κυρίως σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο).

Από πλευράς θερμοκρασιών μέχρι και την Κυριακή συνεχίζεται η βόρεια ροή αερίων μαζών από την Ανατολική Ευρώπη προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την διατήρηση του υδραργύρου σε κανονικές για την εποχή τιμές όπως είχαμε αναφέρει από τις προηγούμενες ημέρες .

Η ροή αυτή από την ερχόμενη Τρίτη θα αλλάξει και η θερμοκρασία θα ανέβει όπως επισημαίνουμε και στο Tweet που ακολουθεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 36 βαθμούς .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-06-2022

Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια όπου τη νύχτα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 31 με 33 βαθμούς, και στα νησιά τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18-06-2022

Αρχικά στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία την ανατολική Στερεά και την Εύβοια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που το βράδυ θα εξασθενήσουν. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην ανατολική νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και από το μεσημέρι στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19-06-2022

Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια, προβλέπεται άστατος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά της δυτικής- κεντρικής και νότιας χώρας, τα νησιά του Ιονίου και τα ορεινά της Κρήτης θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20-06-2022

Στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού σε νεότερο άρθρο μας

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα