Η “Σχεδία” έφτασε στην Θεσσαλονίκη

Η “Σχεδία” έφτασε στην Θεσσαλονίκη

Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου από την Τετάρτη θα διατίθεται προς πώληση από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και στη Θεσσαλονίκη (vids)

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (27/1) σε αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου, που δίνει την ευκαιρία σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

“122 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια” είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου. Στο συγκεκριμένο δίκτυο ανήκει και το περιοδικό “σχεδία”, που ξεκίνησε να διατίθεται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στην Αθήνα και από την Τετάρτη (29/1) ο κόσμος θα μπορεί να το βρίσκει και στην Θεσσαλονίκη. Μέσω του περιοδικού ” Σχεδία” δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Είναι ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, με ερευνητικό ρεπορτάζ και στήλες για όλους τους τομείς της ζωής μας.

Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (27/1) σε αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης βρίσκονταν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, ο συγγραφέας, Βασίλης Αλεξάκης, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και βοηθός προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους και ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου “σχεδία”, Χρήστος Αλεφάντης. Συντονιστής της συνέντευξης Τύπου ήταν ο δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς.

Κατά την επίσημη παρουσίαση του περιοδικού “Σχεδία”, αλλά και της πρωτοβουλίας “Γκολ στη Φτώχεια” που περιλαμβάνει την Εθνική ποδοσφαιρική Αστέγων, καθώς σε λίγες εβδομάδες, το κοινωνικό πρωτίστως και εν συνεχεία ποδοσφαιρικό αυτό project θα κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα και στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού “σχεδία”, Χρήστος Αλεφάντης, δήλωσε:

“Δεν καθυστέρησε το περιοδικό να έρθει στην Θεσσαλονίκη. Εμείς είμαστε μια μικρή παρέα ανθρώπων που απλώς έτυχε να ζούμε στην Αθήνα, προφανώς αν ζούσαμε εδώ θα το είχαμε ξεκινήσει εδώ. Τώρα που νιώθουμε ότι μπορούμε και έχουμε τις δυνάμεις το περιοδικό έρχεται στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη μας χαρά και αγωνία. Αγωνία, γιατί τα περιοδικά δρόμου δεν είναι για εμάς τους δημοσιογράφους, τα περιοδικά δρόμου είναι ο άνθρωπος. Βγαίνουν για να υποστηρίξουν τον άνθρωπο”.

Γεωργιάδης: “Μέσω του ποδοσφαίρου να περάσουμε όμορφα κάποιες ώρες”

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, που θα αναλάβει να οργανώσει το ποδοσφαιρικό κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας είπε: “Είμαι χαρούμενος γιατί αυτό το περιοδικό βοηθάει ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Πρέπει όλοι όσοι ζούμε στη Θεσσαλονίκη να βοηθήσουμε αυτό το εγχείρημα γιατί πάνω απ’ όλα βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας. Αν και ήμουν πολλά χρόνια επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, πάντοτε θυμάμαι το ποδόσφαιρο σαν ένα παιχνίδι που έπαιζα μικρός με τους φίλους μου στο σχολείο και στα πάρκα. Μπορούσαμε να περάσουμε όμορφα κάποιες ώρες. Έτσι γίνεται ήδη στην Αθήνα και νομίζω ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και εδώ”.  

Τι ακριβώς είναι η “Σχεδία”

Η “σχεδία”, όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.τ.λ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Αστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,5 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Τι δεν είναι η Σχεδία

Η “σχεδία” δεν είναι επαιτεία. Οι πωλητές δεν ζητιανεύουν, αλλά με αξιοπρέπεια πωλούν το περιοδικό, το οποίο προηγουμένως οι ίδιοι έχουν αγοράσει, για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας δεν επιτρέπει στους πωλητές να επαιτούν.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει πωλητής

Μπορεί να γίνει πωλητής όποιος ή όποια: Είναι άστεγος ή διαμένει σε κατάλυμα επείγουσας, προσωρινής φιλοξενίας ή σε επισφαλή κατοικία. Είναι άνεργος ή έχει εισόδημα χαμηλότερου του κατώτατου μισθού. Ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνω των 16 χρονών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα