Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα στην Κρήτη

Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα στην Κρήτη

Η ιστορική λιθόκτιστη μονότοξη γέφυρα που βρισκόταν στο Κακοδίκι συνετρίβη

Κατέρρευσε ολοσχερώς η ιστορική γέφυρα στο Κακοδίκι Χανίων. Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται σε φωτογραφικό υλικό που απέστειλε στα Χανιώτικα νέα, ο Κωστής Πετράκης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος, «προ ημερών πληροφορηθήκαμε, από συγχωριανό μας που χρειάστηκε να περάσει το ποτάμι για να πάει στην περιουσία του, η ιστορική λιθόκτιστη μονότοξη γέφυρα που βρισκόταν στο Κακοδίκι του δήμου Καντάνου Σελίνου, δεν υπάρχει πια.

ADVERTISING

Δυστυχώς, όπως είχαμε από το 2009 προαναγγείλει, κατέρρευσε τελικά στις αρχές του 2018, εγκαταλελειμμένη και αβοήθητη.

Τι και αν χαρακτηρίστηκε το 2005 ως ιστορικό μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΣΑΚ/Γ/14365/423/18- 3-2005 διότι «πρόκειται για αξιόλογη τεχνική κατασκευή των αρχών του 20ου αιώνα (1905) και αποτελεί σημαντική μαρτυρία της τεχνικής παράδοσης που βασίζεται στην θολοδομία. Το παραπάνω γεφύρι αποτελεί σημαντική ιστορική μαρτυρία για τον τρόπο επικοινωνίας κοινωνικοοικονομική οργάνωση της περιοχής και είναι συνδεδεμένα με τις μνήμες των κατοίκων».

Τι και αν επανειλημμένως κρούσαμε τον κώδωνα κινδύνου και ζητήσαμε την βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νεωτέρων Μνημείων και του Υπουργείου Πολιτισμού με έγραφα και σχετικά δημοσιεύματα στα “ΧΝ” (12/11/2009, 12/12/2009, 15/06/2010, 10-10-2013);

Τι και αν ο κ. Σταυρουλάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, δρ πολίτικος μηχανικός, συνέστησε ομάδα εργασίας που εκπόνησε την προμελέτη για το πέτρινο ιστορικό γεφύρι στο Κακοδίκι και την κατάθεση πρότασης επείγουσας αναστήλωσής του, από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μηχανικής και Βελτιστοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να μην προχωρήσει η ζημιά και να δοθεί χρόνος για την ολική επισκευή;»

«Καλούνται οι υπηρεσίες της Νεωτέρων Μνημείων και Πολιτισμού να προσέλθουν άμεσα για την αυτοψία και την έκδοση άδειας διάνοιξης του ποταμιού από τα ερείπια του μνημείου, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Παρακαλείται η Δημοτική Αρχή του τόπου, σε συνεργασίες με τους βουλευτές του Νομού μας, να μεριμνήσει για την τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης: “Εδώ υπήρχε η Ιστορική Γέφυρα Κακοδικίου. Εχάθη από την αδιαφορία μας”» καταλήγει ο κ. Πετράκης.

ΠΗΓΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

SHARE:

24Media Network