Αεροσκάφος πετούσε για 10 λεπτά χωρίς πιλότο – Τι συνέβη

Διαβάζεται σε 4'
Αεορσκάφος
Εσωτερικό αεροσκάφους iStock

Στο φως έρχονται τώρα λεπτομέρειες για το σοκαριστικό περιστατικό με αεροσκάφος της Lufthansa που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2024.

Ένα αεροσκάφος της Lufthansa με 199 επιβάτες πετούσε για 10 λεπτά χωρίς κανέναν να ελέγχει το αεροπλάνο, αφού ένας από τους πιλότους υπέστη «ξαφνική και σοβαρή» αδιαθεσία ενώ ο κυβερνήτης είχε πάει στην τουαλέτα.

Οι λεπτομέρειες του σοκαριστικού περιστατικού ήρθαν τώρα στο φως μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης των Ισπανών ερευνητών αεροπορικών ατυχημάτων για το συμβάν της πτήσης LH1140 της Lufthansa στις 17 Φεβρουαρίου 2024.

Ο κυβερνήτης προσπάθησε τρεις φορές να εισέλθει στο πιλοτήριο χρησιμοποιώντας τον κανονικό κωδικό εισόδου πριν αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τον κωδικό έκτακτης ανάγκης.

Οι ερευνητές εξέδωσαν επείγουσα σύσταση, καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να διασφαλίζουν την παρουσία τουλάχιστον δύο ατόμων στο πιλοτήριο ανά πάσα στιγμή, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο συγκυβερνήτης υπέστη επιληπτική κρίση και άρχισε να πατάει κουμπιά και να κάνει ανεξέλεγκτες ενέργειες στους χειρισμούς του αεροσκάφους.

Τι έδειξε το “μαύρο κουτί” του Airbus

Τα δεδομένα από τα «μαύρα κουτιά» του Airbus A321 δείχνουν ότι το αεροσκάφος πετούσε χωρίς κανέναν έλεγχο για περίπου 10 λεπτά, ενώ ο κυβερνήτης προσπαθούσε απεγνωσμένα να επιστρέψει στο πιλοτήριο και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανησυχούσαν όλο και περισσότερο.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 10:30 π.μ. στις 17 Φεβρουαρίου 2024, ενώ η πτήση 1140 εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Φρανκφούρτη προς τη Σεβίλλη. Καθώς το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Ισπανία, ο κυβερνήτης αποφάσισε να φύγει για ένα σύντομο διάλειμμα, αφήνοντας μόνο του τον συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο.

Ο κυβερνήτης δήλωσε στους ερευνητές ότι ο συγκυβερνήτης έδειχνε μια χαρά όταν έφυγε, αλλά μόλις 30 δευτερόλεπτα αργότερα, ο 38χρονος συγκυβερνήτης υπέστη μια «ξαφνική και σοβαρή» επιληπτική κρίση, εξαιτίας μιας άγνωστης καρδιολογικής πάθησης που δεν είχε διαγνωστεί στις υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις των πιλότων.

Το τι συνέβη στη συνέχεια δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, καθώς ο συγκυβερνήτης θυμάται μόνο την αποχώρηση του κυβερνήτη από το πιλοτήριο και μετά τη φροντίδα που του παρείχαν τα μέλη του πληρώματος και ένας εκτός υπηρεσίας γιατρός στον μπροστινό διάδρομο του αεροσκάφους.

Τα μαύρα κουτιά, ωστόσο, καταγράφουν ότι έγιναν πολλές λανθασμένες ενέργειες από τον συγκυβερνήτη, προκαλώντας την ενεργοποίηση συναγερμών «master caution» στο πιλοτήριο.

Περίπου επτά λεπτά μετά την αποχώρησή του, ο κυβερνήτης προσπάθησε να επανεισέλθει χρησιμοποιώντας τον κανονικό κωδικό στο πληκτρολόγιο δίπλα από την πόρτα του πιλοτηρίου. Ο κωδικός αυτός δεν ανοίγει αυτόματα την πόρτα αλλά ειδοποιεί όποιον βρίσκεται στο πιλοτήριο. Η πόρτα δεν άνοιξε και ο κυβερνήτης αρχικά νόμιζε ότι πληκτρολόγησε λάθος κωδικό.

Προσπάθησε δεύτερη και τρίτη φορά, χωρίς επιτυχία. Μέλος του πληρώματος κάλεσε το πιλοτήριο μέσω την ενδοεπικοινωνίας, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Απεγνωσμένος, ο κυβερνήτης πληκτρολόγησε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης. Ούτε αυτός ανοίγει αμέσως την πόρτα, αλλά ειδοποιεί τον χειριστή στο πιλοτήριο. Αν δεν υπάρξει αντίδραση μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, η πόρτα ανοίγει αυτόματα για λίγα δευτερόλεπτα.

Πριν λήξει αυτός ο χρόνος, ο συγκυβερνήτης άνοιξε χειροκίνητα την πόρτα. Ήταν χλωμός, ιδρωμένος και κινούνταν περίεργα, οπότε το πλήρωμα τον απομάκρυνε από το πιλοτήριο και του παρείχε πρώτες βοήθειες.

Ο κυβερνήτης επανέλαβε αμέσως τον έλεγχο του αεροσκάφους και ζήτησε επείγουσα ιατρική προσγείωση στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, όπου ο συγκυβερνήτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα.

Μετά το φρικτό δυστύχημα της πτήσης 9525 της Eurowings τον Μάρτιο του 2015, όπου σκοτώθηκαν και οι 150 επιβαίνοντες, οι ευρωπαϊκές αρχές ασφάλειας είχαν καλέσει τις αεροπορικές να διατηρούν πάντα δύο άτομα στο πιλοτήριο.

Σε εκείνο το περιστατικό, ο συγκυβερνήτης περίμενε τον κυβερνήτη να φύγει για τουαλέτα και στη συνέχεια έριξε σκοπίμως το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις σε μια φρικτή περίπτωση αυτοκτονίας-δολοφονίας.

Η Lufthansa αρχικά ακολούθησε τη σύσταση, αλλά αργότερα χαλάρωσε τους κανόνες της. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν εφάρμοσαν ποτέ τον κανόνα των δύο ατόμων στο πιλοτήριο.

Η Comisión de Investigación de Accidentes καλεί τώρα τις αεροπορικές να επανεξετάσουν τις αξιολογήσεις επικινδυνότητας που εφαρμόζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα